Kategorija: Kultura

Promocija knjige “Šest decenija Sloge” u Minićevu

U petak 19. oktobra u osnovnoj školi u Minićevu biće promovisana knjiga “Šest decenija Sloge”. To je kniiga  o Fudbalskom klubu ,,Sloga“ iz Minićeva i klubovima sa područja nekadašnje opštine Minićevo. Autori knjige su Slavoljub Petrović i Nebojša Ristić, recenzent je mr Nebojša Simeonović a izdavač je Zavičajno društvo Timočana – Torlaka iz Minićeva. Početak je u 18 sati nakon čega će biti dodela zahvalnica zaslužnim pojedincima i organizacijama kao i druženje u Domu penzionera.

Izložba dela Miloša Šobajića iz privatne kolekcije Umetničke galerije „Radionica duše“ Moše Todorovića

Sinoć je u galeriji Radul-begov konak otvorena izložba dela Miloša Šobajića iz privatne kolekcije Umetničke galerije „Radionica duše“ Moše Todorovića. O stvaralaštvu jednog od najznačajnijih srpskih slikara i multimedijalnog umetnika govorili su Nina Pogarčić, istoričar umetnosti, Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, i Momčilo Moša Todorović. Šobajićeva umetnička dela (slike, skulpture, asemblaži itd.) mogu se posmatrati iz više uglova, a da se pritom nikako ne sme prenebregnuti osnovno polazište: nikako izvan istorijskog konteksta. Izložba koju svakako vredi videti svedoči o beskrajnom ništavilu, iluziji koju pruža moderno doba, dezintegraciji ljudskog iz smila i integraciji ljudskog u besmisao ili, kako je sam autor zapisao, “delo čija energija nije dovedena do krajnosti jeste već umrlo”.

Zoranov brk Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja

Predstavu Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića, u režiji Vinka Brešana, zaječarska publika pozdravila je frenetičnim aplauzom. Ništa neobično s obzirom na fenomenalan tekst, odličnu glumu, sjajnu režiju, primerenu scenografiju i odlična kostimografska rešenja.
Podsetimo, u komadu se govori o profesoru Vjeku, koji živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje, kada, odeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od tog trenutka Maja počinje da brine o njemu i njegovom ocu. Zauzvrat, Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomaže da pripremi ispit iz Ustava Republike Hrvatske… Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvoro vrlo različitih ljudi, koje je sudbina iznenada učinila međusobno povezanim. Zoranov brk žiri je dodelio

Koncert klasične muzike povodom 70 godina od osnivanja OMŠ „Stevan Mokranjac“

Povodom 100 godina oslobođenja grada Zaječara i 70 godina od osnivanja OMŠ „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru, škola i Udruzenje muzičkih umetnika Vladislav Hiršl organizuju koncert klasične muzike. Nastupiće Miodrag Đorđević na harmonici i Sanja Lukovac na klaviru.  Koncert će biti održan u petak 19. oktobra u sali muzičke škole. Početak je u  18:30 sati.

„Ustav Republike Hrvatske“

27.Festival „Dani Zorana Radmilovića“ nastavlja se večeras  od 20 :00 sati nastupom Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba sa predstavom „Ustav Republike Hrvatske“ po tekstu Rajka Grlića i Ante Tomića, u režiji Vinka Brešana. U okviru pratećeg programa Festivala, u Domu kulture u Kotlujevcu biće otvoren 1.Festival malih pozorišnih formi. Nebojša Dugalić izvešće monodramu „Ispovest Dmitrija Karamazova“ Fjodora Dostojevskog u produkciji Madlenijanuma.Festival će svečano otvoriti glumac Ivan bekjarev, u 18:00. Bogat prateći program Zoranovih dana počinje u 11:00 sati, gostovanjem pesnika Ljubivoja Ršumovića u osnovnoj školi „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, a nastavlja se u 12:00 sati u zaječarskoj biblioteci gde će biti organizovan okrugli sto na temu „Kulturna dobra kao neobnovljiv resurs/primena digitalizacije u zaštiti kulturnih dobara“. Predavač je Radoslav Zelenović, upravnik Audivizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU.  Iz današnjeg  pratećeg programa Festivala izdvajamo još  izložbu radova srpskog slikara Miloša Šobajića, koja će biti otvorena u 19:00 časova u Radul-begov konak u Zaječaru, kao i promociju knjige Duška Ljuštine „Rasprodano” koja će od 19:30 biti priređena  u foajeu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović”.

