U Ateljeu 212 održana pres konferencija povodom pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“

U Ateljeu 212 u Beogradu juče je održana pres konferencija na kojoj je bilo reči o 27. pozorišnom festivalu “ Dani Zorana Radmilovića“ koji će u Zaječaru biti održan od 14. do 22. oktobra. Predsednik stručnog žirija 27. festivala “ Dani Zorana Radmilovića“ Nebojša Bradić istakao je da su  “Dani Zorana Radmilovića” našli svoje mesto u pozorišnom životu Srbije, ali da po svom programskom  određenju ne pripadaju samo našem prostoru već prelaze granice i na svoj način dobro komuniciraju i sa drugim  pozorišnim sredinama. Okolnost da Festival ima nekoliko značajnih predstava nacionalnih teatara,  od Narodnog pozorišta u Beogradu do Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” iz Sofije, potom  Narodnog pozorišta iz Sarajeva i pozorišta iz Banjaluke, a onda naravno i pozorišta “Kerempuh” iz Zagreba govori o tome da ćemo imati prilike da vidimo jedan od najboljih festivala ove godine u Srbiji, rekao je Bradić.
Umetniči savet na čijem je čelu srpski  dramski pisac Željko Hubač  , i u čijem su sastavu i Miran Hajoš iz Hrvatske i Pavlinka Trifonova iz Bugarske,pomogli su da program festivala bude ovako dobar, rekao je Vladimir Đuričić  v.d. direktora Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović” . Zaječar  je poznat po festivalskom duhu i po tome da se sve  karte prodaju za par dana, rekao je Đuričić i dodao da će i ovoga puta sale biti pune i da će festivalska atmosfera biti onakva na kakvu smo navikli. Zaječar će tih 9 dana biti prestonica kulture Srbije. Predsednik Umetničkog Saveta festivala  Željko Hubač apostrofirao je izuzetnu energiju ljudi koji  ove godine organizuju Festival I misli da će po svom program biti najbolji za poslednjih 20 godina.

Ivan Bekjarev, predsednik žirija 1. Festivala malih pozorišnih formi, koji će u Domu kulture u Kotlujevcu biti održan od  15.do 20. 10.2018.  naglasio je da će na repertoaru festivala  biti samo nagrađene  monodrame i duo drame. “Izuzetna mi je cast što će moje slike biti sastavni deo festivala posvećenog Zoranu Radmiloviću”, rekao je poznati srpski slikar Miloš Šobajić, čija će izložba slika biti otvorena u okviru pratećeg programa festivala. 27.Festival “Dani Zorana Radmilovića” otvoriće zaječarsko Pozorišta premijerom predstave “Audijencija/Vernisaž” Vaclava Havela u režiji Božidara Đurovića, a zatvoriće kineska Folklorno –plesna grupa iz provincije Henan , koja će nastupiti u čast nagrađenih, istaknuto je na pres-konferenciji u Ateljeu 212 u Beogradu.

Prethodni članci