Kategorija: Kultura

Veliki uspeh mladog gitariste Mateje Vujića iz Zaječara

U Donjem Milanovcu, 22.aprila 2017.godine održan je Međunarodni festival gitarista ,,Zlatna nota“.  Učestvovali su učenici iz Majdanpeka, Donjeg Milanovca, Bora, Neogotina, Turnu Severina (Rumunija), Knjaževca, Niša, Aleksinca, Trstenika, Požarevca i Zaječara. Veliki uspeh ostvario je mladi gitarista Zaječarske muzičke škole Mateja Vujić, učenik II razreda,  koji  je osvojio prvu NAGRADU  i proglašen laureatom takmičenja. Osvojio je pehar i gitaru. Mateja je u klasi profesora gitare Stefana Šalarevića. Takmičare je ocenjivao petočlani žiri u sastavu  Boško Radojković (predsednik žirija), Pavlović Draganče, Viktor Rosu (Rumunija), Mladen Ničić i Stefan Šalarević.  Na takmičenju je učestvovalo preko 70 učesnika koji bili podeljeni po kategorijama u zavisnosti od uzrasta. Prvih pet kategorija su bili učesnici osnovnih škola a šesta i sedma je bila za srednju školu, i kao posebna kategorija je bila kamerna muzika.
Zaječarsku muzičku školu su predstavljali  učenici iz klasa profesora  Borista Miloradovića i profesora Stefana Šalarevića.

Klasa: Stefan Šalarević
Nemanja Ninić I 5
Mihajlo Davidović I2
Strahinja Bajović I3
Mirko Savić I6
Mateja Vujić I1  pehar i gitara
Nina Paunović I14
Vukašin Marković I4

Klasa: Boris Miloradović
Strahinja Djordjević I3
Petar Zdravković I5
Nikola Tošić I6
Pavle Marinković I2
Iva Milojković I5
Bora Stevanović I4

Promocija knjige „Poštovani Rajkoviću“

Istorijski arhiv „Timočka krajina“ Zaječar organizuje u četvrtak 6. aprila promociju knjige „Poštovani Rajkoviću“ (izbor iz prepiske 1974-1984) autora Ljubiše Rajkovića Koželjca. Početak je u 13 sati u Galeriji Istorijskog arhiva.

Knjaževački književni stvaraoci zablistali na XVI Međunarodnom konkursu humora i satire

Na XVI Međunarodnom konkursu humora i satire Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić grada povodom Prvog aprila, „Dana šale i zbilje“, na temu: “PRIPREMA MIŠLJENjA ZA ….“ zablistali su knjaževački književni stvaraoci. Sanja Radovanović osvojila je nagradu za bronzani aforizam, a Danko Radovanović za platinasti. Tatjana Stanišić osvojila je nagradu za najduhovitiju satiričnu priču „Sasvim običan dan“, dok je Milošu Petronijeviću za priču „Kako sam postajao intelektualac“ pripala nagrada za najoriginalniju. Nagrađeni aforizmi: „Ko razume, odavno je shvatio.“ Autorka Sanja Radovanović, „Ruke su mu čiste, prao je novac.“ Autor Danko Radovanović.

Dve nagrade za zaječarce na Međunarodnom festivalu harmonike

Na VII Međunarodnom festivalu harmonike, koje se održava u Knjaževcu od 29. do 31. matra 2017. godine, učenici OMŠ ,,Stevan Mokranjac“ iz Zaječara osvojili su II nagrade. Glorija Milić Paunković, 86 poena i Marko Milić 86,40 poena. Učenici su u klasi nastavnika Željka Radenkovića i Dušana Đorđevića.

Konferencija za medije povodom Svetskog dana pozorišta

Širom sveta 27. marta se obeležava Svetski dan pozorišta, a toga dana organizuju se brojne pozorišne manifestacije. Sutra će u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ biti održana konferencija za medije. Tema pres konferencije biće gostovanja zaječarskog pozorišta, trentno stanje u pozorištu, radovi na realizaciji projekta protivpožarne zaštite kao i planovi i program rada za ovu godinu. Početak je u 10 sati i 30 minuta.

