Kategorija: Kultura

Izložba fotografija, koje su nastale tokom kreativnih radionica u Omladinskom centru

Danas će u Omladinskom centru u Zaječaru biti otvarana izložba fotografija koje su nastale tokom kreativnih radionica u Omladinskom centru. Posetioci će ovom prilikom moći da vide radove učesnika radionica, nastalih u periodu februar – april 2017. godine. Događaj se organizuje u okviru projekta „Kreativna zona“, koji sprovodi udruženje Zaječarska inicijativa, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Početak je 18h.

Komad „ZAR I TI, SINE NORMANE“ na međunarodnom festivalu komedije u Bugarskoj

Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ odlazi na turneju od 14. do 17. maja po Bugarskoj , u okviru koje će učestvovati i na Desetom jubilarnom međunarodnom festivalu komedije u Gabrovu 16. maja. U konkurenciji pozorišta iz Bugarske, Nemačke, Makedonije i Srbije. Zaječarci će se predstaviti komadom „ZAR I TI, SINE NORMANE“. Domaćin i organizator festivala je DRAMSKI TEATAR “RAČO STOJANOV”. Pre učešća na festivalu zaječarsko pozorište predstavaviće se i pozorišnoj publici u Montani.

Promocija knjige „Dnevnik neutešnog kosmonauta“ autora Ivana Potića

Ustanova CEKIT u ponedeljak 8. maja organizuje promociju knjiga „Dnevnik neutešnog kosmonauta“ književnika Ivana Potića. O knjizi će govoriti Tamara Krstić, književna kritičarka i članica NIN-ovog žirija i Ivan Potić, autor. Početak je u 19 sati u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru.

Rock’n’Roll terapija na grčki način u Omladinskom centru

Serija sjajnih koncerata u Omladinskom centru se nastavlja. Večeras 29. aprila, u Zaječar stižu Voodoo Healers! Voodoo Healers su legendarni punk rock’n’roll band iz Grčke, koji je osnovan 2003. godine u Solunu. Od tada su zabeležili preko 600 nastupa u gradovima širom Evrope. O sebi kažu: „Moćna mašina sirove energije koja na bini svira kao da ne postoji sutra!” Nedavno su krenuli na svoju novu turneju koja će obuhvatiti preko 40 nastupa u 12 evropskih zemalja i u okviru koje će posetiti i Zaječar! Koncert počinje u 22h, a cena ulaznice je 150 RSD.

Veliki uspeh mladog gitariste Mateje Vujića iz Zaječara

U Donjem Milanovcu, 22.aprila 2017.godine održan je Međunarodni festival gitarista ,,Zlatna nota“.  Učestvovali su učenici iz Majdanpeka, Donjeg Milanovca, Bora, Neogotina, Turnu Severina (Rumunija), Knjaževca, Niša, Aleksinca, Trstenika, Požarevca i Zaječara. Veliki uspeh ostvario je mladi gitarista Zaječarske muzičke škole Mateja Vujić, učenik II razreda,  koji  je osvojio prvu NAGRADU  i proglašen laureatom takmičenja. Osvojio je pehar i gitaru. Mateja je u klasi profesora gitare Stefana Šalarevića. Takmičare je ocenjivao petočlani žiri u sastavu  Boško Radojković (predsednik žirija), Pavlović Draganče, Viktor Rosu (Rumunija), Mladen Ničić i Stefan Šalarević.  Na takmičenju je učestvovalo preko 70 učesnika koji bili podeljeni po kategorijama u zavisnosti od uzrasta. Prvih pet kategorija su bili učesnici osnovnih škola a šesta i sedma je bila za srednju školu, i kao posebna kategorija je bila kamerna muzika.
Zaječarsku muzičku školu su predstavljali  učenici iz klasa profesora  Borista Miloradovića i profesora Stefana Šalarevića.

Klasa: Stefan Šalarević
Nemanja Ninić I 5
Mihajlo Davidović I2
Strahinja Bajović I3
Mirko Savić I6
Mateja Vujić I1  pehar i gitara
Nina Paunović I14
Vukašin Marković I4

Klasa: Boris Miloradović
Strahinja Djordjević I3
Petar Zdravković I5
Nikola Tošić I6
Pavle Marinković I2
Iva Milojković I5
Bora Stevanović I4

Promocija knjige „Poštovani Rajkoviću“

Istorijski arhiv „Timočka krajina“ Zaječar organizuje u četvrtak 6. aprila promociju knjige „Poštovani Rajkoviću“ (izbor iz prepiske 1974-1984) autora Ljubiše Rajkovića Koželjca. Početak je u 13 sati u Galeriji Istorijskog arhiva.

Knjaževački književni stvaraoci zablistali na XVI Međunarodnom konkursu humora i satire

Na XVI Međunarodnom konkursu humora i satire Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić grada povodom Prvog aprila, „Dana šale i zbilje“, na temu: “PRIPREMA MIŠLJENjA ZA ….“ zablistali su knjaževački književni stvaraoci. Sanja Radovanović osvojila je nagradu za bronzani aforizam, a Danko Radovanović za platinasti. Tatjana Stanišić osvojila je nagradu za najduhovitiju satiričnu priču „Sasvim običan dan“, dok je Milošu Petronijeviću za priču „Kako sam postajao intelektualac“ pripala nagrada za najoriginalniju. Nagrađeni aforizmi: „Ko razume, odavno je shvatio.“ Autorka Sanja Radovanović, „Ruke su mu čiste, prao je novac.“ Autor Danko Radovanović.

Dve nagrade za zaječarce na Međunarodnom festivalu harmonike

Na VII Međunarodnom festivalu harmonike, koje se održava u Knjaževcu od 29. do 31. matra 2017. godine, učenici OMŠ ,,Stevan Mokranjac“ iz Zaječara osvojili su II nagrade. Glorija Milić Paunković, 86 poena i Marko Milić 86,40 poena. Učenici su u klasi nastavnika Željka Radenkovića i Dušana Đorđevića.

Konferencija za medije povodom Svetskog dana pozorišta

Širom sveta 27. marta se obeležava Svetski dan pozorišta, a toga dana organizuju se brojne pozorišne manifestacije. Sutra će u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ biti održana konferencija za medije. Tema pres konferencije biće gostovanja zaječarskog pozorišta, trentno stanje u pozorištu, radovi na realizaciji projekta protivpožarne zaštite kao i planovi i program rada za ovu godinu. Početak je u 10 sati i 30 minuta.

Večeras humanitarni koncert na Kraljevici, nastupa bend Audiograbber

Večeras će u prostorijama ugostiteljskog objekta „Stadion“ (Park Šuma Kraljevica) zaječarski Moto klub Triumph organizovati humanitarni koncert. Na koncertu će biti postavljena kutija za dobrovoljne donacije, a sam ulazak je besplatan. Sredstva prikupljena na ovom događaju biće uručena Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“ u Zaječaru. Pozivamo sve humane ljude da se odazovu pozivu humanosti. Ovom prilikom nastupiće bend Audiograber. Početak je u 20 časova.

}