Dnevna Arhiva: 7. септембра 2018.

Četiri hiljade evra nezaposlenim majkama za treće dete

Knjaževačke majke, koje su bez posla, i odluče se da rode treće dete, dobijaju pomoć u iznosu od 480.000 dinara, koji se isplaćuju u 24 mesečne rate. U okviru aktuelne nacionalne kampanje za povećanje nataliteta u Srbiji, knjaževačka lokalna samouprava, veliki deo budžetskih sredstava izdvaja za podsticanje radjanja kroz Program
Fondacije za povećanje nataliteta.
Kako kaže predesednik opštine, Milan Djokić, povećanje nataliteta jedan je od prioritetnih zadataka lokalne samouprave, pa su u 2018.godini za Program Fondacije za povećanje nataliteta predvidjena sredstva u iznosu od 12.000.000 dinara.
Svaka porodica za prvorodjeno i drugorodjeno dete dobija jednokratnu pomoć u iznosu od 35.000 dinara, a za treće dete 100.000 dinara. Ono što je specifično za opštinu Knjaževac je podsticaj nezaposlenim majkama, za radjanje trećeg deteta, u iznosu 480.000 dinara, koji se isplaćuju u 24 mesečne rate.
Lokalna samouprava brine i o porodicama koje se bore sa sterilitetom, pa ni jedan par, koji se do sada obratio zahtevom za ovu vrstu pomoći nije odbijen. Iz budžeta se izdvajaju i sredstva za za pomoć u lečenje dece.
Uz sve mere koje lokalna samouprava preduzima u cilju povećanja nataliteta, na više načina pruža se i podrška roditeljstvu.Svi knjaževački osnovci dobijaju besplatnu užinu, kao i besplatne udžbenike za svako treće, četvrto i peto dete u prodici. U školu, sa besplatnim knjigama, idu i učenici iz socijalno ugroženih porodica.
Svake godine, osnovne i srednje škole organizuju besplatnu pripremnu nastavu za upis u srednje škole i na fakultete. Na taj način, pomaže se i roditeljima a i učenicima kako bi što uspešnije nastavili školovanje i upisali se u željene škole i na izabrane fakultete.
Dokaz da se u Knjaževcu vodi računa i o tome da mladi ostanu u ovom gradu, ali i da dodju iz ostalih sredina je i Dom učenika srednjih škola, gde učenici sa teritorije opštine imaju besplatan smeštaj, kao i oni koju dolaze iz drugih gradova da bi upisali jednu od dve knjaževačke srednje škole.

Timok 1919 gostuje u Kladovu a Kablovi u Belotincu

Za vikend se nastavlja takmičenje u Zoni „Istok“. U četvrtom kolu u subotu „Timok 1919“ putuje u Kladovo na gostovanju ekipi Đerdapa dok u nedelju Timočanin dočekuje BSK Bogovinu, Kablovi gostuju ekipi Naša krila 1936 a negotinski Hajduk Veljko u Aleksincu gostuje ekipi Rudar Alpos. Svi mečevi Zone „Istok“ igraju se od 16 sati. U okviru Prve lige Regiona istočne Srbije Timokovi pioniri u subotu igraju u Kruševac protiv Napretka a knjaževački Timočanin u nedelju protiv niškog Reala. Utakmice mlađih kategorija igraju se od 10 sati.

Sutra u biblioteci za sve kategorije članarina 200 dinara 

UNESCO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obeležen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom sveta. Srbija taj dan dočekuje sa više od milion nepismenih, dok se u svetu taj broj procenjuje na više od 862 miliona. Međunarodni dan pismenosti proglašen je još 1967. godine u cilju da se svake godine, bar na taj datum, istaknu važnosti čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u celini. Matična biblioteka „Svetozar Marković“ sutra povom Svetskog dana pismenosti članarinu za sve kategorije snižava na 200,00 dinara.