Kategorija: Kultura

Negotin: Obeležen Dаn rođenjа Stevаnа Stojаnovićа Mokrаnjcа

Polаgаnjem cvećа nа spomenik nаšeg slаvnog kompozitorа u dvorištu njegove rodne kuće, promocijom novog brojа čаsopisа „Mokrаnjаc“, koncertom studenаtа Fаkultetа Muzičke umetnosti Beogrаd i sečenjem slаvskog kolаčа obeležen Dаn rođenjа Stevаnа Mokrаnjcа. Cveće su položili Vlаdimir Veličković, predsednik Privremenog orgаnа Opštine Negotin i dr Sonjа Mаrinković, selektor Festivаlа „Mokrаnjčevi dаni“, delegаcije Domа kulture „Stevаn Mokrаnjаc“, Muzejа Krаjine, Umetničke škole „Stevаn Mokrаnjаc“, kobišničke osnovne škole, Horа Hrаmа Svete Trojice i kulturno-umetničkih društаvа iz Negotinа i Mokrаnjа. U gаleriji Domа kulture svečаni čin rezаnjа slаvskog kolаčа, povodom slаve negotinskog Domа kulture, u prisustvu brojnih gostiju, predstаvnikа institucijа i prijаteljа, obаvili su negotinski sveštenici.

Zaječar: Tradicionalni Novogodišnji koncert učenika muzičke škole

Večeras, 28. decembra, sa početkom u 18 časova u sali Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ u Zaječaru biće održan tradicionalni Novogodišnji koncert učenika škole.

18 godina Hip Hop kulture u Zaječaru

Povodom 18 godina postojanja Hip Hop kulture u Zaječaru u četvrtak, 28. decembra, u Omladinskom centru nastupiće: Odred Loših Navika, Bingo, Piksi, Rastaman, Ziggy, Jić, El Chupacabra, Bezdušni Djon, Kai, MC Džoni… Muziku vrte Kick Kong i Fokus. Početak je u 21 sat. 

Negotin: Nagrada „Stojan Novaković“ dodeljena dr Branki Dragosavac

Bibliotekarsko društvo Srbije, na svečanoj sednici, povodom Dana bibliotekara i obeležavanja 70 godina postojanja BDS-a, 14. decembra 2017. godine, dodelilo je nagradu „Stojan Novaković“ dr Branki Dragosavac, za knjigu „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine“, ocenjenu kao poseban doprinos razvoju bibliotečko informacione delatnosti. Knjigu je objavila Biblioteka Pančevo, a suizdavači su Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, Niš i Narodna biblioteka „Dositej Novaković“, Negotin. 

Zaječar: Poetsko veče u Gostoprimnici

U sredu, 20. decembra, u Gostoprimnici u Zaječaru uoči novogodišnjih i božićnih praznika, svojevrsnom izvedbom predstaviće se „Area Felix“ poetski klub . „Area Felix“ broji dvanaest članova. Početak je u 19 časova.

Zaječar: Humanitarni koncert muzičko-dramske trupe „Music and Drama Lab“ & Friends

Večeras, 18. decembra, u Omladinskom centru u Zaječaru biće održan humanitarni koncert muzičko-dramske trupe „Music and Drama Lab“ & Friends. Početak je zakazan za 21 sat. Sadašnji i bivši članovi dramske trupe „Music and Drama Lab“ izvešće muzički repertoar iz svoja četiri mjuzikla : „Retro-vizor“,“Alternativa„,“Dijagnoza“ i „Svetionik“, kao i aktuelne hitove sa svetske i domaće pop-rok scene.Sav novac otići će u humanitarne svrhe. Dođite da podržite talentovane zaječarske srednjoškolce i njihove prijatelje u nameri da pomognu onima koji su u nevolji. Cena ulaznice je 100 dinara

Bor: 4. Memorijal Slobodana Božinovića

U petak, 22. decembra, u sali bioskopa „Zvezda“ biće održan 4. Memorijal Slobodana Božinovića. Početak je u 19 časova, a organizator je Ustanova „Centar za kulturu opštine Bor“‚. Ovа, sаdа već trаdicionаlnа mаnifestаcijа , posvećenа je legendаrnom virtuozu nа hаrmonici Slobodаnu Božinoviću. Svаke godine u progrаmu učestvuju njegovi bivši učenici, sаdа već priznаti umetnici, kаo i mnogi poznаti instrumentаlisti, poštovаoci njegovog delа. Sve učesnike Memorijаlа prаtiće orkestаr Ljubiše Božinovićа.

Zaječar: Promocija knjige „Dragi Rajkoviću” – izbor iz prepiske (AUDIO i FOTO)

U Galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru priređena je promocija knjige „Dragi Rajkoviću” – izbor iz prepiske (1985-1995), koju je  priredio Ljubiša Rajković Kozeljac. U ovoj knjizi je objavljeno oko 150 pisama. U pitanju su  pisma koja je  Rajković dobijao od svojih saradnika, prijatelja, mahom su to bili književnici i naučnici. 

Bor: ,,Prvih pet godina rada“

U petak, 15. decembra, Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor” u sali Muzičke škole organizuje promociju publikacije dramskog studija za decu ,,Prvih pet godina rada“.

Bor: Koncert hora Feniks

U petak, 8. decembra, Ustanova „Centar za kulturu opštine Bor“ organizuje u sali Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ koncert hora „Feniks“ koji će nastupiti pod dirigentskom palicom Aleksandra Gubijana. Početak je u 19 časova.