Mesečna Arhiva: април 2018

Nikola Selaković održao sastanak sa gradonačelnikom Zaječara

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković održao je danas sastanak sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i saradnicima. Nikola Selaković je ovom prilikom istakao da se mora zajedničkim snagama raditi kako bi se određenim merama poboljšala demografska slika Zaječara, koja je poprilično loša. Selaković je istakao da će država učiniti sve što je u njenoj moći da se ta slika i popravi i najavio da će u Zaječaru održati prezentaciju demografske slike Zaječara krajem maja meseca. Takođe, ovom prilikom će se održati i poseban prijem za žene koje su od početka godine postale majke. Na ovom sastanku je bilo reči i o Kancelariji za demografiju i populacionu politiku, koja će u narednom periodu biti otvorena u Zaječaru. U njoj će raditi stručni ljudi koji će se baviti analizom bračnog statusa mladih u zaječarskim selima, brojem novorođenih beba u odnosu na prethodne godine kao i o merama koje će morati da se preduzmu kako bi se povećao natalitet na teritoriji grada Zaječara. Selaković i Ničić su razgovarali i o podsticajnim merama za investiciona ulaganja u banjski turizam. Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković pružio je veliku podršku lokalnoj samoupravi u Zaječaru uz dogovor da će se raditi u svakoj sferi koja se pokaže kao prioritetna za grad Zaječar.

Prijemni ispit za upis učenika u pripremni i prvi razred Osnovne muzičke škole

Prijemni ispit za upis učenika u pripremni i prvi razred Osnovne muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ u Zaječaru, biće održan 16, 17, i 18. maja 2018. godine u terminima od 10-12 sati i 17-19.sati. Budući učenici mogu da se opredele za sledeće instrumente: klavir, violinu, klarinet, harmoniku i gitaru.

Izložba skulptura, slika i instalacija Dejana Sotirovića

U četvrtak 3. maja u Radul begovom konaku biće otvorena izložba „Manipulacija formom a moglo bi i suštinom KAD bi je kao što je nije“ autora Dejana Sotirovića. Početak je u 19 sati. Dejan Sotirović rođen je u Mariboru 1963. godine. Diplomirao je istoriju umetnosti 1989. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Izlagao je više puta na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Autor je performansa koji su se dešavali na otvorenom u gradu, u galerijama i u prirodi, često na vodi, uz upotrebu vatri. Sarađivao je sa više desetina umetnika i saradnika. Autor je filma „Meduzin splav“ o istoimenom performansu. Koautor performansa je slikar-keramičar Zoran Cvetković, dok je ambijentalna adaptacija delo reditelja Vladimira Lazića. Za Pozorište „Zoran Radmilović“ radio je grafički dizajn scene. Živi i radi u Zaječaru. Izložba se sastoji od skulptura, slika i instalacija. Po rečima Nine Jeza, istoričara umetnosti iz Maribora, Dejan Sotirović je pomoću dinamičnih talasa linearnih „bašti“ dočarao temu samoće, problematike odnosa među polovima i nedovoljni pomen etičkih odnosa u zatvorenom i komformističkom društvu.

Još jedan poraz Timoka na svom terenu golom u poslednjem minutu

FK Timok izgubio je još jednu utakmicu na svom terenu protiv ekipe Car Konstantin iz Niša rezultatom 2:1. Ovo je petnaesti poraz od početka sezone tako da uz četiri pobede i četiri nerešena rezultata, sa osvojenih 16 bodova, zaječarski srpskoligaš je sve bliži ispadanju u niži rang takmičenja. Do kraja prvenstva ostalo je još samo sedam kola a narednu utakmicu Timok gostuje 6. maja u Kruševcu prvoplasiranom Trajalu koji je već obezbedio ulazak u Prvu ligu Srbije. Početak je u 16 sati i 30 minuta.

Ministar Stefanović u poseti Zaječaru

Ministar unutrašnjih poslova Nebojiša Stefanović, danas je u radnoj poseti Zaječaru, a glavni povod je puštanje u rad nove mreže za video nadzor. Nova mreža za monitoring podrazumeva da će MUP Zaječar raspolagati sa 22 kamere kojima će se bezbednost saobraćaja i protoka lica u gradu podignu na viši nivo od sadašnjeg. Ministar se na konferenciji za novinare, koja je održana u Gradskoj upravi osvrnuo i na nove uredbe zakona o maksimalnoj brzini vozila na autoputevima u Srbiji, i istakao

U Arhivu predstavljen zbornik istaživačkih radova gimnazijalaca

Danas je u Istorijskom arhivu Timočke krajine predstavljen zbornik istraživačkih radova na kome su u proteklih deset godina (2006- 2016) radili zaječarski gimnazijalci. Ovo je svojevrsnia zbirka nagradjenih eseja sa istorisjkom tematikom, objedinjenih u jednu deceniju mentorskog rada zaječarskih gimnazijalaca i profesorke Suzane Tomić.
Početna tačka ovih istraživačkih pohoda, koji su za cilj imali dodatno objašnjenje znanih i bitnih događa i ličnosti Zaječara, ili obnavljanje i podsećanje na zaboravljene delove istorije ovog grada bio je Istorijski arhiv u Zaječaru.

KK Bin u subotu protiv ekipe Trijumfa

Sutra od  18 sati i 30 minuta  u sportskoj hali na Kraljevici kadeti košarkaškog kluba „BIN“ odigraće prvenstvenu utakmicu Regiona Istočne Srbije sa ekipom KK „Trijumf“ iz Niša.Pošto su zaječarski kadeti dva kola pre završetka lige osvojili titulu, biće im dodeljen pehar šampiona regionalne lige.

Potpisan sporazum o saradnji arhiva iz Sofije i Zaječara

Povodom obeležavanja 70 godina rada Istorijskog arhiva Timočke Krajine potpisan je sporazum o saradnji arhiva iz Sofije i Zaječara. Ovaj sporazum je uvod u aktivnosti koje ce u narednim godinama biti pred ove dve institucije, poput digitalizacije arhivske gradje, kao i unapređenje saradnje kroz prekogranične projekte, kojima ce rad

Celovečernji koncert Paje Vučkovića u Boru

Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“ 1. maja organizuje celovečernji koncert Paje Vučkovića i Spiritus moment benda. Ulaz je slobodan a početak je u 20 sati u sali Muzičke škole u Boru. Informacije na telefon: 030/424-546; 030/458-546; 064/861-97-48. Vladan Vučković Paja (Bor, 16. maj 1968) je srpski gitarista, kompozitor, aranžer, multiinstrumentalista. Njegova gitarska instrumentalna muzika ima široki žanrovski spektar: etno-fjužn, fjužn, klasična muzika, džez. Njegovo stvaralaštvo može se definisati pojmom univerzalna muzika (engl. world music).

Rotari klub Zaječar nagrađuje najbolje maturante

Rotari klub Zaječar slavi Slavu sv. Nikolaj Velimirović 3. maja 2018. godine kada će proglasiti i nagraditi najbolje maturante srednjih škola u Zaječaru. Izbor najboljih maturanata izvršili su direktori i nastavnici srednjih škola u Zaječaru. Predstavljanje najboljih maturanata i dodela nagrada biće obavljeno u hotelu Hamburg 3. maja u 19 sati. Maturanti će dobiti tablet računare koje će im uručiti Predsednik kluba Branislav Đurić i poželeti uspešan nastavak školovanja.