U Boru potpisan ugovor između kompanije „Serbia ZiJin Mining“, Grada Bora i JKP „Vodovod“ Bor o finansiranju 25 kubika vode meštana sela Metovnica

U Gradskoj upravi Bor potpisan je petogodišnji ugovor o finansiranju 25 kubika vode mesečno po domaćinstvu u selu Metovnica. Ugovor je potpisala kompanija „Serbia ZiJin Mining“, Grad Bor i JKP „Vodovod“ Bor. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, kao i načelnik Borskog upravnog okruga Vladimir Stanković.

U ime Grada Bora ugovor je potpisao pomoćnik gradonačelnika Bora Nikola Marić, u ime kompanije „Serbia ZiJin Mining“ zamenik generalnog direktora Gan Yonggang i direktor JKP „Vodovod“ Bor Goran Pavić.

Petogodišnjim ugovorom predviđeno je da za 240 domaćinstava u Metovnici kompanija „Serbia ZiJin Mining“ finansira 25 kubika vode po domaćinstvu. Za preostalih 160 domaćinstava koja nisu priključena na vodovodnu mrežu plaćanje se odvijati za svako domaćinstvo po priključivanju. 

Kompanija „Serbia ZiJin Mining“ ovom donacijom pokazuje društvenu odgovornost i odlučan stav da pomaže lokalnoj zajednici, istakao je generalni direktor ove kineske kompanije Li Heping.

„Kompanija je od svog osnivanja postavila postulate poslovanja kao odgovoran i pouzdan partner u društvu. Jedan od najznačajnijih projekata jeste izgradnja vodovoda u Metovnici, značajan za 400 domaćinstava. ‘Serbia ZiJin Mining’ je u ovaj projekat do sada uložila milion evra, a projekat je važan za sve meštane. Na ovaj način biće rešen dugogodišnji problem vodosnabdevanja u ovom borskom selu. Nadamo se da ćemo na ovaj način u velikoj meri poštedeti meštane Metovnice određenih troškova, a mi ćemo nastaviti da primenjujemo načelo kompanije ‘Razvoj rudarstva zarad dobrobiti društva'“, kazao je Heping.

Pomoćnik gradonačelnika Bora Nikola Marić naglasio je da će u budućnosti biti još mnogo ovakvih projekata.

„Došli smo do finalizacije projekta vodosnabdevanja MZ Metovnica. U samom početku realizacije projekta dogovor je bio da kompanija pomogne na najvećem mogućem nivou, a to smo sada rešili Ugovorom o plaćanju 25 kubika vode po domaćinstvu. U narednom periodu nadamo se da ćemo imati još mnogo ovakvih projekata, gde ćemo zajedno sa kompanijom i resornim ministarstvima ralizovati još mnogo dobrih projekata“, rekao je Marić.

Predsednik Saveta MZ Metovnica Dejan Marković rekao je da je ono što je obećano, to je i ispunjeno od strane Vlade Republike Srbije i Grada Bora.

„Država Srbija i Gradska uprava što su obećale, to su i uradile i mi smo sada priključeni na gradski vodovod. Tih 25 kubika vode koje će plaćati kineska kompanija je neki prosek koji zadovoljava osnovne potrebe jednog domaćinstva“, kaže Marković.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i potpredsednica Vlade Srbije i  ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, kao i načelnik Borskog upravnog okruga Vladimir Stanković.

„Veliko je zadovoljstvo da danas kompletiramo i završimo jedan veliki posao za MZ Metovnica. Zahvaljujući velikoj donaciji kompanije ‘Serbia ZiJin Mining’ i ulaganjima Grada Bora domaćinstva će dobiti vodu i plaćanje te vode. Podrška Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva, kao i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, je od velike važnosti za sve lokalne samouprave na teritoriji Borskog upravnog okruga“, istakao je Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

„Ovo jeste veoma važno za nas, jer rudarstvo nije samo eksploatacija rude, već briga o ljudima, ne samo zaposlenima, već svim ljudima koji žive u ovom kraju. Drago mi je i da je kompanija ‘Serbia ZiJin Mining’ pokazala da je društveno odgovorna kompanija. Ova kompanija je u prethodnih nekoliko godina samo na ovakve i slične aktivnosti uložila preko 200 miliona dinara“, poručila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je i Majdanpek gde je obišla radove na planini Starica koji se izvode zbog sanacije stenske mase.

Prethodni članci