Zdravo sutra

“Мајчино млеко за здраво сутра”
Бранкица Васић (педијатар у Дому здравља у Зајечару).
Значај утицаја мајчиног млека на развој детета је вишеструк. Развијање друштвене свести о значају и предностима дојења и обезбеђивање подршке дојењу неопходни су како би се унапредила заштита здравља мајке и детета. Светска здравствена организација препоручује да се деца до шест месеци старости искључиво доје, због користи које оно има за одојчад.
“Стварање здравих навика од малих ногу“
Бранкица Васић (педијатар у Дому здравља у Зајечару).
У емисији под називом „Стварање здравих навика од малих ногу“, говори се о значају редовних оброка, здравој  исхрани за предшколце и навикама које се стичу још у најранијем детињству. Упућени напомињу да је правилна исхрана битан предуслов за правилан раст, развој, очување и унапређивање здравља као и подизање биолошког потенцијала деце када и долази до најинтезивнијег раста и развоја. На овај начин биће предупређене и бројне болести које у данашње време погађају и децу, међу којима је и гојазност.
“Значај правилне исхране за здравље деце школског узраста“
Бранкица Васић (педијатар у Дому здравља у Зајечару).
Последњих 20 година у Србији је проценат гојазности у порасту. Посебно забрињава податак да је све више гојазне деце школског узраста. Решење је и у овом случају о здравим навикама и избалансираној исхрани.
“Гојазност код деце и адолесцената“
Лела Милојковић (нутрициониста, дијететичар у Дому здравља у Зајечару)
Гојазност деце и младих је растући проблем, због чега га је  потребно уочити на време. Реаговањем у прави час могуће је предупредити бројне болести.
„Гојазност младих, све чешћи здравствени проблем“
Лела Милојковић (нутрициониста, дијететичар у Дому здравља у Зајечару).
Фактори ризика за настанак гојазности, последице гојазности по здравље, здравствени проблеми који се касније јављају код гојазне деце и адолесцената, али и могућности лечења, неке су од тема емисије о гојазности код младих. У пружању стручне помоћи, неопходна је и подршка породице, окружења.
„Избалансирана исхрана у очувању здравља“
Братимирка Јеленковић (педијатар, ендокринолог у Дому здравља у Зајечару).
Здрава храна и правилна исхрана неопдодни за очување здравља. Храна коју једемо мора бити у равнотежи с телесним потребама и садржати довољну количину калорија, беланчевина, угљених хидрата, масти, витамина и минерала.
„Правилна исхрана“
Братимирка Јеленковић (педијатар, ендокринолог у Дому здравља у Зајечару). Здравствено безбедна храна, избалансирана исхрана у очувању здравља. У борби против бројних болести као и код уочених здравствених проблема, важне су и препоруке нутрициониста, дијететичара, за побољшање исхране.
„Правилна исхрана и гојазност“
Ненад Ђорђевић
(санитарни инжењер, специјалиста при саветовалишту за правилну исхрану – одсек за промоцију здравња у Заводу за Јавно здравље Тимок у Зајечару).
У борби против гојазности значајну улогу имају саветовалишта за правилну исхрану. Код деце и младих који посећују ова и слична саветовалишта неопходна је помоћ стручног лица а подршка окружења. Код гојазне деце не треба спроводити “строге дијете”, већ постепено и трајно променити начин исхране. Треба избацити такозвану брзу храну и грицкалице, а увести разноврсну исхрану са мање калорија, базирану на већем уносу воћа, поврћа, рибе и посних (обраних) млечних производа.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“