U Domu kulture u Kotlujevcu otvoren Klub kulture i promovisan časopis „Razvitak“

„Kotlujevac je deo Zaječara koji ima  stanovnika koliko i Negotin, više od Knjaževca i Kladova  i zaslužuje da ima svoje autonomne institucije kulture. Moji saradnici i ja ćemo se za to postarati “, rekao je sinoć, prilikom otvaranja kluba kulture u okviru Doma kulture u Kotlujevcu, Vladimir Đuričić, vd direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović. „Jedna od ideja koju realizujemo je otvaranje ovog prostora koji će biti klub dostupan svima  koji žele da realizuju sadržaje vezane za kulturu“ istakao  je Đuričić.

U klubu kulture  sinoć je otvorena  stalna postavka slika odabranih  sa Likovne kolonije „Gamzigrad „koja će ove godine u avgustu biti održana po 25 put. Kako je naglasio Đuričić,otpočela je realizacija dogovora sa gradonačenikom Boškom Ničićem i predstavnicima mesne zajednice Kotlujevac da se ovoj divnoj zgradi vrati sjaj i da se od doma napravi novo žarište kulture u Zaječaru. Na terasi Kluba kulture promovisan je i dvobroj časopisa „Razvitak“ 249-250 za 2015.godinu koji je objavljen posle 3 godine. Glavni i odgovorni urednik časopisa  Zoran Cvijetićanin poželeo je velikom broju okupljenih građana dobrodošlicu na ovu zakasnelu promociju jubilarnog 250.broja „Razvitka“: „Trebalo da se održi još pre 3 godine, ali se nije desila zbog sijaset nepovoljnih okolnosti i nerazumevanja tadašnje vrhuške u gradu, ali šta je tu je. Ponovo pokrećemo redovno izlaženje ovog časopisa koji traje više od pola veka i za koji kažu da je zavetni kovčežić  istorije , kulture i umetnosti istoka Srbije“.

Iz sadržaja ovog  dvobroja „Razvitka“ Cvijetićanin je izdvojio tekstove o znamenitim Zaječarcima Citi i Nebojši Paunkoviću, o prvoj dami istraživanja Romulijane Milosavi Milovanović, jednom  od duhovnih otaca Zaječaraca Popu Bori,Timočanima  u prvom svetskom ratu kao i  večitom klokotrizmu kome su pripadali brojni umetnici iz ovog kraja. Glavni i odgovorni urednik časopisa je obećao da će do kraja godine izaći trobroj koji će pokriti 3 godine neizlaženja ,  i da će narednog leta „ Razvitak“ ustaliti svoje redovno izlaženje. Govoreći o značaju časopisa akademik Adam Puslojić je podsetio da je prilikom promocije svoje nove knjige u Zaječaru, pre nekoliko godina bacio kletvu na one koji će ugasiti „Razvitak“ i da ih je ta kletva nažalost stigla. „Ali, značajnije od toga je da je stigao novi „Razvitak“ , nova nada da će trajati , blistati  i značiti trajnu vrednost u kulturi, istoriji i umetnosti ne samo Timočke Krajine, već i Srbije.“ Puslojić je podsetio da je „Razvitak“ u jednom času bio vodeći časopis u Srbiji, jer je podjednako pratio nauku i umetnost, umetničku fotografiju i haiku poeziju, otvarao prozore u svet. Zasluge za to pripadaju čoveku koji je osnovao časopis i utkao sebe u pola veka „ Razvitka“, legendarnom Tomislavu  Mijoviću, koji je za Adama Puslojića najveći živi srpski pesnik.

O značaju časopisa“ Razvitak“ govorili su i Dr Petar Paunović, koji u Razvitku piše od 1967.godine i ima najviše objavljenih tekstova,  kao i Jelica Ilić, istoričar i viši kustos zaječarskog muzeja, koja u Razvitku objavljuje  tekstove  već 15 godina.

 

 

 

Prethodni članci