Dnevna Arhiva: 28. novembra 2017.

Crveni krst sprovodi predavanje na temu ’’Bolesti zavisnosti’’

Crveni krst Zaječar tradicionalno svake godine sprovodi predavanje na temu ’’Bolesti zavisnosti’’. Predavanje je namenjeno učenicima VIII razreda. U toku jednog školskog časa putem prezentacije učenike osmog razreda osnovne škole upoznaće sa bolestima zavisnosti (pušenje, alkoholizam, narkomanija…).
Predavanja će biti realizovano:
– sreda 29. novembar – OŠ Hajduk Veljko u 9:55 sati
– sreda 29. novembar – OŠ Ljubica Radosavljevic –Nada u 11:00 sati
– četvrtak 30. novembar. – OŠ Dura Jakšić u 13:15 sati
– petak 1. decembar – OŠ Ljuba Nešić u 12:30 sati.

Istorijski Arhiv kupio novi skener za digitalno čuvanje vredne arhivske građe

Sutra će u prostorije Istorijskog Arhiva biti postavljen i instaliran jednan od najsavremenijih Bookeye skenera formata A2+. Ovaj skener je kupljen iz projekta, subvencijom Ministarstva kulture Republike Srbije i Istorijskog Arhiva u Zaječaru i omogućiće kvalitetnu zaštitu i digitalno čuvanje vredne arhivske građe velikih formata (knjige, geografske karte, plakati, projekti….) i njihovu pretragu preko najsavremenijeg pretrazivaca OCR-a. Ujedno će biti izvršena i obuka zaposlenih na ovom skeneru. Početak je u 12 sati.

Počela prodaja ulaznica za sutrašnji koncert „Za Martina“

Danas su u prodaju puštene karte za humanitarni  koncert „Za Martina“ u organizaciji članova kulturno-umetničkog društava „Nikola Pašić“ iz Zaječara sa gostima, koji će biti održan u sredu, 29. novembra u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“. Sav prihod od prodatih ulaznica ide za potrebe lečenja trogodišnjeg Martina Mitića iz Zaječara koji boluje od dečije paralize. Cena ulaznice je 100 dinara a početak koncerta zakazan je za 19 sati. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici svakog radnog dana od 08 – 16 h a na dan izvođenja  blagajna će raditi celog dana, do početka koncerta.
Martin Mitić je rođen u sedmom mesecu trudnoće i junački je podneo moždani udar odmah po rođenju. Kako bi nastavio dalje odrastanje i upoznao neki drugačiji život od sadašnjeg, Martin mora na operaciju koja košta 3.000 evra. Samohrana majka, Sanela Stojanović  nema tih sredstava i moli ljude dobre volje da pomognu Martinu. Reč je o operaciji metodom takozvanog ulzibata, koju izvode lekari Instituta za rehabilitologiju Tula iz Rusije. Operacija se izvodi u Specijalnoj hiruškoj bolnici „Medikus“ u Ćupriji i košta 3.000 evra.