Kategorija: Kultura

Dobrodošli na 10. Festival vlaške muzike „Gergina“ 2018.

NEGOTIN od 09. do 10. aprila 2018. godine – 10. sezona
Udruženje „Gergina“ i ove godine organizuje Festival vlaške muzike „Gergina“, koji 2018, obeležava svoj prvi desetogodišnji jubilej, a na to smo u Organizacionom odboru posebno ponosni. Deseta sezona biće u znaku, upravo, tog našeg velikog uspeha jer smo u godinama koje su prošle, a obeležile su ih mnogi problemi, pre svih finansijski, uspeli da održimo kontinuitet i festival uvedemo u tradiciju Negotina, već poznatog po muzičkim manifestacijama i ljudima. Svaku minulu godinu tematski smo vezivali za nekog od velikana vlaške muzike, a za desetogodišnjicu našeg trajanja opredelili smo se da Festival „Gergina“ protekne u znaku bogatog izvođačkog opusa legende vlaške pesme Slobodana Domaćinovića  (1951-2015).
Programi 10. Festivala vlaške muzike „Gergina“ priređivaće se na već poznatoj izvođačkoj sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, ustanove koja će nam

Funkvare u Omladinskom centru!

Po prvi put u gradu zaječarska publika imaće priliko da uživo čuje nastup jednog od najuticajnijih „drum n bass“ producenata iz Bugarske Kirila Boneva, poznatijim pod pseudonimom „Funkvare“. Nastup Kirila Boneva biće prožet jazz i soul muzikom.
Nastup Kirila Boneva biće održan u sklopu „Mahala bounce“ pokreta- organizacije koja godinama u Zaječaru promoviše i afirmiše domaće i strane izvođače elektronske muzike.

Link za FB događaj

Omladinski centar Zaječar, 17. mart, 22h. Ulaz 100 rsd.

 

Izložba rukotvorina u Čitalištu biblioteke

Uoči obeležavanja Dana žena u Čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković“ od 05. do 10. marta biće izloženi umetnički radovi i rukotvorine. Izložbu možete posetiti svakog dana od 9 do 19 sati.

Akustičari za dame u Omladinskom centru

Timočki kulturni klub i Omladinski centar povodom 8.marta organizuju veče akustične muzike. Za repertoar pobrinuće se uigrana ekipa lokalnih muzičara  (Acka, Bucko, Steva, Pota i drugi). Ovaj događaj će imati i humanitarni karakter. Ulaz će koštati simboličnih 50 dinara, a sva prikupljena sredstva će biti donirana porodici Zdravković, koja se nalazi u nepovoljnoj materijalnoj situaciji. „Akustičari za dame“ sreda 7. mart, Omladinski centar Zaječar, početak nastupa je od 20h.

 

„Ludilo ljubavi“ promocija zbirke poezije i proze posvećene lepšem polu

U petak 9. marta u galeriji Mokranjčeve kuće u Negotinu, Muzej krajine organizuje promociju zbirke poezije i proze posvećene lepšem polu autora Miljana Ristića pod nazivom „Ludilo ljubavi“. Početak je u 18 sati.

Irish Stew u Omladinskom centru

Večeras u Omladinskom centru biće održan koncert beogradskog sastava Irish Stew, koji će ovom prilikom promovisati svoj novi album City of Grigs. Početak nastupa je nakon 22 sata, a cena ulaznice je 300 rsd.

Koncert Željka Vasića 10. marta u Boru

Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“organizuje koncert Željka Vasića 10. marta 2018. godine u sali Muzičke škole u Boru. Početak je u 20 sati a cena ulaznice je 400,00 dinara. Željko Vasić je debitovao na domaćoj muzičkoj sceni 2000. godine na festivalu Sunčane skale pesmom „Žena kao ti“. 2003 godine Željko ponovo nastupa na pomenutom festivalu numerom „Pratiš me u stopu“ i osvaja treće mesto. Već sledeće godine izdavačka kuća BK Sound objavljuje njegov prvi studijski album, maxi singl INTRO sa 4 pesme koji

Negotin: Muzej Krajine obeležava slavu

U petak, 16. februara, Muzej Krajine obeležiće slavu Sv. Simeona i Ane, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog gospodina Ilariona. Početak obeležavanja je u 12 sati. Programom slave koji će biti održan u Galeriji Mokranjčeve kuće predviđeno je, rezanje kolača, otvaranje izložbe i promocije knjige “U očima posetilaca” autorke, Sanje Radosavljević.

 

 

Zaječar: Memorijalni koncert za Floksija

Na dan rođenja zaječarskog muzičara Branislava Nikolića – Floksija, koji je preminuo 2015. godine, biće organizovan Memorijalni koncert bendova sa kojima je Floksi sarađivao i družio se. Koncert će biti održan u subotu, 10. februara, u Omladinskom centru u Zaječaru. Početak koncerta je u 21h. Ovom prilikom nastupiće: NaBlesnoTesni (Knjaževac), Vacuum (Zaječar), Jelizaveta Bam (Zaječar) i naravno Huti Ota Tre (Zaječar).

 

Kladovo: Januarski klub ljubitelja čitanja

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u sredu 31. januara sa početkom u 18 časova, najavljuje okupljanje Kluba ljubitelja čitanja, koji će ovom prilikom razgovarati o romanu „Idiot“, ruskog književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Fjodor Mihajlovič Dostojevski je rođen 11. novembra (30. oktobra po starom kalendaru), u delu stare Moskve koje je od starine smatrano najtužnijim, pa je taj deo nazivan „Ubogi dom“. Mesto rođenja, nesređena porodica sa ocem tiraninom i alkoholičarem, je ovog budućeg umetnika obeležilo za ceo život, tako da su najniži slojevi društva, takozvani “Sivi svet“ ostali tema njegovog stvaralaštva.