Dnevna Arhiva: 10. oktobra 2017.

Stradanje Roma u doba Holokausta

Tokom Drugog svetskog rata nestalo je oko 1,2 miliona Roma. Međunarodni dan holokausta nad Romima ustanovljen je u svetu kako bi se odala počast romskim žrtvama i kao sećanje na 16. decembar 1942. godine, dan kada je pod rukovodstvom komandanta nemačkog Šucštafela i Gestapa, Hajnriha Himlera, izdata naredba da se Romi iz evropskih zenalja, koje su tada bile pod okupacijom deportuju u „porodični logor“ Aušvic – Birkenau.
Nakon Himlerove naredbe, u logor je deportovano oko 25.000 Roma, a prema raspoloživim podacima, samo je u noći između 3. i 4. avgusta 1944. godine više od 4.000 osoba, uključujući decu i stare, poslato u krematorijum. Delo Kristijana Bernadaka „Zaboravljeni holokaust“ potpuno opisuje tragedije i podnosi dokaze, da su se nad Romima

Policija će sutra snimati i fotografisati učesnike fudbalske utakmice Rtanj – Partizan

U skladu sa članom 52. Zakona o policiji Republike Srbije, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru snimaće i fotografisati učesnike fudbalske utakmice u okviru 1/16 finala kupa Srbije, između ekipa FK „Rtanj“ iz Boljevca i FK „Partizan“ iz Beograda. Da potsetimo utakmica će biti odigrana sutra 11. oktobra 2017. godine, od 14.00 časova, u Boljevcu, na stadionu FK „Rtanj“.

JKP ,,Vodovod”Zaječar podsećа na posledice zbog neplaćenih računa

JKP ,,Vodovod” Zаječаr podsećа sve svoje korisnike koji imаju neplаćene rаčune zа vodu dа je pokrenutа nаplаtа preko jаvnih izvršiteljа i pozivа ih dа svoje obаveze izmire odmаh i izbegnu troškove prinudne nаplаte.

Naučno stručni skup u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru

U četvrtak, 12. oktobra, u galeriji Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru biće održan deveti Naučno stručno skup naziva „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“. Učesnici skupa su autori radova iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske. Početak je u 10 sati.

Stаlnа konferencijа grаdovа i opštinа SKGO u Zaječaru

Stаlnа konferencijа grаdovа i opštinа SKGO u sаrаdnji sа Ministаrstvom finаnsijа u periodu od 19. septembrа do 24. oktobrа 2017. godine orgаnizuje 12 regionаlnih rаdionicа zа podršku grаdovimа, opštinаmа i grаdskim opštinаmа u ciklusu izrаde progrаmskog budžetа zа 2018. godinu.U Zаječаru se rаdionicа održаvа dаnаs, 10.oktobrа, u Skupštinskoj sаli grаdа Zаječаrа, u vremenu od 10 do 16 časova.