Mesečna Arhiva: jul 2018

U Velikom Jasenovcu sinoć održana kulturno-umetnička manifestacija 6. Jasenovačko leto

U Velikom Jasenovcu kod Zaječara sinoć je održana kulturno-umetnička manifestacija 6. Jasenovačko leto. Otvarajući smotru gradski većnik za kulturu Vujadin Milošević je naglasio značaj  ovakvih  manifestacija za očuvanje naše tradicije i kulture. Odličnim izvođenjem izvornih  pesama i tradicionalnih igara posetioce  su oduševila  kulturno- umetnička društva iz Timočke Krajine i Rumunije:„Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Nikola Pašić“ iz Zaječara, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Petar Radovanović“ iz

Turnir u Avnoju početkom avgusta

Leto u Zaječaru rezervisano je za kulturno-sportske manifestacije, nakon Gitarijade i Outhide festivala, početak avgusta po već ustaljenom običaju rezervisan je za turnir u basketu i malom fudbalu u naselju AVNOJ. Ova sportska manifestacija sa tradicijom od skoro dve decenije privlači pažnju publike kako u gradu na dva Timoka, tako i sportskih rekreativaca širom Timočke krajine, pošto pehar pobednika avnojskih turnira sa sobom nosi svojevrsni prestiž. Ovogodišnji turnir koji je predviđen za početak avgusta sportisti, rekreativci i publika dočekaće na obnovljenim terenima, čije je uređenje i adaptacija počela danas. Početkom avgusta meseca pobornike sporta u Zaječaru dočekaće potpuno preuređen teren u naselju Avnoj, koji sa sobom donosi rekonstruisane tribine i teren.
“Radovi koji su danas počeli na ovom terenu podrazumevaju kompletnu izradu nove zaštitne ograde, kao i kompletno postavljanje novih tribina, uz postavljanje novih instalacija,  kao i uređenje ulaza na sam teren” – izjavio je direktor Javnog preduzeća “Timok održavanje” – Vice Lalić.
Takođe na terenu će biti postavljeni novi reflektori, tako da će bavljenje sportom biti omogućeno preko celog dana i sam teren će biti iznova asfaltiran, što će uz novo obeležavanje doprineti da se ovogodišnji turnir u basketu i malom fudbalu održi u do sada najboljim uslovima.
“Ovogodišnji turnir, sa tradicijom od 17 godina ponovo će ugostiti sportiste svih kategorija, kako u košarci, tako i u malom fudbalu, i ponovo objediniti generacije koje odrastaju i koje su odrasle na ovom terenu i samom gradu. Biće to još jedna prilika da publika u Zaječaru, zajedno sa prijavljenim ekipama i organizatorima uživa u sportskim nadmetanjima na već uveliko poznatoj sportskoj manifestaciji”– rekao je Ivan Bradić, dugogodišnji organizator same manifestacije. 
Rekonstrukcijom samog terena, kao i dugogodišnjim zalaganjem  samih organizatora ispunjeni su svi uslovi da ovogodišnji turnir Avnoj 2018, ispuni maksimalna očekivanja publike i učesnika. U narednim danima biće objavljene propozicije takmičenja, odnosno vreme prijavljivanja ekipa u košarci i malom fudbalu.

Izvor: izacoska.net

„Petrovdanski dani“ u Grlištu… 2. veče

U Grlištu je sinoć priređen odličan kulturno-umetnički program u okviru nove manifestacije „Petrovdanski dani“ koja se  prvi put organizuje u ovom selu. Svojim nastupom publiku su oduševila kulturno–umetnička društva: „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Gradec“ iz Gradskova i  folklorna sekcija „Društva Roma“ iz Zaječara, kao i zdravičar Nenad Petković. Otvarajući smotru  gradski većnik zadužen za kulturu Vujadin Milošević je istakao da je Grlište posle dugo

Likovna galerija u Domu kulture u Kotlujevcu

U Domu kulture u Kotlujevcu u sredu 18.07.2018. biće otvorena Likovna galerija u kojoj će biti izloženi radovi odabrani sa predhodnih likovnih kolonija „Gamzigrad“,  u periodu od 1994-2017. godine. U nastavku programa biće priređena promocija  časopisa „Razvitak“. Početak je u 19:00. Organizator je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ a pokrovitelj Grad Zaječar.

