Kategorija: Kultura

„Mila moja – dečje igračke od praistorije do danas“

U okviru projekta „Mila moja – dečje igračke od praistorije do danas“, Narodni muzej „Zaječar“ je, uz aktuelnu izložbu u Galeriji muzeja, osmislio još niz pratećih sadržaja namenjenih deci. Jedan od njih je radionica za izradu igračaka od gline, koju će voditi umetnik Zoran Cvetković. Sa nastavnicima likovne kulture iz svih gradskih osnovnih škola, dogovoreno je da radionica počne u ponedeljak, 21. januara i završi se u petak, 25. januara. S obzirom na ograničenost prostora u kojem bi se radionica realizovala (konzervatorska radionica muzeja), a kako bi u njoj učestvovala deca iz svih škola, dogovoreno je da iz svake škole bude prisutno ukupno četiri đaka (po dvoje iz nižih i dvoje iz viših razreda). Rad bi se odvijao u dve smene, prepodnevnoj (od 10 do 12 sati) i popodnevnoj (od 15:30 do 17:30 sati). Nakon završetka radionice, izrađeni predmeti bi (posle sušenja i pečenja) bili izloženi kao „izložba u izložbi“ u Galeriji muzeja. Izložba bi imala prodajni karakter, a sva sredstva prikupljena od prodaje dečjih radova bila bi namenjena deci kojoj su neophodna.

,,CRVENKAPA” u petak u pozorištu

Na sceni Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru u petak 18.01.2019. godine biće izvedena predstava za decu ,,CRVENKAPA”, koju je po tekstu Braće Grim režirao Dobrin Mirčev. Igraju: Ana Tanasković, Nataša Petrović, Miloš Đuričić, Vladimir Milošević i Predrag Grbić. Početak je u 18 časova. Ulaznice po ceni od 150 dinara, mogu se kupiti na blagajni pozorišta do početka predstave.

Veče posvećeno sećanju na nedavno preminulog profesora i književnika Vladimira Stankovića

Veče posvećeno sećanju na nedavno preminulog profesora i književnika Vladimira Stankovića biće organizovano sutra 11. januara u Čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru. Početak je u 18 sati.

,,Novogodišnji slučaj čarobnice Lili” u Maloj Jasikovi

Predstava zaječarskog teatra ,,Novogodišnji slučaj čarobnice Lili”, u adaptaciji i režiji Nataše Petrović, biće izvedena u Domu kulture u Maloj Jasikovi u četvrtak,  27.12.2018.god. u 16:00 sati. U okviru projekta „Naše selo“  koji se sprovodi na području Grada Zaječara, Delta fondacija poklanja deci iz Male Jasikove i Dubočana , uzrasta do 15 godina,   novogodišnju predstavu i paketiće koje će im uručiti Deda Mraz.

Trojezično književno veče

Volonteri Kluba za osnaživanje mladih (KOM 018) u saradnji sa Francuskim institutom u Nišu organizuju trojezično književno veče u četvrtak 27. decembra od 18 časova u kafeu Dnevna soba. Poeziju će te večeri na srpskom, francuskom i turskom jeziku čitati članovi francuskog instituta, volonteri iz Turske kao i članovi organizacije KOM 018. Čitanjem svetske poezije želja mladih je da posetiocima omoguće da neke od najlepših pesama svetske književnosti čuju na različitim jezicima i da uz prijatnu atmosferu vide da umetnost ne poznaje razlike. Ovu aktivnost aktivisti kluba KOM 018 sprovode treći put, a cilj svega je da se mladi uvedu u svet književnosti na malo zanimliviji i neformalniji način.

Ceca i Kerber za doček a Miroslav Ilić za Srpsku!

Borani i njihovi gosti imaće priliku, da organizovano 31. 12. dočekaju novu 2019. godinu, u Amfiteatru Doma kulture, i da u novogodišnjoj noći uživaju u nastupu poznate jugoslovenske i srpske legendarne grupe ,,Kerber“ i njihovim hitovima za sva vremena od 21 sat, pod pokroviteljstvom Grada Bora, a u organizaciji Ustanove ,,Centar za kulturu Grada Bora“
Sa velikim zadovoljstvom možemo da najavimo i spektakularni novogodišnji koncert, najveće folk zvezde na našim prostorima i šire, Svetlane Cece Ražnatović, sa početkom od 23 sata.

Svi prisutni će uživati u Cecinim najvećim hitovima kao što su: Lepotan, idi dok si mlad, kukavica, maskarada i ostalim poznatim numerama. Koncert je dar velikog broja sponzora i donatora Grada Bora. Ispraćaj stare i doček nove godine upotpuniće ponoćni vatromet. U realizaciji pomenute manifestacije učešće će uzeti veliki broj Ustanova, javnih i javno-komunalnih preduzeća Grada Bora.