Večeras humanitarni koncert na Kraljevici, nastupa bend Audiograbber

Večeras će u prostorijama ugostiteljskog objekta „Stadion“ (Park Šuma Kraljevica) zaječarski Moto klub Triumph organizovati humanitarni koncert. Na koncertu će biti postavljena kutija za dobrovoljne donacije, a sam ulazak je besplatan. Sredstva prikupljena na ovom događaju biće uručena Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“ u Zaječaru. Pozivamo sve humane ljude da se odazovu pozivu humanosti. Ovom prilikom nastupiće bend Audiograber. Početak je u 20 časova.

Promocija knjige „Tabakovac razmišljanja i sećanja“

U četvrtak 23. marta u Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru biće promovisana knjiga Slobodana Cvetića „Tabakovac razmišljanja i sećanja“. O knjizi će govoriti: Jelica Ilić, dr Dejan Krstić, dr Ljubiša Rajković Koželjac, dr Petar Paunović i autor Slobodan Cvetić. Početak je u 18 sati. Organizator je Centar za kulturu Grada Zaječara (CEKIT).

Učenici Osnovne muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ iz Zaječara otišli po nagrade u Požarevac

Učenici Osnovne muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ iz Zaječara, u subotu 10.marta 2017. godine su učestvovali na Takmičenje mladih solfeđista u Požarevcu , i osvojili ODLIČNE nagrade:
EKIPE UČENIKA III, IV i V razreda su osvojili PRVE NAGRADE i bili su najbolji u svojoj konkurenciji. Učestvovali su i učenici i pojedinačno i takođe osvijili zapažene nagrade.
Pilipović Milica, V razred – PRVA NAGRADA
Gavrilović Nina , IV razred – DRUGA NAGRADA
Vučković Bogdan, VI razred- DRUGA NAGRADA
Colović Kristina , IV razred – POHVALA
Učenici su iz klase nastavnica solfeđa Nataše Jovanović, MikaeleSmičković i Sandre Nikolić.
Na takmičenju su učestvovali učenici iz skoro svih muzičkih škola iz Srbije, a bilo je takmičara i iz Crne Gore i Republike Srpske.

Matična Biblioteka „Svetozar Marković“ kreće sa novim radnim vremenom

Matična Biblioteka „Svetozar Marković“ od 01. marta 2017. kreće sa novim radnim vremenom:
Novo radno vreme biblioteke radnim danom: 07:30 – 20:00, sa korisnicima od 08:00 – 20:00, subotom 08:00 – 14:30
Zbog krečenja biblioteka neće raditi 01., 02., 06. i 07. marta 2017. i čitalište biblioteke neće raditi od 01. do 07. marta 2017.

Večeras II rok festival u Negotinu

Kancelarija za mlade u saradnji sa klubom “KGB”, organizovaće u subotu, 25. februara od 22 sata, drugi rok festival u Negotinu. Nastupiće ženski rok bend iz Novog Sada „Tri Kapljice“ , „Epilog“ iz Kragujevca i „Red Danger“ iz Negotina. Ideja za organizaciju rok festivala u Negotinu potekla je na osnovu ankete koju je Kancelarija za mlade Opštine Negotin sprovela i u kojoj su mladi istakli da žele više koncerata različitih muzičkih pravaca. S obzirom da je prvi festival, koji je organizovan prošle godine, ispunio sva očekivanja u organizaciji Kancelarije za mlade Opštine Negotin i ove godine ušla je organizaciju ove manifestaciju. Učesnici drugog Rok Festa biće grupe Epilog realni tribute Osvajači bend koji predvodi Dragan Urošević Uroš, gitarista i bivši član Osvajača i autor brojnih hitova, ženski rok bend iz Novog Sada „Tri Kapljice“ i negotinski Rok bend „Red Danger“. Cilj ove muzičke manifestacije nije samo zabava, već i podsticanje mladih da se bave kulturom i rok muzikom.

Izvor: negotin.rs

}