Dnevna Arhiva: 19. децембра 2017.

Nauka otkrila pravu istinu o Deda Mrazu i sankama

S obzirom na to da im je na čelu irvas nazvan Rudolf, mnogi pretpostavljaju da sanke Deda Mraza, glavno sredstvo njegove neverovatne planetarne distribucije dečjih igračaka, vuku samo mužjaci te životinje. Ali nisu u pravu, kaže zoolog Endru Hebda iz muzeja Nove Škotske u Halifaksu i dokazuje da se radi o ženkama, prenosi kanadska javna mreža CBC. I mužjaci i ženke irvasa imaju rogove i jedina su vrsta jelena s tom karakteristikom.

Predrasude o Romima kroz vekove

Romi sebe tako nazivaju vekovima što u prevodu znači čovek. Nazivanje nekog „ciganinom“ doživljava se kao pokušaj vređanja, jer se ovaj termin povezuje sa lutalicom, kradljivcem, čovekom u čije se poštene namere sumnja. U jeziku većinske populacije reč „ciganin“ koristi se isključivo u pežorativnom značenju.  Romi nemaju svoju državu – istina, ali Romi su narod koji imaju značajnu istoriju, kulturu i druge tekovine. Oni su narod indijskog porekla, a njihova postojbina je Pendžab, koji se nalazi na severozapadu Indije. Romi su tradicionalno nomadski narod, nemaju svoju kulturu. Značajnu istoriju, kulturu i druge vremenom su se izgubile ali su, ipak ostale zapisane u sećanju ovog naroda. Obrada metala je jedan od najvažnijih zanata i smatralo se da je to isključivo

U 100. godini preminuo tvorac Duška Dugouška

Bob Givens, veteran animacije i “otac” Duška Dugouška, preminuo je u 100. godini, saopštila je njegova porodica. Bob Givens je umro prirodnom smrću u bolnici Sent Džosef u Burbanku. Givens je radio u studijima “Dizni”, “Vorner bros” i “Hana-Barbera”, a najpoznatiji je bio kao autor popularnog, nestašnog zeca Duška Dugouška. 

Romska neformalana naselja

U  Srbiji postoje veliki broj Romskih naselja od kojih je većina neuređena i zapuštena, u nekim delovina južnobanatskog, mačvanskog, podunavskog, braničevskog okruga i u južnoj Srbiji postoje naselja u kojima Romi žive zajedno sa većinskim stanovništvom i može se smatrati da je proces njihove socijalno – ekonomske integracije završen. U takvim naseljima romske porodice su disperzirane. Neposrednim uvidom u izgled i organizaciju naselja stiče se utisak o socijalnom položaju njegovih žitelja. Iako je ovo zaključak koji se odnosi za sva naselja, najupečatljiviji je kada su u pitanja ona sirmašna, a među koje uglavnom spadaju romska naselja.

Bor: Proslava početka 2018. godine

Pod pokroviteljstvom Opštine Bor, a u organizaciji Ustanove ,,Centar za kulturu opštine Bor“ biće organizovan doček Nove 2018. godine u Amfiteatru Doma kulture. Borani i njihovi gosti će u novogodišnjoj noći imati priliku da uživaju u nastupu Aleksandre Radović, jedne od najboljih ženskih vokala u Srbiji. Ispraćaj stare i doček Nove godine upotpuniće vatromet i nastup trubača. Početak programa je posle 22 sata. U realizaciji pomenute manifestacije učešće će uzeti veliki broj Ustanova, javnih i javno komunalnih preduzeća opštine Bor.

Negotin: Aktivnosti lokalne samouprave na rešavanju problema pasa lutalica

U sredu, 20. decembra, sa početkom u 12 sati, u kabinetu predsednika Skupštine opštine Negotin, biti održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti:

Knjaževac: Milan Đokić o transparentnosti budžeta

Nova praksa u radu knjaževačke opštinske uprave, koja je među prvima u Srbiji uspostavila model Izveštaja o izvršenju budžeta prema građanima, a koji se redovno objavljuje na veb stranici opštinske uprave. Cilj je da se doprinese podizanju nivoa informisanosti i uključenosti građana u upravljanje lokalnim finansijama. Najveća prednost samog Izveštaja jeste njegova prilagođenost građanima, jer su svi podaci prikazani na jednostavan i razumljiv način, kroz upotrebu grafikona i tabela radi lakšeg snalaženja, a prema rečima predsednika Opštine Knjaževac, Milana Đokića, najbolji recept za uspešno upravljanje nekom lokalnom samoupravom jeste dobra komunikacija sa građanima 

Danas je Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, moreplovaca, dece. Sveti Nikola je najčešća krsna slava. Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste. Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava SPC. Posvećeno mu je više od 600 crkava.

Boljevac sutra donosi Odluku o budžetu za 2018.

Sutradan, 20. decembra, biće održana sednica Skupštine opštine Boljevac kada je i rok za usvajanje budžeta. Odluka o budžetu biće glavna tačka dnevnog reda, a budžet za 2018. godinu iznosi 538 miliona dinara. Biće reči i o davanju saglasnosti što se poslovanja javnih preduzeća tiče ( JP Usluga i JKP  Bogovina). Na dnevnom redu je i niz odluka koje se tiču, između ostalog, regulisanja pojedinih oblasti iz nadležnosti rada lokalne samouprave, inspekcijskih organa, zaštite životne sredine. Takođe, razmatraće se i usvajanje poslovanja i pripremljenost škola na područiju Boljevca za predstojeću školsku godinu, onda usklađivanje Statuta Kulturno obrazovnog centra i Turističke organizacije. Početak sednice je u 9 sati.