Dnevna Arhiva: 25. априла 2018.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davora Štefanek posetio Zaječar

Na održanom sastanku Davora Štefaneka, predsednika Sportskog saveza Srbije sa gradonačelnikom Boškom Ničićem, kao i sportskim radnicima Zaječara, iskazana je obostrana zahvalnost i najavljena dobra saradnja grada Zaječara i Sportskog saveza Srbije. Štefanek, osvajač zlatne medalje sa Olimpijskih igara u rvanju, izjavio je ovom prilikom da će se ubrzo krenuti sa radom na rešavanju svih problema sa kojima se suočavaju sportski savezi u zemlji, i podsetio na važnost razvoja bazičnog sporta, kao jednog od osnovnih preduslova za dalji pravilan razvoj dece i omladine. Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, rekao je da će grad u narednom periodu raditi na razvoju sporta u selima, kao i stvaranja uslova i infrastrukture za popularizaciju masovnog sporta, kao i da će budžet za sport koji iznosi 70 miliona dinara biti planski trošen, i namenjen je ekipama koje budu ostvarile najbolje rezultate.

Zajednička turistička ponuda okruga

Na jučerašnjom konstitutivnom sastanku imeđu Zaječarskog i Borskog okruga, kome su pored predstavnika loklanih samouprava, prisustvovali i predstavnici turističkih organizacija iz Timočke krajine, donešen je zaključak o jedinstvenim ponudama turističog sadržaja regiona. Aktivnosti koje će uslediti iz ovog sastanka turistički potencijali Timočke krajine će postati vildljiviji na medjunarodnim sajmovima, a takođe će biti učinjena i ušteda u finansijkim i humanim resursima.

Istorijski Arhiv u Zaječaru obeležava 70 godina rada.

Nizom manifestacija Istorijski arhiv Timočke Krajine obeležiće  sutra 70 godina uspešnog rada na očuvanju istorijskih dokumenata i arhivske građe.
U 11 časova biće potpisan sporazum između Istorijskog arhiva Timočke Krajine i Arhiva iz Sofije, nakon čega će uslediti i predstavljnaje Monografije i Bibliografije „Sedam decenija Istorijskog arhiva Timočke Krajine (1948-2018) „, dok će od 13 sati biti upriličena svečana akademija u Narodnom potorištu „Zoran Radmilović“. Ovom jubileju prisustvovaće i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Razgovor sa novinarkom KRIK-a Vesnom Radojević u Omladinskom centru

“Dečiji centar Zaječar“ organizuje  razgovor sa Vesnom Radojević novinarkom, u okviru projekta “Škola multimedijskih veština“koji je zakazan u četvrtak 26.04. u 17 sati. Projekat se realizuje uz podršku Zimanovog fonda za mlade, „Zaječarske inicijative“, Fondacije „Iskorak“ i Nacionalne zadužbine za demokratiju. Vesna Radojević je novinarka KRIK-a i urednica na projektu „Raskrikavanje“. Novinarstvom je počela da se bavi 2011. godine u „PG Mreža“. Karijeru je 2013. godine nastavila u „Istinomeru“ gde je radila do oktobra 2017. godine. Jedna je od dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo u oblasti elektronskih medija koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada SAD u Beogradu. Kao studentkinja dobila je i nagradu „Borivoje Mirković“ za 2012. godinu za najbolji studentski TV prilog.

Smeh do suza u predstavi “Nisam lud da umrem gladan”

Na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” sinoć je izvedena predstava “Nisam lud da umrem gladan” po tekstu Viktora Lanua, koju je adaptirao i režirao Ivan Bekjarev. Radnja komada smeštena je u podrumu mesare, gde su se Žak i Žan našli zarobljeni nakon ogromne atomske katastrofe, srećni što su preživeli detonaciju, i pri tom su zatrpani izobiljem hermetički zatvorenih konzervi hrane. Ubrzo sledi momenat otrežnjenja: shvataju da su izgubili otvarač za konzerve! Oni su svesni da nemaju šansu da prežive u datim okolnostima, zbog toga im je crni humor vrlo dragocen. Jer, ko je lud da umre gladan. Reč je o duhovitom pristupu najcrnjim