Sutra u Tehničkoj školi u Zaječaru biće održano takmičenje „Galaksija GUP 2019“

Tehnička škola u Zaječaru u saradnji sa Zajednicom elektrotehničkih škola Srbije već treću godinu za redom organizuje takmičenje na kome učenici srednjih škola imaju mogućnost da na zadatu temu praktično primene stečena znanja rešavajući neki konkretan problem.
Zadaci takmičenja su: provera stečenih znanja i veština učenika iz oblasti IKT, osbosobljavanje učenika da primene stečana teorijska znanja u praksi, javno predstavljanje postignuća učenika. Rešenja koja učenci daju bazirana su na nekoj od mikroprocesorskih platformi (Arduino, Raspberry pi i slične). Pored rada u pisanom obliku učenici na takmičenju prikazuju i funkcionalnu maketu ili prototip rešenja.
Ekipa se sastoji od najviše tri učenika. 2017. godine na takmičenju je učestvovalo 10 srednjih škola iz cele Srbije (Zaječar, Niš, Kosjerić, Ruma, Beograd, Ada, Valjevo, Bačka Planka, Obrenovac) sa 15 radova. 2018. godine na takmičenju je bilo 15 radova i pored redovnog takmičarskog dela imali smo i revijalni deo. Pored škola koje su učestvovale 2017. godine na takmičenju su bile i škole iz Novog Sada i Pirota. Nagrađeni radovi su bili na temu: autmatizacija navodnjavanja u plastenicima, navodnjavanje malina, testiranje dizni na automobilima. Ove godine, takođe, imamo prijavljeno 17 radova učenika iz 11 škola (škole iz Leskovca, Niša, Pirota, Mladenovca, Novog Sada, Obrenovca, Rume, Zaječara…) i očekujemo oko 70 učesnika na takmičenju. Takmičare ocenjuje stručni žiri koji čine predstnici Elektronskog fakulteta u Nišu, Visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu i dva elektrotehnička inženjera iz kompanije Hajneken i Fabrike kablova u Zaječaru. Značaj ovog takmičenja prepoznale su i kompanije Mikroelektronika, Mg Electronic iz Niša, MikroPrinc, DigiStore a ove godine svoju podršku su nam potvrdili i Sociate General banka, Dunav osiguranje GFO Zaječar i SAGA. Takmičenje će biti održano sutra 30. marta sa početkom u 09:45 časova. Svečana dodela nagrada planirana je za14 sati.

Prethodni članci