Dnevna Arhiva: 30. априла 2018.

Nikola Selaković održao sastanak sa gradonačelnikom Zaječara

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković održao je danas sastanak sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i saradnicima. Nikola Selaković je ovom prilikom istakao da se mora zajedničkim snagama raditi kako bi se određenim merama poboljšala demografska slika Zaječara, koja je poprilično loša. Selaković je istakao da će država učiniti sve što je u njenoj moći da se ta slika i popravi i najavio da će u Zaječaru održati prezentaciju demografske slike Zaječara krajem maja meseca. Takođe, ovom prilikom će se održati i poseban prijem za žene koje su od početka godine postale majke. Na ovom sastanku je bilo reči i o Kancelariji za demografiju i populacionu politiku, koja će u narednom periodu biti otvorena u Zaječaru. U njoj će raditi stručni ljudi koji će se baviti analizom bračnog statusa mladih u zaječarskim selima, brojem novorođenih beba u odnosu na prethodne godine kao i o merama koje će morati da se preduzmu kako bi se povećao natalitet na teritoriji grada Zaječara. Selaković i Ničić su razgovarali i o podsticajnim merama za investiciona ulaganja u banjski turizam. Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković pružio je veliku podršku lokalnoj samoupravi u Zaječaru uz dogovor da će se raditi u svakoj sferi koja se pokaže kao prioritetna za grad Zaječar.

Prijemni ispit za upis učenika u pripremni i prvi razred Osnovne muzičke škole

Prijemni ispit za upis učenika u pripremni i prvi razred Osnovne muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ u Zaječaru, biće održan 16, 17, i 18. maja 2018. godine u terminima od 10-12 sati i 17-19.sati. Budući učenici mogu da se opredele za sledeće instrumente: klavir, violinu, klarinet, harmoniku i gitaru.

Izložba skulptura, slika i instalacija Dejana Sotirovića

U četvrtak 3. maja u Radul begovom konaku biće otvorena izložba „Manipulacija formom a moglo bi i suštinom KAD bi je kao što je nije“ autora Dejana Sotirovića. Početak je u 19 sati. Dejan Sotirović rođen je u Mariboru 1963. godine. Diplomirao je istoriju umetnosti 1989. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Izlagao je više puta na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Autor je performansa koji su se dešavali na otvorenom u gradu, u galerijama i u prirodi, često na vodi, uz upotrebu vatri. Sarađivao je sa više desetina umetnika i saradnika. Autor je filma „Meduzin splav“ o istoimenom performansu. Koautor performansa je slikar-keramičar Zoran Cvetković, dok je ambijentalna adaptacija delo reditelja Vladimira Lazića. Za Pozorište „Zoran Radmilović“ radio je grafički dizajn scene. Živi i radi u Zaječaru. Izložba se sastoji od skulptura, slika i instalacija. Po rečima Nine Jeza, istoričara umetnosti iz Maribora, Dejan Sotirović je pomoću dinamičnih talasa linearnih „bašti“ dočarao temu samoće, problematike odnosa među polovima i nedovoljni pomen etičkih odnosa u zatvorenom i komformističkom društvu.