Dnevna Arhiva: 16. октобра 2018.

Promocija knjige “Šest decenija Sloge” u Minićevu

U petak 19. oktobra u osnovnoj školi u Minićevu biće promovisana knjiga “Šest decenija Sloge”. To je kniiga  o Fudbalskom klubu ,,Sloga“ iz Minićeva i klubovima sa područja nekadašnje opštine Minićevo. Autori knjige su Slavoljub Petrović i Nebojša Ristić, recenzent je mr Nebojša Simeonović a izdavač je Zavičajno društvo Timočana – Torlaka iz Minićeva. Početak je u 18 sati nakon čega će biti dodela zahvalnica zaslužnim pojedincima i organizacijama kao i druženje u Domu penzionera.

Sutra u Zaječaru akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša planira da sprovede akciju dobrovoljnog davanja krvi. U akciji učestvuju zaposleni u Zdravstvenom centru, punoletni učenici Medicinske škole u Zaječaru, zaposleni u JKSP-u , meštani V mesne zajednice i svi humani građani. Akcija je planirana za sutra u periodu  od 09:00 do 14:00 sati u Službi za transfuziju krvi u Zaječaru.

Izložba dela Miloša Šobajića iz privatne kolekcije Umetničke galerije „Radionica duše“ Moše Todorovića

Sinoć je u galeriji Radul-begov konak otvorena izložba dela Miloša Šobajića iz privatne kolekcije Umetničke galerije „Radionica duše“ Moše Todorovića. O stvaralaštvu jednog od najznačajnijih srpskih slikara i multimedijalnog umetnika govorili su Nina Pogarčić, istoričar umetnosti, Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, i Momčilo Moša Todorović. Šobajićeva umetnička dela (slike, skulpture, asemblaži itd.) mogu se posmatrati iz više uglova, a da se pritom nikako ne sme prenebregnuti osnovno polazište: nikako izvan istorijskog konteksta. Izložba koju svakako vredi videti svedoči o beskrajnom ništavilu, iluziji koju pruža moderno doba, dezintegraciji ljudskog iz smila i integraciji ljudskog u besmisao ili, kako je sam autor zapisao, “delo čija energija nije dovedena do krajnosti jeste već umrlo”.

Zoranov brk Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja

Predstavu Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića, u režiji Vinka Brešana, zaječarska publika pozdravila je frenetičnim aplauzom. Ništa neobično s obzirom na fenomenalan tekst, odličnu glumu, sjajnu režiju, primerenu scenografiju i odlična kostimografska rešenja.
Podsetimo, u komadu se govori o profesoru Vjeku, koji živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje, kada, odeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od tog trenutka Maja počinje da brine o njemu i njegovom ocu. Zauzvrat, Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomaže da pripremi ispit iz Ustava Republike Hrvatske… Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvoro vrlo različitih ljudi, koje je sudbina iznenada učinila međusobno povezanim. Zoranov brk žiri je dodelio