Kategorija: Kultura

„Tajna veza – sećanje na Duška Trifunovića i njegove hitove“

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru sutra organizuje muzičko poetski recital Branka Pražića pod nazivom „Tajna veza – sećanje na Duška Trifunovića i njegove hitove“. Počatak je zakazan za 18.00 sati u čitalištu biblioteke

Mjuzikl Bolivud u okviru 53. festivala Mokranjčevi dani

Danas će u Negotinu u okviru Mikranjčevih dana od 17 sati u Mokranjčevoj rodnoj kući biti otvorena izložba o životu i stvaralaštvu Petra Stanojevića pod nazivom “Renesansa zaboravljenog Petra Stanojevića”. Od 19 sati na maloj sceni bioskopa Krajna održaće koncert klavirski kvintet Altro senso a od 21 sat u Domu kulture u Negotinu Narodno pozorište Beograd izvešće mjuzikl Bolivud za koji tekst i režiju potpisuje Maja Pelević a muziku Anja Đorđević.

Danas, poslednji dan ovogodišnje ART ZONE ZA SVE

Juče je završen i četvrti dan festivala „ART ZONA ZA SVE“. Nastupali su učesnici iz Tuzle, Strumice, Skoplja, kao i zaječarci domaćini ove manifestacije. Gosti iz Tuzle otvorili su četvrti dan festivala predstavom „Tuzlanska Sol“, a nakon njih su usledili gosti iz Makedonije, kao i učenici škola “Ljuba Nešić”, “Desanka Maksimović” I “Đura Jakšić” iz Zaječara. Danas, poslednji dan ovogodišnje ART ZONE ZA SVE počinje od 17.30h.

Treći dan festivala „Art Zona Za Sve“

 Treći dan festivala „Art Zona Za Sve“ otvorio je Miloš Mitrović, član Dečijeg centra sa monodramom „Želeo sam savršen život“. Potom je usledila predstava Dečijeg centra pod nazivom „Zvezdani dečak“ a nakon predstave, nastupili su mališani iz škola „Hajduk Veljko“ iz Zaječara i Zvezdana. Zatim su usledila deca iz udruženja „L-DOWN“, a treći dan festivala završilo je udruženje „Mara Mandić“ iz Pančeva predstavom „Ružno pače“. Festival traje do petka 14. septembra a ostalo je još dosta dobrih izvođača i predstava. Početak je od 17.30 u Dečijem centru u Zaječaru. Dobrodošli

Text: Dimitrije Stanković
Foto: Tamara Milanović

Drugi dan festivala “Art zona za sve”

Drugi dan festivala “Art zona za sve” u Dečijem centru otvorila je pinkova zvezdica Milica Ilić. Nakon njenog nastupa, predstavili su se učenici škole „Jelena Majstorović“  iz Zaječara, udruženje „Duga“ iz Negotina sa predstavom „Verica i vetar“, Revija šešira dizajnerke Sonje Simeonović iz Novog sada, kao i muzički performans „Osetimo se muzikom“ glumiice Tanje Josić. Na kraju dana, na binu Dečijeg centra izašli su glumci Teatra „GETO“ iz Gračanice sa predstavom „PMS“.

Otvorena izložba „25 godina likovne kolonije Gamzigrad“ u galeriji „Mina Karadžić“ u Loznici

Izložba pod nazivom „25 godina likovne kolonije Gamzigrad“ otvorena  je u galeriji „Mina Karadžić“ u  Loznici,   u okviru 85. Vukovog Sabora, najstarije i najmasovnije kulturne manifestacije u Srbiji, čime je ukazana izuzetna čast našoj međunarodnoj koloniji. Na prigodnoj svečanosti  postavku  su otvorili direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici mr Snežana Nešković Simić i v.d. direktora  Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru , Vladimir Đuričić.

Izložbu „Borbeni puk 13. puka Hajduk Veljko 1914-1918“

U petak 14. septembra Opštinsko udruženje SUBNOR-a Negotin i Muzej Krajine organizovaće izložbu „Borbeni puk 13. puka Hajduk Veljko 1914-1918“ u naredbama, zapovestima, izveštajima, objavama, pripremnim naređanjima i drugim vojnim prepiskama. Početak je u 18 sati u Umetničkoj školi Stevan Mokranjac u Negotinu.

Počeo treći međunarodni inkluzivni festival „Art Zona Za Sve“

Sinoć je u Dečijem centru započeo treći međunarodni inkluzivni festival „Art Zona Za Sve“. Defile učesnika počeo je na Trgu Oslobođenja, odakle se, na čelu sa bubnjarima, krenulo ka Dečijem centru. Program je započeo sa Velislavom Velčevom, baletanom na rukama iz Sofije. Velislav je za mladu publiku rekao sledeće:  “Deca treba da budu uporna, da veruju u sebe i gledaju napred, i da se ne treba previse kajati zbog grešaka, jer svaki čovek moze da zgreši.”

III Međunarodni inkluzivni festival dečijeg stvaralaštva “Art zona za sve”

U Zaječaru će ove nedelje biti održan treći po redu Međunarodni inkluzivni festival dečijeg stvaralaštva pod nazivom “Art zona za sve”. Tokom svih pet dana festivala biće organizovane radionice na razne teme u dvorištu Dečijeg centra u Zaječaru. Popdne je predviđeno za kulturno-umetnički program a učestvovaće pored domaćina i umetnici iz Negotina, Pančeva, Novog Sada, Sofije, Beograda, Niša, Tuzle, Gračanice, Strumice i Skoplja. I ove godine ulaz je besplatan a organizator je Dečiji centar Zaječar pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Sutra u biblioteci za sve kategorije članarina 200 dinara 

UNESCO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obeležen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom sveta. Srbija taj dan dočekuje sa više od milion nepismenih, dok se u svetu taj broj procenjuje na više od 862 miliona. Međunarodni dan pismenosti proglašen je još 1967. godine u cilju da se svake godine, bar na taj datum, istaknu važnosti čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u celini. Matična biblioteka „Svetozar Marković“ sutra povom Svetskog dana pismenosti članarinu za sve kategorije snižava na 200,00 dinara.