Dnevna Arhiva: 19. јуна 2018.

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, upriličena izložba dokumenata i fotografija

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, upriličena je izložba dokumenata i fotografija „Srpsko-Švedski diplomatski odnosi –  Jedan vek od uspostavljanja direktnih diplomatskih veza 1917-2017.god. Izložbu je otvorio NJ.E. Gospodin Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji, a o izložbi su govorili Duško Topalović, autor izložbe i Velibor Todorov, direktor Arhiva u Zaječaru. Izložba kroz kopije dokumenata dočarava period izmedju 1917. i 2017. godine, što je jedan vek od uspostavljanja direktnih diplomatskih veza pomenute dve zemlje, koje su kako se ovom prilikom moglo čuti, oduvek bile u dobrim odnosima.

Ambasador Kraljevine Švedske posetio Zaječar

Povodom izložbe „Srpsko-Švedski diplomatski odnosi 1917-2017“, koja je danas otvorena u zaječarskom Arhivu, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, priredio je prijem za NJ.E. Ambasadora Kraljevine Švedske u Srbiji Jana Lundina. Nakon sastanka i sagledanih problema ali i potencijala koje grad na Timoku ima, istaknuto je da u bliskoj budućnosti treba razmišljati o mogućoj saradnj izmedju Zaječara i Švedske u kojoj živi veliki broj srpskih državljana.

 

„Nišville 2018“ od 3. do 12. avgusta

35. Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2018“ biće održan od 3. do 12. avgusta, a glavni festivalski program 9, 10, 11 i 12.avgusta 2018 na niškoj Tvrđavi. Rekordnih 1000 učesnika izvešće 250 programa na 20 stejdževa i scena. Od 1.juna 2018 komplet ulaznica košta 3.000 dinara i komplet će i ove godine važiti za Midnihgt Jazzdance stage, na kome će nastupiti eminentni svetski i domaći DJ-evi i producenti, kao i za većinu pratećih programa festivala. U prodaji su i pojedinačne ulaznice za tribine po ceni od 1.500 dinara, kao i ulaznice za VIP tribinu – VIP kompleti po ceni od 4.000 dinara i VIP pojedinačne ulaznice koje će koštaju 2.000 dinara. Ulaznice se mogu kupiti

Održana 55. sednica Gradskog veća u Zaječaru

Na 55. sednici Gradskog veća u Zaječaru, doneta je odluka da se otpočne sa postupkom preuzimanja seoskih vodovoda u Zvezdanu, Rgotini, Velikom Izvoru i Vratarnici. Kako stoji u Zakonu o komunalnim delatnostima, komunalnu delatnost snabdevanja vodom za piće mogu obavljati isključivo javna preduzeća koja osniva jedinica lokalne samouprave, društvo s ograničenom odgovornošću i akcionarsko društvo, čiji je jedini vlasnik javno preduzeće, odnosno čiji je jedini vlasnik jedinica lokalne samouprave, te će u ovom slučaju ona preći u nadležnost JKP Vodovod. Na ovoj sednici je dato ovlašćenje gradonačelniku Zaječara da potrebna sredstava sa računa grada, prenese na račune mesnih zajednica kako bi njihovi računi bili i odblokirani.