Kategorija: Vesti

Deo Vražogrnca danas bez struje

Danas će zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijom biti potrošači u selu Vražogrnac – ulaz iz pravca Zaječara. Struje neće biti u vremenu od 10 do 14 sati.

Potpisan ugovor između Narodnog pozorišta Timočke Krajine i Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja

U Gradskoj upravi u Zaječaru potpisan je ugovor o sa-osnivanju Međunarodne filozofske škole FELIKS ROMULIANA između Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja. Kako je istakao direktor ustanove „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić , do sada nije bilo  zvaničnog dokumenta o osnivanju  škole i ovo je prvi put da se potpisuje takav ugovor iako je filozofska škola radila u 2 navrata : od 1993-1999.godine i od 2006.do 2017.godine. Prvi put će škola imati osnivačke akte, ugovor i pravnilnik o radu. Cilj je da se obezbede takvi uslovi da škola ne zavisi od društvenih previranja i želje pojedinaca i da se ova divna ideja realizuje bez obzira na personalna rešenja bilo u filozofskom centru , u ustanovi „Zoran Radmilović“ ili u Gradu Zaječaru.
Dugogodišnji  direktor  Filozofske škole Slobodan Divjak podsetio je na obnavljanje rada Filozofske škole 2006 godine,  kada je grupa filozofa iz Beograda među kojima je bio i on ideju o obnavljanju škole iznela tadašnjem  i sadašnjem  gradonačelniku Bošku Ničiću, koji je svesrdno podržao. Divjak je izrazio zahvalnost gradonačeniku Ničiću jer je godinama podržavao rad filozofske škole.
Škola je jedinstvena jer  su njeni polaznici bili  studenti iz svih glavnih Univerzitetskih centara u Srbiji. Ona je bila najposećenija škola ovog tipa koju su osim studenata pohađali i profesori filozofije u srednjim školama i organizovali seminare unutar nje. Od predavača kroz ovu školu prošli su gotovo svi naši istaknuti teoretičari, a bilo je i stranih gostiju. Teme nisu bile čisto akademske, teoretske , već su nalazile spoj  između teorije i života. On je izrazio nadu da će škola postati regionalna i da će se u njoj uspostaviti dijalog između naših teoretičara i onih iz inostranstva, jer je  samo dijalog sredstvo razvoja filozofske teorije, naglasio je Slobodan Divjak.
Direktor  Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja prof dr Milenko Bodin je istakao da je za njega izuzetna čast da postane direktor filozofske škole, u čijem radu je ranije učestvovao kao zamenik direktora . Ovo je primer kako jedna gradska uprava i njeni predstavnici iz oblasti kulture i jedna vrta intelektualne  sredine kao što je filozofski centar mogu da nađu ne samo zajednički interes već i da prepoznaju nešto što predstavlja nacionalni značaj. Ova škola naime reprezentuje ne samo Zaječar i Timočku Krajinu već i Srbiju, jer je odavno prešla njene granice.
Kako je ugovorom precizirano , grad će plaćati samo smeštaj, ishranu i prevoz registrovanih učesnika , kao i štampanje zbornika radova sa filozofske škole  ali ne i honorare predavača i druge troškove, kako je bilo ranije. Filozofski centar će nastojati da obezbedi sponzore,  kao iz zemlje tako i iz inoistranstva koji bi bili voljni da pomognu rad škole. Održavanje Međunarodne filozofske škole FELIKS ROMULIANA  planirano je krajem avgusta i trajaće tri do pet dana, zavisno od broja učesnika.

