U Zaječaru održana pres-konferencija povodom predstojećeg Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ 2019

U zaječarskom teatru danas je održana pres-konferencija na kojoj je bilo reči o predstojećem Festivalu
mladih pesnika „Dani poezije“ 2019. Direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić je istakao da je zaječarski pesnički festival renomirana kulturna
institucija u Srbiji, s obzirom na to da traje 34 godine. Otvoriće ga jedan od naših najznačajnijih pesnika
Ljubivoje Ršumović, jer je susret sa njim uvek nezaboravno iskustvo i lepo sećanje u životu, pogotovo za
mlade. Predsednik Umetničkog saveta Festivala mladih pesnika Saša Jelenković je podsetio da je ukupno trajanje festivala 34 godine, ali ne u kontinuitetu. Nakon pauze od desetak godina,na predlog tadašnjih gradskih vlasti Festival su 1992 godine ponovo pokrenuli Miloš Petković i on, i od tada se neprekidno organizuje. Zaječarski pesnički festival je jedan od dva relevantna festivala poezije u Srbijia, a drugi je u Vrbasu. Jelenković je potom upoznao novinare sa sadržajem pesničlke manifestacije.


Festival će biti otvoren 23.maja u 13 sati , u sali zaječarskog pozorišta . Govoreći o Ljubivoju Ršumoviću
koji će otvoriti festival, Jelenković je naglasio da je on jedan od poslednjih živih klasika srpske poezije ali
i da je njegova poezija u dovoljnoj meri moderna da može da se napravi konekcija između onoga što se
promoviše na festivalu i onoga što Ršumović čini u svojoj poeziji. Prvog dana festivala biće predstavljen Dragan Jovanović Danilov, jedan od najnagrađivanijih srpskih pesnika, a međunarodni karakter festivala koji se organizatori trude da održe biće predstavljen kroz poeziju Petera Semoliča, jednog od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika. Čućemo njegovu poeziju na slovenačkom, ali i na srpskom jeziku , u prevodu Dragane Bojanić Tijardović.

„Da ovaj festival ne bi bio samo revijalnog karaktera, već i interaktivan, ove godine organizovaćemo
radionice kreativnog pisanja poezije „Stremljenja“ koje je osmislio pesnik Miloš Petković , a koje će biti
održane 24. I 25.maja,“ rekao je Jelenković i dodao da je Festival i u znaku prevoda strane poezije. Biće
predstavljena poezija pesnika sa Kariba Dereka Volkota i pesnika i iz Norveške Laš Sobi Kristensena.
Tradicionalno veče „Pesnik laureat “ biće održano u Radul begovom konaku 24.maja u 20:00 sati. Gošća
je Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju peoziju dobila dve književne nagrade: „Vasko Popa“ i „Đura Jakšić“. Poslednje večeri festivala, 25.maja od 19:00 sati biće priređena promocija knjige „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Anastasie Stoiljković. O knjizi će govoriti predsednik žirija Festivala Dejan Aleksić. Sat kasnije predviđen je nastup ovogodišnjih finalista festivala, mladih pesnika koji su se kroz konkurs koji je raspisan kvalifikovali da nastupe na završnoj večeri festivala, od kojih će jedan biti nagrađen štampanjem knjige . „Ove godine tradicionalnu nagradu „Sergije Lajković“ dobiće časopis „Braničevo“ i glavna urednica Biljana Milovanović Živak“, saopštio je Saša Jelenković na današnjoj konferenciji za novinare.

Prethodni članci