Kategorija: Kultura

Komedija „Miris lovine“ pozorišta „Moruzgva“ iz Zagreba u režiji Franke Perković

U četvrtak , 24. Maja, od 20 časova na sceni Narodnog Pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ biće izvedena H I T K O M E D I J A „Miris lovine“ pozorišta „Moruzgva“ iz Zagreba u režiji Franke Perković. Igraju: Ecija Ojdanić,Barbara Nola i Lada Bonaci. Komad „Miris lovine “počinje pripremom uobičajenog druženja – večere na kojoj se jednom mesečno okupljaju tri bračna para. Žene su u kuhinji, a muškarci u dnevnoj sobi igraju improvizirani golf, nepodnošljivo iritantni, iako se kroz čitavu predstavu pojavljuju samo glasovima. Žensko čavrljanje ubrzo zamenjuju iskrene ispovesti o brakovima koji su, sva tri, na rubu propasti. Vrhunac zapleta predstavlja scena u kojoj su muškarci, greškom, zatvoreni u veliku hladnjaču, a tri supruge nađu se pred zanimljivim izborom – osloboditi ih ili se rešiti problema jednom zauvek…
Ne propustite ovu odličnu predstavu. Cena karte je 300 dinara.

33. Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018“

U Zaječaru će od 23. do 26. maja biti održan 33. Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018“. Svečano otvaranje je u sredu 23. maja, u 20 časova u Radul begovom konaku kada će biti predstavljen  portret pesnika Tomislava Marinkovića, dobitnika najznačajnijih pesničkih nagrada. Tokom trajanja festivala biće predstavljena sabrana dela Aleksandra Ristovića , zatim  poezija Norveške pesnikinje Gunvor Hofmo, a biće organizovan i  razgovor sa hrvatskim pesnikom Tomislavom Domovićem. O „Srpskoj poeziji danas“ govoriće Prof.dr Đorđe Despić, a pesnici će gostovati i u zaječarskim osnovnim i srednjim školama. Nastup sedmoro mladih pesnika – finalista predviđen je u subotu 26. maja, nakon čega će biti proglašen pobednik 33. Festivala mladih pesnika. Nastupu će predhoditi promocija knjige pesama „Tomorrowland“prošlogodišnje pobednice festivala Barbare Delić. Iz bogatog programa festivala izdvajamo slušanje poezije na Trgu oslobođenja u Zaječaru., gde će 26.maja biti emitovani autentični audio zapisi srpskih pesnika. Organizator festivala  je Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu  „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj Grad Zaječar.

U Domu kulture u Kotlujevcu, danas i sutra projekcije filmskih hitova

U Domu kulture  u Kotlujevcu, danas i sutra biće održane projekcije filmskih hitova. Od 16.00 časova, biće prikazan 3D  film „Misija Katmandu- Avanture Neli i Sajmona“a od 18.00 i 20:30 časova  film  „Dead pool 2“. Karte po ceni od 250 dinara mogu se kupiti na blagajni Doma kulture u Kotlujevcu od 14 časova.

U utorak HIT komedija „Made in Zaječar“

U utorak, 22. maja na sceni Narodnog Pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ biće izvedena komedija „Made in Zaječar“ u režiji Miroljuba Rikija Nedovića.
Igraju: Milutin Vešković, Dragana Jovanović, Vladimir Milošević i Sanja Nedeljković. Komad „Made in Zaječar“ Miroljuba Rikija Nedovića, koji potpisuje i režiju, jeste priča o tipično netipičnoj zaječarskoj porodici, koja, kao i svi danas, jedva sastavlja kraj sa krajem. Zaplet počinje kada ispred ulaznih vrata pronađu torbu sa novcem.
Slogan ove urnebesne pozorišne komedije je: „NE MOŽEMO DA VAM ULEPŠAMO CEO ŽIVOT ALI JEDNO VEČE SIGURNO HOĆEMO!“ Predstava se igra u sali pozorišta sa početkom u 20 sati. Cena ulaznice je 200 dinara.

„Potekla voda studena“ 19. maja u Velikom Izvoru

U Velikom Izvoru će u subotu 19. maja biti održana 10. po redu manifestacija „Potekla voda studena“. Ova smotra ima za cilj da podstiče očuvanje izvornog narodnog stvaralaštva. Učestvovaće 6 kulturno umetničkih društava  sa područja Grada Zaječara: „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Sloga“ iz Vražogrnca, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, “Gradec“ iz Gradskova, „Lubnica“ iz Lubnice i „Graničar“ iz Halova. Smotri će prisustvovati i predstavnik Saveza amatera Srbije koji će odrediti ko će od pomenutih  izvođača tokom godine učestvovati na državnim i međunarodnim manifestacijama izvornog narodnog stvaralaštva.

