Danas počinju 51. Mokranjčevi dani, Negotin narednih dana centar muzičkih dešavanja

Jedna od najznačajnijih muzičkih svečanosti, Mokranjčevi dani, biće održana u Negotinu od 9. do 14. septembra u znaku 160. godišnjice rodjenja kompozitora Stevana Stojanovća Mokranjca i tradicionalno će okupiti oko 700 učesnika iz Srbije i okruženja.  Kompletan program festivala možete videti ovde. Predsednica programske komisije Mokranjčevih dana Branka Radović rekla je agenciji Beta da je ta kulturna manifestacija jedna od najstarijih van Beograda i da, kao vizionar, veruje u dobru budućnost tog muzičkog festivala.
„Želimo da Negotin postane kulturni i turistički centar istočne Srbije, da sjajni turistički lokaliteti, vino i muzika budu polazne tačka za turističke ture, da srpski Negotin bude nešto poput austrijskog Salcburga ili nemačkog Bajrojta. Salcburg ima Mocarta, Bajrojt Vagnera, ali i Negotin ima Stevana Stojanovića Mokranjca“, rekla je Radović.
Ona je dodala da je otvaranje i prvo veče Mokranjčevih dana zapravo kruna festivala. Festival Mokranjčevi dani tradicionalno će biti otvoren u dvorištu kompozitorove rodne kuće šestom Mokranjčevom rukoveti koja je nezvanična himna Negotina u izvođenju gostujućih i domaćih horova učesnika festivala. U ime patrijarha srpskog Irineja, uvodnu besedu izgovoriće episkop toplički Arsenije, a festival će otvoriti predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović. Prve večeri festivala, u natpevavanju horova za statuetu Mokranjca učestvuju horovi iz Novog Sada, Beograda, Aleksinca i gosti iz Mađarske, a obavezna kompozicija je Mokranjčev Akatist.
Nastupiće horovi AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada pod upravom Dunje Deurić, Beogradski madrigalisti sa Aleksandom Brujićem, Vox Mirabilis sa Katicom Zemlenji iz Madjarske, Beogradsko studentsko pevačko društvo sa Danilom Tomićem i Šumatovac iz Aleksinca kojim diriguje Marija Zovko.
Nedelja je tradicionalno dan za program izvornog narodnog stvaralaštva „Niti tradicije“ koji se održava u Mokranju, rodnom selu Stevana Mokranjca, a u mesnoj crkvi nastupiće Crkvena pevačka družina Branko iz Niša sa dirigentom Sarom Cincarević. Nedeljno festivalsko veče rezervisano je za program plesnog ansambla beogradskog Diksilend orkestra koji je omogućila Delegacija Evropske unije. Četvrtog dana nastupiće hor Angel Manolov iz Sofije, prošlogodišnji pobednik natpevavanja, a zatim i Gudački kvartet Beogradske filharmnijine. „Publika u Negotinu jako voli dramske i muzičko scenske komade pa će prava poslastica za festivalsku publiku biti i komad sa glumom, pevanjem i plesom „Male tajne“, Gorana Markovića“, kazala je Branka Radović.
Ona je dodala i da će festivalska publika, druge večeri uživati u koncertnom izvodjenju opere „Knez Ivo od Semberije“, Isidora Bajića u izvodjenju Srpskog narodnog pozorišta, dok će završne večeri nastupiće hor i simfonijski orkestar RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem. Posebno atraktivan biće program Klasika u 11, u kome će svakodnevno na otvorenom, u paviljonu gradskog parka u Negotinu nastupati učesnici programa Mokranjčevih dana, a u pratećem programu festivala biće organizovane naučne tribine i promocije knjiga.

Izvor: Blic

Prethodni članci

Leave a Comment