Oglas za izdavanje restorana na hipodromu

JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE „TIMOK-ODRŽAVANjE“ ZAJEČAR OBJAVLjUJE OGLAS ZA IZDAVANjE U ZAKUP OBJEKTA PUTEM LICITACIJE
RESTORAN NA HIPODROMU
– POČETNA CENA MESEČNOG ZAKUPA JE 40 000,00DIN. BEZ PDV-a.
– PERIOD ZAKUPA JE GODINU DANA
– PODNOSIOCI PONUDA SU DUŽNI PRE LICITACIJE POLOŽITI DEPOZIT U IZNOSU OD 10% OD POČETNE CENE NA RAČUN 170-30036087001-76
– ZAKUPNINA SE PLAĆA DO 5-TOG U MESECU ZA PRETHODNI MESEC
USLOVI OGLASA
PRAVO UČEŠĆA IMAJU PRAVNA LICA KOJA SU REGISTROVANA ZA OBAVLjANjE UGOSTITELjSKIH DELATNOSTI NAJMANjE MESEC DANA, U SKLADU SA ZAKONOM UČESNICI LICITACIJE SU DUŽNI SA SOBOM PONETI PODATKE I TO:
– IZVOD IZ APR-A,
– DOKAZ O UPLATI DEPOZITA,
– UČESNICI NA LICITACIJI MOGU BITI SAMO PRAVNA LICA KOJA NEMAJU NIKAKVA DUGOVANjA PREMA JKP „TIMOK-ODRŽAVANjE“ ZAJEČAR,
– OBJEKAT KOJI JE PREDMET ZAKUPA MOŽE SE VIDETI SVAKOG DANA OD 08 -15 ČASOVA.
– ZAKUPAC ĆE BITI PONUĐAČ SA LICITIRANOM VIŠOM CENOM.LICITACIONI KRUG IZNOSI 5 000,00 DIN.
JAVNA LICITACIJA ĆE SE OBAVITI U PROSTORIJAMA SPORTSKE HALE 21.02.2019.GOD. U 10 ČASOVA. SVA BLIŽA OBAVEŠTENjA MOGU SE DOBITI NA TELEFON 430-660 ILI LIČNO U PROSTORIJAMA JKP „TIMOK-ODRŽAVANjE“ZAJEČAR.

Deo grada bez vode zbog intervencije u ulici Miloša Obilića

Zbog intervencije na vodovodnoj mreži u ulici Miloša Obilića, bez vode stanovnici sledećih ulica: Miloša Obilića, Roberta Koha, Milovana Glišića, Ajnštajnova, Aleksandra Velikog, Čarlsa Darvina i 13. maja. Vode neće biti do 15 časova.

Sveti Trifun: Ako danas padne kiša…

Pravoslavni vernici slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.
Sveti Trifun živeo je u trećem veku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili pobožni i svoju pobožnost su i na svog sina preneli.
Bavio se domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva pa je mnoge bolesnike od raznih bolesti molitvama lečio.
Priča se da je, između ostalih, iscelio i Gordu, kćer rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke duševne bolesti od koje je nijedan lekar nije mogao izlečiti. Za to ga je car bogato nagradio, ali on je sve darove podelio siromasima.
Kada je na rimski presto došao car Dekije, Sveti Trifun je mnogo postradao, ali je sva ta mučenja rado podnosio govoreći: „O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skončam u ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga!“ . . Mučitelji su ga osudili i 250. godine ubili.
Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.
Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja.
Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i „zaklinanije svjatago mučenika Trifuna“.
Naši vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog mrtvila, pa da počne bujati u proleće koje se već počinje primicati. Zbog toga svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj.
Na svetog Trifuna počinje sečka (februar), naravno po starom kalendaru, za koju seljaci na Kosovu kažu: „Sečka seče, Marta dere, Sveti Sava kožu bere“. Sečka je, opet rekla: „Da nemam strah od moje starije sestre zime, grane bi od ognja vrelo s jedne strane, a ja bi’ ga s druge strane smrzla“ – toliko u februaru može biti hladno.
Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Narod još kaže: „Triša zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope.“
Svetog Trifuna slave gostioničari.
Na današnji dan u svetu se obeležava Sveti Valentin, koji se slavi kao Dan zaljubljenih

Tri dana slavlja
Srpski narod u okolini Zaječara posvećuje mu čak tri dana slavlja, nadajući se njegovoj zaštiti u zimsko vreme, kada vukovi nanose ogromne štete u tim krajevima, gde je ovčarstvo važna privredna delatnost.

Izvor: mondo.rs

Pojačani inspekcijski nazori i u 2019

Tokom 2018. godine inspekcija rada je obavila 70.000 inspekcijskih nadzora što je za 31 odsto više nego u 2017. godini, saopšteno je na kofenrenciji u Zaječarskom upravnom okrugu, gde su predstavnici Inspektorata za rad  i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu , pored ostalog istakli i da je zabeleženo smanjenje broja lica koja rade na crno.Tokom povećanog broja inspekcijskih nadzora na nivou čitave Srbije, otkriveno je i više fantomskih firmi.U prošloj godini je u našoj zemlji preko pedeset lica smrtno stradalo a u istoj godini je izdat i manji broj licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, pošto je utvrđeno da je malo poslodavaca odnosno  pravnih lica koja rade u skladu sa zakonom, svega 30%.