Od ponedeljka ponovo biblioteka u Kotlujevcu

Od ponedeljka 16. jula 2018. godine ponovo će raditi ogranak Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Kotlujevcu (u zgradi Doma kulture). Radno vreme ogranka je radnim danima od 8,00 do 16,00.

U Grlištu se večeras nastavljaju „Petrovdanski dani“

U Grlištu se večeras nastavljaju „Petrovdanski dani“ programom koji počinje u 20:00. Nastupiće kulturno-umetnička društva: „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Lubnica“ iz Lubnice, „Zoran Gajić“ iz Rgotine , folklorna sekcija „Društva Roma“ iz Zaječara, frulaš Vitomir Stanojević i zdravičar Dragan Urošević. Manifestacija se završava sutra noćnim turnirom u malom fudbalu. Organizatori ove nove kulturno-umetničke manifestacije su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Grlište, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Policija uhapsila više lica u Zaječaru i Knjaževcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, u prethodnih nekoliko dana u više odvojenih akcija u cilju suzbijanja opšteg kriminala uhapsili su 69 osoba, dok su protiv 99 podnete krivične prijave u redovnom postupku. Osumnjičeni se terete da su počinili krivična dela nasilničko ponašanje, teške telesne povrede, prinudu, razbojništvo, teška krađa, krađa,   ugrožavanje sigurnosti, proganjanje, silovanje, nedozvoljene polne radnje, polno uznemiravanje, prikazivanje,

Jasenovačko leto u subotu 14. jula

U Velikom Jasenovcu kod Zaječara u subotu 14. jula biće održana tradicionalna kulturno-umetnička manifestacija Jasenovačko leto. Defile učesnika predviđen je u 19:30, a program počinje u 20:00. Nastupiće kulturno umetnička društva „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Nikola Pašić“ iz Zaječara, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Petar Radovanović“ iz Zlota i folklorni ansambl „Dobruneanka“ iz opštine Dobrun u Rumuniji. Organizatori manifestacije su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i mesna zajednica Veliki Jasenovac,  a pokrovitelj  je Grad Zaječar.

Koncert „Veče sevdaha“ na Popovoj plaži u utorak 17. jula

Koncert „Veče sevdaha“ biće priređen na Popovoj plaži u Zaječaru, u utorak 17. jula od 21:00. Nastupiće odlični interpretatori narodne muzike iz Timočke Krajine: Boris Stanojević, Milan Kostadinović, Veljko Milovanović i Obren Nikolić, kao i orkestar Bobana Miloševića –Vaške. Organizatori koncerta su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i MG studio, a pokrovitelj Grad Zaječar.

Igre bez granica i ove godine osvajaju Evropu, u Knjaževcu po prvi put

City Games karavan uskoro kreće na svoju turneju a u naš grad stiže 16. jula. Nesvakidašnje igre, mnogo adrenalina, timski rad i nezaboravno druženje očekuju svakog ko se bude tog dana našao na  bazenu “Banjica” od 19:30. Zabava i sport neće izostati ni ovog leta a deveta sezona City Games-a sa sobom donosi i nova uzbudjenja.
Ove godine smo malo promenili pravila. Grad koji bude  najbolji u Srbiji kvalifikuje se za evropsko City Games finale koje će 2020. godine biti održano u Luksemburgu. Tamo će ukrstiti snage sa najboljim evropskim gradovima što će biti pravi spektakl koji na ovim prostorima još nije viđen, kaže nam autor i direktor projekta Miroslav