Uspešno održan Drum Dum Fest

U Leskovcu je održan osmi po redu Drum Dum Fest, jedinstveni  festival bubnjara. Prvog dana, svi prisutni imali su prilike da pogledaju izložbu fotografija „Objektivom kroz muziku“, posete promocije knjiga „Rokenrol u kandžama interneta 2“ i „Seljobriti kaži 2“, kao i bubnjarsku radionicu Igora Maleševića. DDF 008 otvorila je Jasmina Ranđelović, zamenica gradonačelnika grada Leskovca. U Leskovačkom Kulturnom Centru otvorena je izložba fotografija, odnosno radova koji su pristigli na DDF konkurs  „Objektivom kroz muzikom“. Na našu adresu pristiglo je oko 200 fotografija, a prvog dana Festa proglašeni su i najbolji autori. Prvo mesto osvojio je Danko Strahinić iz Beograda, drugo mesto zauzela je Ljiljana Jovanović iz Zaječara, dok je treće mesto pripalo Tei Jagodić iz Banja Luke. Za izuzetnu fotografsku kreativnost nagrađeni su, Branko Šekerović iz Beograda i Jelena Petrović iz Loznice.  Nagrade je uručio Aleksandar Stojanović, istaknuti predstavnik Foto kluba „Leskovac“ ujedno i predsednik žirija. On se zahvalio svim autorima koji su svoje radove poslali i istakao zadovoljstvo povodom ostvarenja osmog po redu Drum Dum Festa.

„Baš mi je drago da ovo traje i što je preraslo u nešto šire. Sada imamo i fotografiju koja dočarava ritam u njihovom sviranju“. Nakon zvaničnog otvranja Drum Dum Festa 008 i otvaranja izložbe fotografija „Objektivom kroz muziku“ usledile su promocije knjiga „Rokenrol u Kandžama interneta 2“ i „Seljobriti kaži 2“ i to po prvi put u Leskovcu. Šta je ustvari tema izdanja „Rokenrol u Kandžama interneta“ rekao nam je Predrag Jovanović, jedan od autora knjige. „Internet je ščepao rokenrol, a rokenrol nije shvatio da ga je internet ščepao, pa beži od toga, a ustvari je prava stvar promovisati rokenrol putem interneta. Ako se internet iskoristi na pravi način, onda je to dobro. Bavimo se time da prave vrednosti, rokenrol, vratimo na mesto koje mu pripada“.

Branimir Lokner između ostalog istaknuti muzički kritičar i novinar i jedan od autora knjige „Rokenrol u Kandžama interneta“ koja nastoji da preraste u serijal knjiga, kaže da je ovakvo delo urađeno zbog svih koji se na bilo koji način kod nas bave rok kulturom. „Mi smo putem aktera koji učestvuju u knjigama i putem nas samih dali određene stavove i ukazali na činjenicu da kultura i subkultura svoje centralno mesto promocije pronalaze na internetu. Veoma je bitno gajiti Festival kao što je DDF. Svaki vid kulture poput ovog je od izuzetne važosti. Bubnjevi su kičma gotovo svakog sastava. Mi imamo puno kvalitetnh bubnjara i tu tradiciju treba gajiti, tako da se nadam da će ovaj Festival trajati još dugo, dugo godina i da će učvrstiti svoju poziciju u javnosti“.

Gost Drum Dum Festa 008 bila je i Ljiljana Zdravković, frontwomen benda iz Beograda „The Bite“. Ona je istakla zaovoljstvo zbog činjenice da se jedan ovakav festival održava upravo u Leskovcu. „Mislim da postojanje svakog Festivala vezanog za rokenrol, za muziku u ovoj zemlji je važno. Stičem utisak da se poslednjih godina sve dešava u Beogradu, ili Novom Sadu, te mi je drago da se ovaj Fest održava u Leskovcu. Navijam za to da se DDF održava ne još osam, nego 88 godina“. Šlag na tortu bila je dugo očekivana bubnjarska radionica Igora Maleševića, jednog od najboljih bubnajra na ovim prostorima. Maleševića ni povreda nije sprečila da održi dvosatnu radionicu gde je sa mladim bubnajrskim nadama delio svoja iskustva i znanje, koji su ga sa velikom dozom pažnje slušali , a na kraju postavili i pitanja iskusnom bubnjarskom znalcu, na koja je on sa zadovoljstvom odgovarao.

„Divno što ste me pozvali, to što smo progutali 2 sata kao pet minuta je dokaz da nismo gubili vreme. Trudio sam se da se bavimo stvarima koje su bile bitne, koje su sada bitne i koje će zauvek biti bitne, nešto što nije trend, sada aktuelno, već što je za sva vremena značajno za bubnjare. Pitati mene koji istražujem bubnjeve preko dve i po decenije je gubljenje vremena (smeh). Naravno da sam presrećan što trajete i opstajete kroz vreme i to je dokaz o kvalitetu, koji se vidi iz sadržaja programa festivala, na osnovu učesnika, stalno rastete, bavite se ritmom…. Hvala vam što postojite“. Organizatori, Udruženje “Muzička komunikacija, zahvaljuju svima koji su pomogli u realizaciji još jedne festivalske godine, posebno Gradu Leskovcu i Ministarstvu kulture RS, Turističkoj organizaciji Leskovac, Leskovačkom kuturnom centru, Narodnom pozorištu, Kancelariji za mlade, Foto klubu Leskovac, sponzorima i medijima.

Prethodni članci