Dnevna Arhiva: 9. oktobra 2017.

Komad Crvenkapa sutra u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“

U utorak 10. oktobra u 18 sati na repertoaru Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ je pozorišna predstava za decu CRVENKAPA, koju je po tekstu Braće Grim režirao Dobrin Mirčev.
U predstavi igraju Ana Tanasković, Selena Ristić Vitomirović, Miloš Đuričić i Vladimir Milošević. 
Ulaznice po ceni od 100 dinara, mogu se kupiti na biletari svakog radnog dana od 08 – 16 h a na dan izvođenja  blagajna će raditi celog dana, do početka predstave.

Napad na taksistu!!!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su G. S. (46), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela razbojništvo i iznuda u pokušaju. Postoje osnovi sumnje da je on udario tridesetosmogdišnjeg taksistu, koji ga je vozio, isterao ga iz vozila, a potom mu tražio prvo 200, a zatim 500 evra kako bi mu vratio automobil. Po nalogu osnovnog javnog tužioca, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu biće priveden tužilaštvu.

Država pomaže Gradu Zaječaru sa 380 miliona dinara

Na konferenciji za novinare, koju je po hitnom postupku sazvao gadonačelnik Zaječara Boško Ničić, izražena je zahvalnost grada prema Vladi Republike Srbije, a posebno predsedniku države, jer su za grad Zaječar koji se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, izdvojena novčana sredstva. Naime Vlada naše zemlje u četvrtak je donela odluku da gradu Zaječaru finansijski pomogne i uplati 380 miliona dinara. Ničić je ovom prilikom naglasio da će ta novčana sredstva biti iskorišćena na najpametniji mogući način, odnosno preusmere najpre na goruće pobleme u ovom gradu.

Na današnji dan rođen je Ivo Andrić

Ivo Andrić roođen je na današnji dan, 9. oktobra, 1892. godine. Bio je srpski i jugoslovenski književnik i diplomаtа Krаljevine Jugoslаvije.Godine 1961. dobio je Nobelovu nаgrаdu zа književnost „zа epsku snаgu kojom je oblikovаo teme i prikаzаo sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje“. Kаo gimnаzijаlаc, Andrić je bio pripаdnik nаprednog nаcionаlističkog pokretа Mlаdа Bosnа i strаstveni borаc zа oslobođenje južnoslovenskih nаrodа od Austrougаrske monаrhije. U аustrijskom Grаcu je diplomirаo i doktorirаo, а vreme između dvа svetskа rаtа proveo je u službi u konzulаtimа i poslаnstvimа Krаljevine Jugoslаvije u Rimu, Bukureštu, Grаcu, Pаrizu, Mаdridu, Briselu, Ženevi i Berlinu.Bio je člаn Srpske аkаdemije nаukа i umetnosti u koju je primljen 1926. godine. NJegovа nаjpoznаtijа delа su pored romаnа Nа Drini ćuprijа i Trаvničkа hronikа, Prokletа аvlijа, Gospođicа i Jelenа, ženа koje nemа. U svojim delimа se uglаvnom bаvio opisivаnjem životа u Bosni zа vreme otomаnske vlаsti.

Promocija knjige „Naš Milan i druge priče“ u Zaječaru

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru organizuje u utorak, 10. oktobra,  promociju knjige naslova „Naš Milan i druge priče“ autora Srđana M. Tomića. O knjizi će govoriti Ljubomir Branković i sam autor. Moderator je Srđan Živković. Početak promocije zakazan je za 18 časova.