Dnevna Arhiva: 21. марта 2018.

Uručenje prvih penzionerskih kartica u Zaječaru

U Gradskoj upravi u Zaječaru uručeno je danas prvih 70 penzionerskih kartica. Korisnici koji su danas dobili svoje kartica odabrani su slučajnim uzorkom Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Kartice su zajedno prisutnim penzionerima predali gradonačelnik Boško Ničić i direktorka Filijale Zaječara RF PIO Olivera Randjelović. Na inicijativu Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, ministra Zorana Đorđevića, pristupilo se izradi penzionerskih kartica. Penzionerska kartica je identifikacioni dokument da je nosilac te kartice penzioner, odnosno korisnik prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Svoj identitet penzioneri će uz svoju

Radionica „Mobilni timovi za inkluziju Roma i uvod u operativno planiranje“

Sutra 22. marta 2018. godine u 11 sati u Rekreativno – ugostiteljskom centru RUC Ždrelo biće održana radionica „Mobilni timovi za inkluziju Roma i uvod u operativno planiranje“ za predstavnike relevantnih institucija iz Požarevca, Zaječara, Bora, Paraćina i Kraljeva. Cilj radionice je da uveže predstavnike relevantnih institucija iz ovih mesta – koordinatore za romska pitanja, pedagoške asistente, zdravstvene medijatore, predstavnike Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje – i pomogne im da osnuju mobilne timove za rad na terenu sa predstavnicima romske populacije. Cilj osnivanja ovih timova je prepoznavanje i sagledavanje realnih potreba romske populacije na terenu, kao i utvrđivanje podrške koja je potrebna kako bi se poboljšao njihov sveukupni položaj, a u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-2025.

Zaječar: Manifestacija „U pokret borbi protiv TBC“

Povodom obeležavanja “Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze” u subotu 24.03.2018. godine na Trgu oslobođenja u Zaječaru biće održana manifestacija pod sloganom: “U pokret borbi protiv TBC”. Građani će moći da izvrše kontrolu svog zdravlja (merenje krvnog pritiska, određivanje koncentracije šećera u krvi), i da dobiju neophodne informacije šta mogu da urade da poboljšaju svoje zdravlje. Manifestacija će trajati od 10.00-12.00 h.

Zbog pomeranja sata povećan broj srčanih udara za 1,5 puta, a učestalost samoubistava za 66 odsto

Letnje računanje vremena u 2018. počinje 25. marta u 02:00 sata tako što se pomeranjem za jedan sat napred vreme u dva sata računa kao 03:00 sata. Pomeranjem kazaljke za jedan sat unapred u nedjelju, 25. marta počeće letnje računanje vremena saopštilo je Ministarstvo privrede u čijoj je nadležnosti i promena vremena. Stručnjaci su dokazali da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog pomeranja sata. Prema izveštaju Ruske akademije nauka, prelazak sa  zimskog

Dan šuma obeležava se u Boljevcu

Danas u Boljevcu  Šumsko Gazdinstvo „Timočke šume“ i Gazdinska zajednica „Rtanj“ sa početkom od 12 sati obeležiće 21.mart Medjunarodni dan šuma. Predstavnici Javnog Preduzeža  “Srbijašume” i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za šume obeleži će Dan šuma zajedničkom akcijom pošumljavanja površina koje su bile pod šumom, a koje su oštećene od ledoloma  2014.godine. Svetski dan šuma obeležava se danas pod sloganom „Šume i održivi gradovi“ kako bi se ukazalo na značaj šume i za zdrav život u gradovima.Medjunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu.

„Sastank sa poezijom na neviđeno“ – Kladovo

Centar za kulturu Kladovo i Matična biblioteka obeležiće  21.mart ,Svetski dan poezije, manifestacijom „Sastanak sa poezijom na nevidjeno“ . Početak ovog događaja koji je namenjen učenicima osnovnih škola rezervisan je za 18 sati u prostoru dečijeg odeljenja biblioteke u Kladovu.

Izložba kopija fresaka Bogorodice Ljeviške

U galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ u četvrtak 22. marta biće otvorena izložba kopije fresaka Bogorodice Ljeviške, autora Zdenke i Branislava Živkovića. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Galerije fresaka Narnog muzeja  u Beogredu. Izložbu će otvoriti  u 18 sati  Dr Bojan Popović , kustos Galerije fresaka narodnog Muzeja u Beogradu.