Dnevna Arhiva: 11. маја 2018.

FK Timok sutra protiv Pukovca

Fudbaleri Timoka sastaće se u okviru 20. kola Srpske lige Istok sutra na Gradskom stadionu sa ekipom Pukovca. Početak utakmice je u 16 sati i 30 minuta. FK „Timok“ trenutno zauzima predpolsednje mesto na tabeli sa osvojenih 16 bodova.

Predstava „Bajka o ribaru i ribici“ otvara festival dečijeg pozorišta u Zaječaru

Danas od 18 časova Državno lutkarsko pozorište iz Vidina otvoriće peti festival pozorišta za decu „Zaječar“. Predstava je bazirana na pokretu, u njoj nema teksta, tako da ne posteje jezičke barijere u razumevanju radnje, obiluje viziualnim efetikam, tako da će posetioci moći da uživaju u uživo 3D postavci.
Na repertoaru festivala naćiće se još predstave:
– subota – „Kaštanka“, pozorišta iz Zadra i Virovitice
– nedelja – „Ružno pače“, pozorište iz Kruševca
– ponedeljak – „Damojed“, lutkarsko pozorište iz Niša
– utorak – Tajanstvena fioka“, premijera pozorišta Zoran Radmilović
Sve predstave počinju u 18 sati,  a pre njihovog izvođenja, klovn Panajot Canev, koji stiže iz sofijskog  Pan teatra, zabavljaće publiku ispred zaječarskog pozorišta. Komplet karata košta 1000 dinara, a osim na blagajni pozorišta karte se mogu kupiti i preko platnog spiska .Pojedinačna ulaznica košta 250 dinara. U pratećem programu festivala, 12. maja biće organizovana promocija knjige Ljubivoja Ršumovića,13.maja Radionica lutkarstva „Aj em“  iz Burgasa u Bugarskoj , a 14. maja biće priređena  promocija zbirke pesama Gordane Vlaisavljević „Šišanje jednog lava“. Organizator dečjeg festivala je Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj Grad Zaječar.

Javni čas „Plesića“ u Dečijem centru u Zaječaru

 U ponedeljak od 17 časova u dvorištu Dečijeg centra biće održan  javni čas Plesića, namenjen svim mališanima uzrasta od 3 do 6 godina. Otvoreni čas zamišljen je kao prilika za decu da provedu aktivno popodne u dečijim plesnim igrama, psihomotornim vežbicama, vežbama opuštanja i vizualizacije, odnosno delu aktivnosti koji se sprovodi kroz program „Plesić“.Članovi grupe Plesić imaće priliku da prikažu ono što uče i rade na časovima, a sva deca zaljubljena u pokret, ples i muziku da učestvuju u interaktivnim sadržajima programa, odnosno da se razmrdavaju i uče. PLESIĆ je plesno-psihološki program koji se u Zaječaru odvija od septembra 2017-e, pored nekoliko drugih gradova u zemlji. Sem kao samostalni program u Dečijem centru „PLESIĆ“ se sprovodi i kao specijalizovani program u PU „Đulići“. Kroz njega je do sada prošlo preko 400 dece koja svakodnevno uživaju u igri, plesu, pokretu i muzici.

Obeležavanja 65 godina od početka rada na Romulijani

U utorak, 15 maja, na kasnoantičkom loklalitetu „Felix Romulijana“ biće obeležen jubilej početka prvih radova na iskopinama na ovom lokalitetu. Ovo će biti prilika za promociju knjige profesorke Milke Čanak Medić, dok će do 16 časova na Romulijani biti organizovan sajam starih zanata, narodnih umotvorina i zdrave hrane. Obeležavanja Dana kada je „zakopan prvi kramp“ na Romulijani uveličaće nastupi Pevačke grupe „Jelek“ i Miloš Jakovljevića na kavali.

 

Predstava Sex bomb sinoć oduševila i nasmejala zaječarsku publiku.

U ovom komadu dvojica prijatelja pokušavaju da nagovore svoje supruge na promenu partnera. Čitav taj proces ubeđivanja je jako dug i „mučan“ za glavne junake, ali jedan vrlo interesantan komični zaplet  nastaje u onom trenutku kada njihove supruge preuzmu konce u svoje ruke, pristanu na ono što se traži od njih, ali igraju po svojim pravilima. Niz komičnih replika stvara osećaj vodvilja koji je razgalio publiku.
Marija Veljković je glumačkim umećem sinoć oduševila svoje Zaječarce,a odlični su bili i ostali glumci u predstavi : Đorđe David, Nikola Ivačkov I Kristina Radenković. Publika ih je 5 puta vraćala na bis a toplim aplauzom pozdravljala ih je i više puta tokom predstave.
Inače,predstava „Sex bomb“ je svoju praizvedbu u Srbiji imala 2000. godine. Ovaj tekst napisan je po motivima Brodvejskog mjuzikla „Volim svoju ženu“ Majkla Stjuarta. Nakon osamnaest godina od prvog izvođenja, Rade Vukotić je uradio adaptaciju teksta i režirao rimejk ove predstave u kojoj su Zaječarci sinoć uživali.

foto – Saša Stamenković