Potpisan Sporazumu o pokroviteljstvu rekonstrukcije i revitalizacije javnih arteskih česama u Zaječaru

Danas je u Zaječaru potpisan Sporazumu o pokroviteljstvu rekonstrukcije i revitalizacije javnih arteskih česama u Zaječaru. Sporazum su potpisali gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, direktor kompanije HEINEKEN Srbija Viktor Gillhofer i predsednik Udruženja „ZA česme“ Boban Pogarčić. Ovim sporazumom, zaječarci će moći da koriste zdravu pijaću vodu sa obnovljenih javnih česama u gradu.
Zaječar, 29. jun 2018. – Voda je najvažniji resurs budućnosti, a građani Zaječara moći će da koriste zdravu pijaću vodu sa obnovljenih javnih arteskih česama zahvaljujući danas potpisanom Sporazumu o pokroviteljstvu rekonstrukcije i revitalizacije javnih arteskih česama u Zaječaru. Sporazum su potpisali gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, direktor kompanije HEINEKEN Srbija Viktor Gillhofer i predsednik Udruženja „ZA česme“ Boban Pogarčić.
Prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška NIčića, zdrava pijaća voda je budućnost čovečanstva i prirodni resurs koji treba adekvatno koristiti.
„Ovaj sporazum biće obavezujuć za sve generacije koje moraju da se staraju za ovo prirodno bogatstvo na kojem leži Zaječar. Stav koji svi delimo je da, bez obzira na to šta imamo i koliko imamo, štitimo taj dragoceni resurs i koristimo ga na adekvatan način”, izjavio je Ničić.
Direktor HEINEKEN Srbija Viktor Gillhofer uveren je u doprinos Zaječarske pivare, koja posluje u sklopu kompanije HEINEKEN.
„Kao jedan od najvećih proizvođača piva u Srbiji, vodu moramo mudro da koristimo. U poslednjih 6 godina, Zaječarska pivara smanjila je potrošnju vode u proizvodnji piva za više od 50 odsto, ali pred nama je još mnogo posla. Naša je dužnost i obaveza prema lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo da štitimo i obnavljamo česme sa pijaćom vodom. Te česme predstavljaju nasleđe i tradiciju, a to su vrednosti koje mi, kao kompanija, poštujemo i snažno podržavamo,” poručio je Gillhofer.
Predsednik Udruženja „ZA česme“ Boban Pogarčić veruje da obnovljene javne arteske česme imaju izuzetan turistički potencijal, kao prepoznatljiv simbol grada Zaječara.
„Ovaj sporazum je pravi put ka tome i možda najbolji primer saradnje društveno odgovorne privrede, gradske vlasti i civilnog sektora. Zahvaljujem kompaniji HEINEKEN što je prepoznala značaj arteskih česama za našu zajednicu i kao ravnopravni partner se uključila u projektat njihove revitelizacije i očuvanja,“ rekao je Pogarčić.
Revitalizacija prvih arteskih česama očekuje se na jesen. Proces rekonstrukcije i revitalizacije trebalo bi da traje naredne 4 godine, koliko je potrebno da se svaka od gotovo 50 česama u Zaječaru obnovi.