Kategorija: Boljevac pod lupom

Boljevac: Obuka za negovateljice

U okviru projekta „Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u ruralnim područjima“ započeta je obuka za negovateljice, kojou pohađa dvadeset nezaposlenih žena. Po završetku obuke polaznice stiču sertifikat za obavljanje ovih poslova. Organizator je opština Boljevac u saradnji sa organizacijom KARITAS, a pod pokroviteljstvom Vlade Slovenije. Tamođe, projekat obuhvata i obuke iz oblasti ruralnog turizma, gajenja lekovitog bilja, pčelarstva i proizvodnje domaćih proizvoda. Pedesetak učesnica ovih obuka biće u prilici da apliciraa za dodelu grantova radi pokretanja, ili jačanja sopstvenog biznisa. Realizacija projekta trajaće do sredine naredne godine.

Boljevac: Počinje tradicionalna poljoprivredna zimska škola

Danas u Boljevcu počinje tradicionalna poljoprivredna zimska škola za poljoprivredne proizvođače, koju svake godine organizuje lokalna samouprava u sardnji sa stručnom i savetodavnom službom Agroznanje iz Zaječara. Programi o kojima će biti reči i samom toku škole, odnosno seminara više za Tempo Naxi radio rekla je Javorka Gojković, pomoćnik predsednika Opštine Boljevac za informisanje i društvo

Boljevac: Sutra sednica Opštinskog veća

Sutra će u Boljevcu biti održana sednica Opštinskog veća u ovom gradu, na kojoj će se između ostalog diskutovati o izmeni plana javnih nabavki, u delu koji se tiče nabavke soli za posipanje puteva u zimskom periodu. Biće razmatran i Izveštaj o prodaji nekretnina, o sprovedenom postupku javnog nadmetanja i prodaji kompleksa vojnih zgrada sa zemljištem, iz svojine Opštine Boljevac. Kompleks je nakon sprovedenog postupka prodat zainteresovanom investitoru, a koji je već u zakupljenom prostoru počeo da radi program koji se tiče mašinske industrije u saradnji sa ovdašnjom fabrikom Agromehanika, rekla je za Tempo Naxi radio Javorka Gojković, pomoćnik predsednika Opštine Boljevac za informisanje i društvo. Početak sednice je u 9 sati.

Boljevac: Veliki uspeh na svetskim prvenstvima u nadvlačenju konopca

Nadvlačenje konopca je stara, jednostavna, grupna igra u kojoj se dve grupe od po osam takmičara nadmeću u fizičkoj snazi i to naravno u kategorijama koje se rangiraju prema ukupnoj težini jedne ekipe odnosno, 8 takmičara, premda da ovaj sport nije poznat širim narodnim masama na ovom područiju, ne čudi činjenica da je TUG OF WAR klub Black Joker iz  Boljevaca, jedini klub ove vrste van Beograda. Osnovan je 24. septembra 2009, godine. TUG OF WAR je internacionalni naziv za nadvlačenje konopca. Postoje dve vrste nadvlačenja konopca, unutrašnja tehnika i spoljna tehnika. Unutrašnja tehnika odnosi se na takmičenje u halama, na podlozi koja je uglavnom od gume, širine  jedan metar, a dužina je 33 metra. Pobednik je onaj koji uspe da suparničku ekipu navuče dva metra na svoju stranu. TUG OF WAR Savez Srbije trenutno broji ukupno 5 registorvanih klubova, od čega su 4 iz Beograda i naravno jedan iz Boljevca. Kako je sve krenulo, podelio je sa nama Dragan Dobranović, predsednik Tug of War kluba Black Joker iz Boljevca

Boljevac: KUD iz Osnića u rumunskom gradu Mioveni

Nakon posete rumuskih zvaničnika iz grada Mioveni Opštini Boljevac, gde su nedavno boravili tri dana, ostvarena je saradnja i to u razmeni u oblasti kulture. Na poziv predstavnika grada Mioveni, Kulturno Umetničko Društvo iz Osnića boraviće krajem meseca u tom gradu, a povod je rumunski nacionalni praznik, rekla je za Tempo Naxi radio Javorka Gojković, pomoćnik predsednika Opštine Boljevac za informisanje i društvo

Boljevac: Završetak radova na Svetosavskoj ulici i putu ka selu Rujište

Sutra, 21. novembra, biće završeni radovi na Svetosavskoj ulici u Boljevcu, koja je rekonstruisana od strane Javnog preduzeća „Puteva Srbije“ s obzirom na to, da je deo regionalnog puta. Ulica će u toku sutrašnjeg dana dobiti i poslednji sloj asfalta, što je jako važno za grad, jer će se njenim asfaltiranjem i uređenjem pešačke zone stvoriti i više mesta za parkiranje što je predstavljalo veliki problem,  rekla je za Tempo Naxi radio Javorka Gojković, pomoćnik predsednika Opštine Boljevac za informisanje i društvo. Svetosavska ulica kao deo regionalnog puta, vodi i do nekoliko boljevačkih sela i naravno do Knjaževca.

Boljevac: Delegacija iz rumunskog grada Mioveni u poseti Boljevcu

Predstavnici rumunskog grada Mioveni, poznatog po fabrici Dačia i razvijenoj auto industriji, boravi u zvaničnoj poseti Boljevcu. Gradonačelnik Miovenija Jon Georgesku, članica rumunskog parlamenta Simona Bucura Opresku, potpredsednik okruga Argeš Jon Minžana i ostali članovi delegacije, sutra će obići Fabriku poljoprivrednih mašina “Agromehanika”, a predviđen je i obilazak turističkih i istorijskih znamenitosti na području Boljevca. Tokom trodnevne posete rumunske delegacije biće definisani i modeli buduće saradnje dve opštine.

Održana 9. sednica Skupštine opštine Boljevac

Odbornici SO Boljevаc su verifikovаli tri novа mаndаtа, pа će umesto Zvokа Mаrkovićа, Ivаnа Milutinovićа i Milice Mikulović, koji su podneli ostаvke nа prethodnoj sednici, u odborničkim klupаmа sedeti Robert Jovаnović, profesor engleskog jezikа sа liste „Aleksаndаr Vučić – Srbijа pobeđuje“, Silvijа Milijić, fizioterаpeut, sа liste „Sаvez zа bolji Boljevаc dа živimo normаlno –Ivаn Milutinović“ i Slаvišа Perić, penzioner, sа liste „Zаjedno zа Boljevаc –to je to“.

Boljevac: Završena vakcinacija protiv gripa

Za imunizaciju rizičnih kategorija stanovništva protiv sezonskog gripa, boljevačkom Domu zdravlja je isporučeno 850 doza vakcine. Odziv pacijenata je bio veliki, pa je za nepunih mesec dana vakcinacija završena.U ovoj zdravstvenoj ustanovi lekari ističu, da raste poverenje građana u ovakav vid zaštite protiv sezonskog gripa, a uspešno se obavlja i vakcinacija dece protiv zaraznih bolesti.

Boljevac: Nacrt budžeta Opštine Boljevac za 2018. godinu

Opštinsko Veće u Boljevcu utvrdilo je nacrt odluke o budžetu za 2018. godinu i usvojilo devetomesečni izveštaj o realizaciji budžetskih sredstava za tekuću godinu. Takođe, usvojen je i predlog odluke o visini stope poreza na imovinu za narednu godinu i odluke o kreditnom zaduženju za završetak predviđenih infrastrukturnih projekata.