Bor: RTB povećao izvoz

Smederevska Železara  prošlog meseca povećala je izvoz za čak 38 odsto u odnosu na februar prošle godine. Takođe, borski RTB je u prošloj godini duplirao izvoz. Na globanom tržištu metala raste potražnja ali i tenzije jer Vašington preti da će uvesti dažbine kako bi ograničio uvoz čelika i aluminijuma. Ta situcija odgovra Rudarsko-topioničarskom basenu u Boru koji je prošle godine inostranom tržištu direktno prodao bakra i drugih proizvoda u vrednosti 205 miliona dolara, čime je udvostručio neto izvoz u odnosu na 2016. 

Duplo većem izvozu doprinela je za 10.000 tona veća proizvodna u odnosu na 2016.godinu, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za bakrom. Proizvodi RTB-a prodavani su prošle godine u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj”, navodi se u saopštenju RTB-a.

Svetsko tržište već je uzburkala najava Amerike da će uvesti takse za uvoz čelika i drugih metala, radi zaštite domaćih proizvođača. To bi moglo da izazove i novi trgovinski spor na relaciji ne samo Amerike i Kine koja je najveći proizvođač čelika, već i Amerike i Evropske unije.

Prethodni članci

Leave a Comment