Mesečna Arhiva: јануар 2018

Boljevac: Prijem povodom obeležavanja romskog praznika „Tetkin dan“ (Audio)

Poslednji dan januara, poseban je dan u romskoj tadiciji, to je dan kome se najviše raduju deca, najmlađi naraštaji, čija je zaštitnica Bibijako Đive, odnosno Tetka Bibija. Tim povodom je danas u Boljevcu organizovan prijem kod predsednika Opštine za pripadnike ove populacije, a o značaju praznika i položaju Roma u boljevačkoj Opštini za Tempo Naxi radio govorila je Javorka Gojković, pomoćnik predsednika Opštine Boljevac za informisanje i društvo 

Zaječar: SNS, SPS, JS, Pokret snaga Srbije zajedno će  izaći na izbore

U Zaječaru je danas potpisan koalicioni sporazum između Srpske napredne stranke , Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Pokreta snaga Srbije. Koalicija će zajedno  izaći na izbore za Savete mesnih zajednica pod imenom „Naša kuća Zaječar – SNS, SPS, JS, Pokret snaga Srbije –Boško Ničić “. Četiri političke stranke  čine i većinu u gradskom Parlamentu. 

Kladovo: 51. Sednicа Opštinskog većа

Nа 51. sednici Opštinskog većа u Klаdovu jednoglаsno je usvojen Plаn jаvnih nаbаvki zа Opštinsku uprаvu zа 2018. godinu.Tim dokumentom regulisаne su tаkozvаne mаle nаbаvke čiji iznosi se kreću od 500.000 do 5 milionа dinаrа. Zа tu nаmenu u budžetu opštine Klаdovo zа ovu godinu plаnirаno je nešto više od 111 milionа dinаrа. Podršku člаnovа Opštinskog većа dobile su i odluke o sprovođenju jаvnog konkursа zа izbor direktorа Jаvnih preduzećа „Jedinstvo“ i „Komunаlаc“. Člаnovi Većа dаli su sаglаsnost i nа Rešenje o obrаzovаnju komisije zа sprovođenje jаvnog konkursа zа izbor direktorа Jаvnih preduzećа „Jedinstvo“ i „Komunаlаc“. O tim predlozimа izjаšnjаvаće se I odbornici Skupštine opštine Klаdovo, nа prvoj nаrednoj sednici.

Kladovo: Januarski klub ljubitelja čitanja

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u sredu 31. januara sa početkom u 18 časova, najavljuje okupljanje Kluba ljubitelja čitanja, koji će ovom prilikom razgovarati o romanu „Idiot“, ruskog književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Fjodor Mihajlovič Dostojevski je rođen 11. novembra (30. oktobra po starom kalendaru), u delu stare Moskve koje je od starine smatrano najtužnijim, pa je taj deo nazivan „Ubogi dom“. Mesto rođenja, nesređena porodica sa ocem tiraninom i alkoholičarem, je ovog budućeg umetnika obeležilo za ceo život, tako da su najniži slojevi društva, takozvani “Sivi svet“ ostali tema njegovog stvaralaštva.

Zaječar: Bend Stoned Heads uživo u Omladinskom centru

U petak, 2. februara, u Omladinskom centru u Zaječaru ponovo će nastupiti sastav STONED HEADS. Razapeti između vremenskih drvenih dvokolica prošlosti i čeličnih sunđera sadašnjice sa kolektivnom percepcijom da prostor i vreme postoje da bi se shvatilo to da je nihilizam prijatno popodne u poređenju sa njihovim performansom. Ovaj bend prihvata današnje poimanje muzike putujući od bluza, džeza, drum n bass, do trip- hopa, ambijentala. Kao što već znate, ovaj sastav čine: Željko Ljubić (guitar), Bojan Bojkovic (synth) i Miloš Vojvodić (drums). Početak koncerta zakazan je za 22 sata.

Knjaževac: Kuće za raseljene porodice

U Knjaževcu su uručena četiri Ugovora za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, namenjinih izbegličkim porodicama, koje imaju prebivalište na područiju opštine Knjaževac, a u  okviru Regionalnog stambenog programa. Obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za najugroženije porodice je u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije. Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donatar, Sjedinjenih Američkih Država i nekoliko evropskih zemalja. Potpisivanju ugovora prisustvovao je Miroljub Mihajlović, zamenik predsednika opštine.

Veliki uspeh zajedničkog nastupa petlića Timoka i Malog Bora u Kruševcu

Juče su petlići Timoka i Malog Bora zajednički učestvovali na 7. Svetosavskom zimskom turniru u fudbalu „Duel Kup Kruševac 2018“ pod nazivom „Tempo radio“. U balon sali Sportskog centra u Kruševcu na jednodnevnom turniru za dečake rođene 2005. godine okupilo se 16 ekipa iz Srbije: Duel (Kruševac), Morava (Ćićevac), Dubočica (Leskovac), Tempo radio (Zaječar-Bor), Napredak (Kruševac), Vrnjačka banja (Vrnjačka banja), Bubamara (Kraljevo), Sloga (Požega), KMF (Kruševac), Orlići (Aleksandrovac), Šampion (Leskovac), Kosmet (Leposavić), Knez Lazar (Kruševac), Vuk (Paraćin), Apolon (Kraljevo) i OFK Požega (Požega).

Zaječar: Predavanje „Poezija Rastka Petrovića“

Sutra, 30. januara, u čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković“ U Zaječaru biće organizovano predavanje na temu „Poezija Rastka Petrovića“. Predavači su Stevan Jovanović, profesot srpskog jezika i književnosti i Saša Jelenković, urednik kulturno – obrazovnih programa. Početak predavanja je u 18 časova.

Zaječar: 34. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga

Sutra, 30. januara, u Zaječaru biće održana 34. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga. Početak je u 11 sati. Na dnevnom redu su 4 tačke, među kojima je i usvajanje Izveštaja o radu Saveta u 2017. godini, kao i razmatranje o radu Stručne službe Zaječarskog upravnog okruga u periodu od januara do decembra u 2017. Razmatraće se i godišnji izveštaji o radu inspekcijskih službi u godini koja je za nama, nakon čega slede, tekuća pitanja.

Negotin: Za sport se izdvaja 38,5 miliona

Odlukom o budžetu Opštine Negotin za razvoj sporta i omladine izdvojiće se 38, 5 miliona dinara. Za podršku lokalnim sportskim organizacijama i savezima planirano je 33 miliona, od čega će 28.890.000 biti utrošeno za potrebe takmičarksog sporta, dok su preostala sredstva namenjena školskom i rekreativnom sportu, održavanju sportskih terena i radu Sportskog saveza. Pet miliona dinara izdvojiće se radi i kako bi se održala sportska infrastruktura, dok je 500.000 dinara predviđeno za sprovođenje omladinske politike.