Folklorni ansambl „ZORA“ na koncertu „Sretenjsko veče folklora“

Gradski folklorni ansambl „ZORA“ učestvovaće na koncertu „Sretenjsko veče folklora“ koje se održava večeras u Domu kulture u Boljevcu. Pored zaječarskog učestvovaće i folklorni ansambli iz Paraćina, Sokobanje i Boljevca. Početak programa je u 18:00 sati.

„Uspavana lepotica“ večeras u Kotlujevcu

U Domu kulture u Kotlujevcu večeras će biti izvedena predstava za decu ,,Uspavana lepotica”, koju je režirao Dobrin Mirčev. Igraju: Nataša Petrović, Vujadin Milošević i Gabrijel Bećarević. Ova zanimljiva i dinačna igra zaječarskih glumaca počinje u 18:00 sati, a cena karte je 150 dinara.

Miodrag Živković, novi je trener FK Timoka

Miodrag Živković, novi je trener u redovima zaječarskih plavo belih. Ovaj najpre iskusni igrač branio je boje Sinđelića a potom je igrao i u Danskoj. Kao trener sa izuzetnim reziltatima, priznanja je postigao na Farskim Ostrvima i u FK Rad-u dok je sa Brodarcem osvojio kvalitetnu omladinsku ligu, nakon čega su igrali i ligu šampiona. Pored trenera sa kojim se očekuje velika borba tokom prolećnog dela prvenstva za ulazak u Srpsku ligu „Istok“, Timoku je potvrđen i dolazak još nekoliko novih igrača.

Pored standardne postave, među prvotimcima se ove sezone neće naći Aca Manić i David Antić koji su prešli u redove knjaževčana. Sudeći po pripremama, koje su počele prošle nedelje, zaječarci će i ovog proleća imati ubedljivo najmlađi sastav u ligi. Svi kadeti, koji imuju punih 16 godina, priključeni su treninzima sa prvim timom. Prolećna polusezona u Srpskoj ligi „Istok“ i zonskim ligama počinje 9/10 marta 2019. godine dok mlađe kategoriju startuju narednog vikenda 16/17 marta.

FK Timok je prezimeo na četvrtom mestu sa osvojenih 30 bodova koliko ima i negotinski Hajduk Veljko. Moravica je na drugom sa 33 dok je knjaževački Timočanin sa 35 bodova najozbiljniji kandidat za ulazak u viši rang takmičenja. Prvu utakmicu u prolećnom delu prvenstva Timok će odigrati na gostovanju u Belotincu protiv ekipe Naša krila 1936 koju je u jesenjem delu prvenstva na svom terenu pobedio rezultatom 5:0.

Legendarni britanski bluzer u petak nastupa u Omladinskom centru

Nakon četiri godine i rasprodatog koncerta koji je marta 2015. godine održao u Omladinskom centru, britanska blues legenda, veliki Norman Beaker se vraća u Zaječar! On će u petak, 15. februara, sa početkom u 21 čas, u sklopu svoje evropske turneje na kojoj promoviše aktuelni album „We See Us Later“, nastupiti kao „power“ trio.
Norman Beaker na čelu je britanske blues scene već nekoliko decenija. Tokom tih godina sarađivao je sa mnogim poznatim muzičarima, među kojima su Alexis Korner, Graham Bond, Jack Bruce, Tony Ashton, Paul Jones, Eric Burdon, Van Morisson, Chris Farlowe, Larry Garner, Sonja Kristina… Dovoljno je pomenuti da je čuveni BB King za njega rekao: „Norman je kao beli Fredi King!“ Zajedno sa Van-om Morison-om tri puta zaredom napunio je Royal Albert Hall u Londonu. 2017. godine Norman Beaker uveden je u Blues Hall of Fame, s čime se može pohvaliti još samo sedmoro britanskih muzičara!!!
2015. godine albumom „Live in Belgrade“ Norman Beaker Trio je brzo osvojio sve u svetu bluza, naročito hit numerom „Only I Got What Other Guy Want“ koja je obrela na samom vrhu internacionalnih bluz lista. Pozitivne kritike iz Velike Britanije, preko Nemačke, Belgije do Kanade samo su ponovo potvrdile njegov status ikone i neospornu reputaciju jednog od najboljih britanskih bluz muzičara.
Ograničen broj promotivnih karata za zaječarski koncert Normana Beakera je prodat u rekordno kratkom roku od 5 minuta. Karte se i dalje mogu kupiti na šanku Omladinskog centra po ceni od 300 dinara u pretprodaji, dok će na dan koncerta koštati 400 RSD.