Završen IX Međunarodni festival za decu “ZajeČAR”

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” večeras je  završen IX Međunarodni festival za decu “ZajeČAR”. Tročlani žiri u sastavu: Žoro Ivanov, predsednik i članovi žirija Miloš Đuričić i Nataša Petrović, doneo je odluku da Nagrada za najglasniji aplauz pripadne Pozorištu lutaka Niš, za predstavu “Damojed”, Nagrada za pozorišne  inovacije i kolektivnu igru Državnom lutkarskom pozorištu iz Vidina za komad “Bajka o ribaru i ribici”, a Nagrada za rediteljsku poetiku i scenski izraz Kazalištu Virovitica i Kazalištu lutaka Zadar za koprodukciju “Kaštanka”. U čast nagrađenih odigrana je premijera predstave “Tajanstvena fioka” Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović, po tekstu Juliuša Volskog, u režiji Žora Ivanova. Ova dramsko lutkarska predstava oduševila je najmlađu publiku. Na sceni su se kroz svoje likove odlično predstavili  Nataša Petrović, Sanja Nedeljković, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Ana Tanasković  i Vladimir Milošević. Naša nova predstava po mnogo čemu je drugačija. Publika je to prepoznala i oduševljeno komentarisala pojedine scene, a duhoviti dijalozi praćeni su smehom i aplaudiranjem. Pozorišna sala

Na završetku 9. Međunarodnog pozorišnog festivala za decu ZajeČAR, premijera predstave “Tajanstvena fioka„

9. Međunarodni pozorišni festival za decu ZajeČAR završava se danas proglašenjem najboljih predstava po izboru žirija i publike. Nakon dodele nagrada biće izvedena premijera predstave “Tajanstvena fioka„  Narodnog  pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, koju je po tekstu Juliuša Volskog  režirao Žore Ivanov.  U ovoj  komediji sa neočekivanim štosovima prisutna je borba dobra i zla , u kojoj dobro pobećuje. Uloge u predstavi poverene su Nataši Petrović, Ani Tanasković, Milošu Tanaskoviću, Milošu Đuričiću, Sanji Nedeljković i Vladimiru Miloševiću. Početak u 18 časova a cena karte je 250 dinara.

Manifestacija „Muzeji za 10“ danas počinje i u Zaječaru

Nacionalna manifestacija „Muzeji za 10“, kojom će biti obeleženi Medjunarodni dan muzeja, Evropopska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja, počinje danas izložbom radova profesora likovne kulture sa područja Školske uprave Zaječar. Početak izložbe je u 19 časova u Radul begovom konaku. Takodje sutra sa početkom od 13 časova u Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru biće održana promocija knjige prof. dr Milke Medić pod nazivom Romulijana (Gamzigrad).Prvobitno promocija knjige prof. dr Milke Medić bila je predvidjena da se održi na lokalitetu Feliks Romulijane ali je zbog loših vremenskih uslova premeštena u zgradi muzeja.

U ponedeljak predstava “Damojed” i promocija knjige “Šišanje jednog lava”

Trećeg dana dečjeg pozorišnog festivala ZajeČAR najmlađi Zaječarci gledali su “Ružno pače” Kruševačkog pozorišta. Jednu od najpoznatijih bajki Hansa Kristijana Andersena, u kojoj ružno pače izrasta u prekrasnog labuda,  reditelj  Zoran Lozančić pretvorio je u pozorišnu čaroliju, uz pomoć  lutaka i glumaca.Mališani su je  gledali  bez daha i uživali  do poslednjeg minuta. U ponedeljak   14.05. će na 9. Međunarodnom  pozorišnom festivalu za decu  biti izvedena predstava “Damojed” Niškog lutkarskog pozorišta. U pitanju je dečija drama u stihu o zmaju koji je  vegeterijanac. Pokušavajući da ispuni očekivanja zmajske familije otima jednu damu da bi od nje napravio sladoled i poslužio ga na velikom zmajskom slavlju. Zmaj nailazi na razne peripetije, da bi na kraju shvatio da su ljubav, plemenitost i dobrota prave životne vrednosti i da zmaj može biti pravi zmaj, čak i onda kada je dobar. Početak predstave je u 18 časova, a cena karte je 250 dinara. U okviru pratećeg programa dečjeg pozorišnog  festivala od 19 časova predviđena je promocija knjige Gordane Vlaisavljević “Šišanje jednog lava”

Predstava „Bajka o ribaru i ribici“ otvara festival dečijeg pozorišta u Zaječaru

Danas od 18 časova Državno lutkarsko pozorište iz Vidina otvoriće peti festival pozorišta za decu „Zaječar“. Predstava je bazirana na pokretu, u njoj nema teksta, tako da ne posteje jezičke barijere u razumevanju radnje, obiluje viziualnim efetikam, tako da će posetioci moći da uživaju u uživo 3D postavci.
Na repertoaru festivala naćiće se još predstave:
– subota – „Kaštanka“, pozorišta iz Zadra i Virovitice
– nedelja – „Ružno pače“, pozorište iz Kruševca
– ponedeljak – „Damojed“, lutkarsko pozorište iz Niša
– utorak – Tajanstvena fioka“, premijera pozorišta Zoran Radmilović
Sve predstave počinju u 18 sati,  a pre njihovog izvođenja, klovn Panajot Canev, koji stiže iz sofijskog  Pan teatra, zabavljaće publiku ispred zaječarskog pozorišta. Komplet karata košta 1000 dinara, a osim na blagajni pozorišta karte se mogu kupiti i preko platnog spiska .Pojedinačna ulaznica košta 250 dinara. U pratećem programu festivala, 12. maja biće organizovana promocija knjige Ljubivoja Ršumovića,13.maja Radionica lutkarstva „Aj em“  iz Burgasa u Bugarskoj , a 14. maja biće priređena  promocija zbirke pesama Gordane Vlaisavljević „Šišanje jednog lava“. Organizator dečjeg festivala je Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj Grad Zaječar.