Dnevna Arhiva: 22. јуна 2018.

Sinoć održan koncert učenika i nastavnika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru

Povodom 21.juna – Svetskog dana muzike sinoć je u holu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ održan koncert učenika i nastavnika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru. Brojna publika uživala je u izvođenju dela Mocarta, Njua , Mendelsona, Burmigera, Trujara , Zajca i drugih značajnih kompozitora klasične muzike. Pozdravljajući okupljene ljubitelje muzike direktorka škole Sandra Nikolić  podsetila je da je prvi dan leta posvećen danu muzike zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kultureŽaku Landu koji je predložio da se najduži dan u godini proslavlja besplatnim koncertima. Od 1997.godine  ovaj dan se širom planete proslavlja kao svetski dan muzike jer je tada u Budimpešti potpisana Evropska povelja o prazniku muzike. Koncept obeležavanja dana muzike jeste da  talentovani muzičari svih žanrova nastupaju   izvan koncertnih dvorana, dakle na trgovina, parkovima i ulicama, pa je šteta što zbog kiše  koncert nije mogao biti održan na otvorenom, na platou ispred zgrade pozorišta, kako je bilo planirano.

U galeriji arhiva u Zaječaru održana promocija knjige „Legat 1914“

U galeriji arhiva u Zaječaru, upriličena je promocija knjige Legat 1914, autora Slobodana Lazarevića.Ovim povodom, Lazarević, publicista i novinar u penziji lista Politika, napomenuo je i da s obzirom na činjenicu da je prošlo sto i više godina i da mi nemamo detaljno istraženu analizi tog dogadjaja, odnosno pogibiju mladih ljudi, timočana i krajinaca, za njega je ovo bio izazov, posebno što je trebalo da odgovori na pitanje zbog čega se sto godina ćutalo. Prof. dr Predrag Marković je govoreći o knjizi istakao da nam ona pomaže da pamtimo i greške i poraze kao i da ne smemo dozvoliti da se taj period naše istorije zaboravi.

Danas VI sednica Skupštine opštine Negotin

Danas će biti održana šesta sednica Skupštine opštine Negotin. Početak je u 10 sati u velikoj sali SO Negotin.

Turistička organizacija grada Zaječara deo promotivne kampanje ’’Vidi Srbiju – koje momente ćeš pamtiti ovog leta?’’

U okviru kampanje ’’Vidi Srbiju – koje momente ćeš pamtiti ovog leta?’’ u organizaciji Turističke organizacije Srbije, Turistička organizacija grada Zaječara je bila deo promotivne kampanje na Avali 02. juna 2018.godine, gde su prisustvovali ministar Rasim Ljajić i  direktorka TOS-a Marija Labović.  U Vrnjačkoj banji 8. juna 2018.godine, u sklopu iste kampanje, Turistička organizacija grada Zaječara je  predstavila autentične proizvode našeg kraja i našu turističku ponudu.  U okviru iste kampanje, 22. juna 2018. godine Turistička organizacija grada Zaječara će u Beogradu, na Trgu Republike promovisati turističke potencijale našeg grada i ujedno iskoristiti priliku da pozove sve ljubitelje dobre muzike da prisustvuju 52. Zaječarskoj Gitarijadi, koja će se održati u periodu od 28. do 30. juna ove godine i koja će nesumnjivo posetiocima pružiti provod vredan pamćenja. Takođe, obaveštavamo Vas da ćemo sledeg dana u Somboru uzeti učešće i na manifestaciji „Ulica starih zanata“, gde ćemo pored predstavljanja rukotvorina naših sugrađana takođe sa ponosom predstaviti program ovogodišnje 52. Gitarijade i naravno pozvati sve prisutne da budu naši dragi gosti.