U Ateljeu 212 održana pres konferencija povodom pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“

U Ateljeu 212 u Beogradu juče je održana pres konferencija na kojoj je bilo reči o 27. pozorišnom festivalu “ Dani Zorana Radmilovića“ koji će u Zaječaru biti održan od 14. do 22. oktobra. Predsednik stručnog žirija 27. festivala “ Dani Zorana Radmilovića“ Nebojša Bradić istakao je da su  “Dani Zorana Radmilovića” našli svoje mesto u pozorišnom životu Srbije, ali da po svom programskom  određenju ne pripadaju samo našem prostoru već prelaze granice i na svoj način dobro komuniciraju i sa drugim  pozorišnim sredinama. Okolnost da Festival ima nekoliko značajnih predstava nacionalnih teatara,  od Narodnog pozorišta u Beogradu do Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” iz Sofije, potom  Narodnog pozorišta iz Sarajeva i pozorišta iz Banjaluke, a onda naravno i pozorišta “Kerempuh” iz Zagreba govori o tome da ćemo imati prilike da vidimo jedan od najboljih festivala ove godine u Srbiji, rekao je Bradić.
Umetniči savet na čijem je čelu srpski  dramski pisac Željko Hubač  , i u čijem su sastavu i Miran Hajoš iz Hrvatske i Pavlinka Trifonova iz Bugarske,pomogli su da program

U nedelju počinju 27. Dani Zorana Radmilovića

U čast našeg velikog glumca u pozorištu Timočke krajine koje i nosi njegovo ime od 14. do 21. oktobra po 27 put biće održani Dani Zorana Radmilovića. Na repertoaru će se naći pozorišta iz Republike Srpske, Bosne, Hrvatske, Bugarske ali i iz Srbije. Poslednjeg dana festivala 22. oktobra nastupiće gosti iz Kine – Folklorno-plesna grupa provincije Henan, nakon čega će biti proglašeni dobitnici festivalskih nagrada. Cena kompleta karata iznosi 5000 dinara. Informacije i rezervacije moguće su na biletarnici Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i putem telefona 019/425-426.

Repertoar dana Zorana Radmilovića
14. oktobar (nedelja)
AUDIJENCIJA – jednočinka
VERNISAŽ – jednočinka
tekst: Vaclav Havela
režija: Božidar Đurović
Narodno pozorište Timočke Krajine Zoran Radmilović

15. oktobar (ponedeljak)
USTAV REPUBLIKE HRVATSKE

Promocija knjige „Arzamas“ autorke Ivane Dimić

U Čitalištu matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru u četvrtak 11. oktobra biće promovisana knjiga „Arzamas“ autorke Ivane Dimić dobitnice NIN-ove nagrade za 2016. godinu. Sa autorkom će razgovarati Violeta Simoć profesor srpskog jezika i književnost. Početak je u 18 sati.

Ninoslav Jovanović donirao 10.000 dinara Dečijem centru u Zaječaru

Ninoslav Jovanović, autor knjige “Trougao duše“, nakon promocije održane 04.10.2018. polovinu prihoda od prodatih knjiga donirao je Dečijem centru u Zaječaru. Iznos od 10.000 din biće upotrebljen za putovanje sa predstavom “Kockograd“ u narednih mesec dana. Inicijativa Dr Sanele Radisavljević i Ninoslava Jovanović dala je podršku radu Dečijeg centra u Zaječaru.

U Nikoličevu održana 8. “Tikvijada”

U prepunoj Sali Doma kulture u Nikoličevu održana je 8. “Tikvijada”, manifestacija koju su u ovom selu  osnovali Danica i Sergej Križanović. Posetioci su na izložbi “Tikva kao  hrana, lek I ukras” imali priliku da vide 50-tak vrsta tikvi, od najmanjih ukrasnih tikvica do najvećih belih bundeva  koje dostižu težinu od preko 40 kg. Vredne domaćice iz Nikoličeva pripremile su fantastične specijalitete od tikve , kako slane tako i slatke, a novina na ovogodišnjoj izložbi je ljuti specijalitet od tikve. Otvarajući manifestaciju Danica Križanović je naglasila da je tikva osim što je hrana, lek i ukras takođe I posuda i podsetila da  je nekada na svakom izvoru i bunaru bila velika čaša od tikve.Okupljene meštane Nikoličeva I njihove goste ispred gradske uprave pozdravila je  pomoćnica gradonačelnika Elena Petrović, koja je odala priznanje osnivačima “Tikvijade” i  vrednim domaćinima koji su priredili tako lepu izložbu.Posetioce je  pozdravio I predsednik Saveta mesne zajednice Duško Monović. Priređen je i prigodan program u kome su nastupila kulturno-umetnička društva “Ilinsko vrelo” iz Ilina i “Gradec” iz Gradskova, kao i učenici osnovne škole “Dositej Obradović”, izdvojenog odeljenja u Nikoličevu, koji su izveli recital posvećen tikvi. Organizatori manifestacije su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Nikoličevo, a pokrovitelj je Grad Zaječar.