DOČEK SRPSKE NOVE 2019. GODINE
13-og januara tradicionalno će se obeležiti i doček srpske nove 2019. godine koncertom Miroslava Ilića u hali Sportskog centra ,,Mladost“ u Boru sa početkom od 22 sata. Pod pokroviteljstvom Grada Bora i sponzorstvom izvođača koncerta, kompanije ,,Rakita Exploration d.o.o. Bor“, a u organizaciji Ustanove ,,Centar za kulturu Grada Bora“
Borani i njihovi gosti će u proslavi srpske nove godine imati priliku da uživaju u hitovima Miroslava Ilića, a u pratnji orkestra Miše Mijatovića.
Suorganizator koncerta je Ustanova ,,Spotrski centar Bor“, a takođe u realizaciji pomenute manifestacije učešće će uzeti veliki broj Ustanova, javnih i javno-komunalnih preduzeća Grada Bora.

Novogodišnje takmičenje u govorništvu

Pravni fakultet, Megatrend univerziteta, prvi put organizuje Novogodišnje takmičenje u besedništvu. Takmičenje će biti održano sutra 25.12.2018. godine na Fakultetu za menadžment u 13 sati

„Novogodišnji slučaj čarobnice Lili“ večeras u pozorištu

Premijera dečje predstave  „Novogodišnji slučaj čarobnice Lili“, u adaptaciji i režiji Nataše Petrović, zakazana je za večeras, 21.12.2018.godine, u 19:00 sati u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“. Asistent reditelja i izbor muzike Vladimir Milošević. Igraju glumci zaječarskog Pozorišta: Irena Stanković, Sanja Nedeljković i Gabrijel  Bećarević   kao i deca iz dramske radionice Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“: Аleksandar Radulović, Minja Jovanović, Danica Vasiljević, Marija Dimitrijević, Ksenija Bubanja, Marta Branković i Una Tomić.
Deca s nestrpljenjem očekuju dolazak Nove godine i  Deda Mraza. Međutim, stara godina se opire tome i zarobi Novu godinu. Deca pozivaju čarobnicu Lili da im pomogne. Kako čarobnica Lili ima supermoći  ona uspeva da izbavi Novu godinu i prokrči put njoj i Deda Mrazu da stignu do nestrpljivih mališana. Ulepšajte veče najmlađima i pogledajte našu novogodišnju bajku!Cena karte je 200 dinara.

Večeras koncert gudačkog električnog kvarteta „Dinamika music“. Tri violine i Di-džej

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” večeras će biti održan koncert gudačkog  električnog  kvarteta „Dinamika music“. Od kada je počeo sa radom 2012. godine,  reakcija publike je bila fantastična jer je komunikacija neuporedivo neposrednija u odnosu na klasične gudačke kvartete. Razlog leži u neobičnoj kombinaciji 3 električne violine sa di-džejom, koja se pokazala zaista izvanrednom. Renomirani evropski DJ Grapelli je originalno obradio sve numere za ovaj gudački električni kvartet u duhu današnjih muzičkih dešavanja. Kako ističu, prvi su u Srbiji počeli da izvode remix najpoznatijih kompozicija klasične muzike. Repertoar je koncipiran tako da su mnogi stereotipi koji se odnose na klasičnu muziku uveliko prevaziđeni. Početak koncerta je u 20:00 sati, a cena karte je 100 dinara.

Otvoren Prvi Festival školskog teatra (FEŠTA)

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović sinoć je otvoren Prvi Festival školskog teatra (FEŠTA). Prema rečima direktora Festivala Miloša Đuričića, festival je pokrenut na inicijativu rukovodstva naše ustanove sa ciljem da poprimi širi karakter i tokom narednih godina postane jedna od najznačajnijih smotri školskog teatra u Srbiji. FEŠTU je otvorio umetnički direktor Festivala profesor Stevan Jovanović koji je istakao da će se takmičiti predstave 5 školskih dramskih trupa iz Bijeljine, Ljubovije, Knjaževca i Bora, nakon čega će najboljima biti dodeljene vredne nagrade. Naglasio je da se pored predstava takmiče i trejleri za predstave , jer mladi vole da stvaraju video zapise.
Prve večeri FEŠTE nastupili su: Dramska trupa Ekonomske škole iz Bijeljine, sa predstavom „Soba“, po tekstu i u režiji Igora Kalajdžije i dramska družina Gimnazije „Bora Stanković“ iz Bora, koja je izvela predstavu „Poslednja šansa“ po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, u režiji Sandre Živković. Fešta se nastavlja danas kada će članovi dramske trupe OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar“ iz Knjaževca izvesti dve predstave: od 12:30 „U čarobnoj zemlji snova“ po tekstu Luisa Kerola, u režiji Danijele Tomić a od 18:00 sati „Bajku o vremenu“ Ljubiše Đokića u režiji Olivere Ranđelović. Od 20:00 dramska trupa Srednje škole „Vuk Karadžić“ iz Ljubovije izvešće predstavu „Hasanaginica“ Ljubomira Simovića u režiji Sonje Mandić
Školska dramska družina zaječarskog Pozorišta odigraće svoj komad izvan konkurencije, u čast nagrađenih, sutra od 18 sati. Organizator FEŠTE je Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.