Smotra folklornih ansambala Srbije „Razvilo se kolo kraj Timoka“ 9. jula u Zaječaru

Smotra folklornih ansambala Srbije pod nazivom „Razvilo se kolo kraj Timoka“ biće održana u zaječarskom pozorištu, u subotu 9. jula 2022.

Prvobitno, plan je bio da se manifestacija održi na Popovoj plaži u Zaječaru, što je po nazivu i logično, ali je lokacija promenjena zbog najavljene vremenske prognoze.

O ovome na konferenciji za novinare, govorili su Biljana Glišić – pomoćnik direktora zaječarskog pozorišta i Nenad Petković – rukovodilac gradskog folklornog ansambra „ZORA“.

„Promenili smo lokaciju održavanja zbog najavljene kiše. Nećemo ni pokušavati da manifestaciju održimo na Popovoj plaži, kako je ranije bilo zamišljeno. Inače, Festival je takmičarskog karaktera“, istakla je Glišić.

Nenad Petković je rekao da je cilj smotre očuvanje tradicije kroz pesmu i igru.

„Prvoplasirani ansambl sa ovog festivala direktno ide na Međunarodni festival folklora ‘Širi kolo okolo’ koji se održava u Paraćinu 28. avgusta. U subotu nam dolaze gosti iz cele Srbije: iz Niša, Jagodine, Zrenjanina, Kruševca, Petrovca na Mlavi, Knjaževca, Smedereva… Biće predstavljene igre iz Jasenice, Crne trave, Bosilegrada, Kobišnice, imaćemo igre iz Pirota i drugih krajeva Srbije. Ovu manifestaciju vredi pogledati, jer mislim da Zaječar nije imao skoro ovakav jedan događaj što se tiče folklornog dela“, kazao je Petković.

Članovi žirija će biti Zoran Katić – koreograf i član Centralnog saveza amatera Srbije, Aleksandra Todorović Rašković – magistar etnomuzikologije iz Grljana i Suzana Antić – etnolog Narodnog muzeja u Zaječaru.

Početak je u 20:00 sati, a ulaz je slobodan.

Prethodni članci