Održani 3. Dani Gamzigradska banje

U Gamzigradskoj banji juče su održani 3. Dani Gamzigradska banje, kulturno-turistička manifestacija sa bogatim programom. Pomoćnik gradonačenika Zaječara Saša Ivanović je obraćajući se okupljenim posetiocima istakao da Gamzigradska banja zaslužuje slične manifestacije gotovo svakodnevno, jer zajedno sa Romulijanom treba da bude nosilac turističkog razvoja ovog kraja. Predsednik mesne zajednice Željko Šoršokanović je izrazio zadovoljstvo što su posle jednogodišnje pauze odnovljeni Dani Gamzigradske banje i izrazio nadu da će naredne godine trajati duže, kako bi opravdali naziv. U okviru Dana Gamzigradske banje izveden je sadržajan muzičko- scenski program koji je započeo nastupom Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac “, a nastavljen je lutkarskom predstavom „Agencija za roditelje“ Dramske sekcije OŠ „Desanka Maksimović“ a nastupili su i Folklorni ansambl Grada Zaječara i Folklorna sekcija društva Roma Zaječar. Održan je i koncert mladog, talentovanog…
pevača Igora Gmitrovića .

U umetničkom delu programa, u holu ispred biblioteke na prvom spratu Specijalne bolnice za rehabilitaciju GAMZIGRAD otvorena je izložba slika akademskih slikara iz Zaječara kao i izložba fotografija Istorijskog arhiva Timočka Krajine, posvećena istorijatu Gamzigradske banje. Direktor Bolnice Dr Rade Kostić je otvarajući izložbu slika i fotografija podsetio na istorijat Gamzigradske banje, koja je godinama bilo obično kupalište. Lečilište je postala 1978 godine kada je otvorena Specijalna bolnica , tada Zavod za rehabilitaciju, i da za lečenje pacijenata koristi prirodnu termomineralnu vodu od 42 stepena C.


Na mestu prvog i najstarijeg kupališta u Banji, zaječarski slikari Braniša Đorđević, Mirko Stokić i Zoran Milićević oslikali su mural. U nastavku umetničkog programa, poznati zaječarski književnik Saša Jelenković čitao je poeziju iz svoje nove knjige „Gibraltar“, u biblioteci Specijalne bolnice za rehabilitaciju GAMZIGRAD“. Jelenković je dobitnik prestižnih književnih nagrada: „Disova nagrada“, „Matićev šal“, “Borislav Pekić“, „Milan Rakić“ i „Vasko Popa“. U okviru Dana Gamzigradske banje organizovano je i takmičenje u pripremanju riblje čorbe, izložba tradiconalne trpeze, turnir u malom fudbalu i takmičenje u ribolovu. Organizatori manifestacije su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Mesna zajednica Gamzigradska banja, Sportski savez i Turistička organizacija Grada Zaječara, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Foto: Saša Stamenković

Prethodni članci