Dnevna Arhiva: 12. јануара 2018.

Zaječar: Održana sednica Gradskog veća

U Zaječaru na sednici Gradskog veća razmatrani su i usvojeni Nacrti rešenja o izmenama Odluka o osnivanju Javnog komunalnog stambenog preduzeća “Zaječar” i Turističke organizacije grada Zaječara. Većnici su usvojili Nacrt Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika grada Zaječara, Nacrt Rešenja o usvajanju Početnog likvidacionog izveštaja Javnog komunalnog preduzeća Gradsko saobraćajno preduzeće “Zaječar” u likvidaciji, Nacrt rešenja o usvajanju Početnog likvidacionog izveštaja DOO Biznis incubator centra u likvidaciji. Na sednici Gradskog veća usvojen je Predlog Rešenja o odobravanju godišnjih programa i odredjivanje visine sredstava za realizaciju programa u oblasti sporta na teritoriji grada kao i Predlog Odluke o rasporedu sredstava u oblasti sporta za 2018. godinu. Razmatrana je i odbijena molba Društva Roma Zaječar za finansijskom pomoći za organizaciju Romske slave “Bibijako djive”. Većnici su usvojili i Predlog za promenu Statuta grada Zaječara. Razmatran je i usvojen Predlog o raspisivanju javnog oglasa za odredjivanje doktora medicine za stručno utvrdjivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan Zdravstvene ustanove na teritoriji grada.

Zaječar: Pilotni partner za saradnju na projektu „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima”

Grad Zaječar odabran je kao pilotni partner za saradnju na projektu „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima”.
Odluku o izboru pilot opština doneo je Upravni odbor projekta koga čine Ministarstvo finansija, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Stalna konferencija gradova i opština na svojoj sednici održanoj 8. decembra 2017.godine.

Srbija dobija novi praznik

Srbija će ove godine dobiti novi državni praznik – Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja, pišu „Večernje novosti“.
Time će se naša zemlja pridružiti krugu ostalih slovenskih zemalja koje slave slovenske prosvetitelje i misionare i odaju im počast, navodi taj beogradski list.
Inicijativa da se 24. maj proglasi za državni praznik, Dan Ćirila i Metodija, potekla je od Ministarstva kulture, a predlog će u Vladu zvanično poslati Ministarstvo za rad i zapošljavanje, koje je i zaduženo za takvu vrstu predloga, navode „Novosti“.
Iz Ministarstva kulture za taj list još napominju da novi državni praznik ne znači i novi neredni dan, već da je suština odavanje počasti i poklanjanje pažnje Ćirilu i Metodiju zbog važnosti njihove uloge za sve slovenske narode.