Bogati Romi Timočke krajine

Više od 2500 hiljade timočkih Roma ima primanja veća od prosecnih u Srbiji, a mnogi se mogu svrstati u bogataše, sa velelepnim i luksuznim kućama. Novac zarađuju trgovinom ili u inostranstvu, najčešće Nemačkoj, Danskoj i Austriji. Veliki broj Roma u Timočkoj krajini živi prosečno.
U dvorištu Gorana Prvulovića u selu Grabovica nadomak Kladova  parkirana su dva kamiona i jedan luksuzni automobil. On poseduju veliku kuću unutar koje možete naći klavir, veći broj kompjutera i nameštaj kao iz bajke, a kako sam kaže „Ja nisam neki bogat, srednja sam klasa. Normalno mora malo više da se radi“ nema hleba bez motike i znoja.
Porodica kojom se diči , kako kaže, zarađuje dobro. Nekada e zarađivao švercujući raznu robu, ali je kasnije posao legalizovao, te sada ima svoj veliki otpad za preradu sekundarnih sirovina. Nikada nije bio na odmoru. Radi svakog dana, po celi dan.
Jos jedna porodica u blizini Negotina, živi u skromnoj kući, ali se u istom dvorištu nalazi prelepo monumetalno trospratno zdanje, kome nedostaje samo završni sloj fasade. Prema rečma domacina, uskoro će kraj ovoj izgradnj,  jer su njihova deca duži niz godina u inostranstvu, novac redovno šalju za zavrsetak.
Romi su ljudi koji imaju normalne potrebe kao i sav narod koji teži ka nečemu boljem, boljem  sutra. Prolazili su kroz težak period emancipacije i prihvatanja u drustvo. Neki su ostali u Srbiji, a neki su trbuhom za kruhom nastavili svoj život dalje u svet. Kuće koje su sagradili mukotrpnim i teškim radom u glavnom su prazne. Vreme provode sedeći u jednoj sobici i ako je kuća sa više spratova i soba. Za sebe kažu da su veliki dobrotvori i patriote, vreme koje provode u svojim kućama je vreme odmora, tada ga koriste za obilazak familije, veselja i svetkovina.
Nekolicina Roma uspela je da povrh svega obzbedi pristojan krov nad glavom naplatom odšete od Vlade Savezene Republike Nemačke, kao žrtve holokausta, tada su kupovali svoje kuće i pristojno ih uređivali.

Miljan Rašić (Predsednik Udruženja „Društvo roma Zaječar“)

*Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja*

Prethodni članci

Leave a Comment