Održana promocija stripa u galeriji Doma kulture u Kotlujevcu

U galeriji Doma kulture u Kotlujevcu danas je održana promocija stripa i otvaranje izložbe stripa DO PAKLA I NAZAD (Epopeja srpske vojske u Prvom svetskom ratu). Ovim izdanjem,na sebi svojstven način, Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, dala je svoj doprinos jednom od naznačajnijih događaja s početka prošlog veka. Ovo je svakako najsveobuhvatnije izdanje stripa vezano za Veliki rat (1914-1918) objavljeno ove godine u Srbiji.
U uvodnoj reči,urednik stripa Miloš Petković je istakao značaj ovog kapitalnog izdanja. Istoričar Jelici Ilić je obrazložila sa naučne strane povezanost ovog izdanja sa istorijskim činjenicama i potvrdila da scenarista i autori stripa ne odstupaju od stvarnih događaja i likova kao i da fiktivni elementi na najbolji mogući način oplemenjuju ovu antologiju kratog stripa posvećenog Velikom ratu. Priređivač i scenarista stripa Do pakla i nazad Marko Stojanović je u svom obraćanju ukazao da se u ovom izdanju najbolji zaječarski i srpski crtači stripa potpisuju kao autori (Jovan Stojanović – John Radley), Dragan Stokić Rajački, Srđan Todorović, Darko Nikolić, Nikola Mitrović Kokan, Dejan Stanković, Ivan Stojanović Fiki, Danko Dikić, Nikola Matković, Aleksandar Anđelković, Dražen Kovačević, Mijat Mijatović, Leonid Pilipović, Miroljub
Milutinović Brada, Milan Drca, Vladan Zervanov, Stefan Katanić, Sabahudin Muranović, Velibor Stanojević, Borivoje Grbić, Milorad Vicanović Maza, itd)a da su recenzenti istoričari dr Aleksandar Uzelac, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu (Srbija) i dr Perica Hadži Jovančić sa Fakulteta za istoriju/Volfson koledž/Univerzitet Kembridž (Engleska). Marko Stojanović je istakao da je ovo prva promocija stripa posle Beograda.

Prethodni članci