Ministar finansija posetio je Zaječar

Ministar finansija, Siniša Mali, danas je posetio Zaječar. Svoju posetu započeo je sastankom sa privrednicima u sali Skupštine grada, na temu privrede i finansija u vreme pandemije, nakon koga je obišao radove u PZ „Zapad“.

Posetili su radove na izgradnji nove fabrike kablova, čije je otvaranje predviđeno u junu mesecu. Ovo će biti prva fabrika sagrađena u okviru Privredne zone „Zapad“. „Ova ulaganja otvaraju mnogo drugih stvari. Pored onoga što je najznačajnije, pružaju i nova radna mesta. Uspećemo i selo Zvezdan da povežemo na kanalizacioni kolektor, a takođe i naselja Kotlujevac i Podliv preko novog mosta koji će biti izgrađen.“ – istakao je gradonačelnik, Boško Ničić.

Dejan Janković kaže da je fabrika građevinski skoro završena, a sada sledi priprema temelja za opremu i preseljenje starog pogona. „Ovo je veoma veliki projekat čija je gradnja počela sredinom prošle godine. Na ovom prostoru ćemo prvi put imati svoju lokaciju, prostor koji će biti naš i gde možemo sami planirati gde, kako i šta ćemo smestiti. U prvoj fazi zaposlićemo oko 60 mladih ljudi. Gradonačelniku smo se obratili za pomoć oko prilazne saobraćajnice i nadamo se da ćemo to realizovati.

Prioritet, kada je dolazak u Zaječar u pitanju, bio je upravo razgovor sa privrednicima i da podelimo ciljeve naše ekonomske politike. Svi smo ponosni na činjenicu da je Srbija prošle godine imala najbolji rezultat kada je BDP u pitanju i da smo sveobuhvatnim snažnim programom pomogli naše privrednike, pomogli naš privatni sektor. Uprkos pandemiji i najvećoj ekonomskoj krizi, mi uspevamo da sačuvamo naša radna mesta, da se borimo čak i za nova i da podržavamo privrednike i privredna društva. To je politika od koje nećemo odustati i pozivam sve privrednike u našoj zemlji da se jave i da prihvate treći paket pomoći Vlade Republike Srbije. Osim tri puta po 50% minimalne zarade, idemo sa celim minimalcem za one koji su najugroženiji u oblasti ugostiteljstva, turizma, rent a car agencija. Idemo sa pomoći turističkim vodičima, gradskim hotelima, onima koji se bave autoprevozom, dakle 600 evra po svakom autobusu i još milijardu evra garantnih šema i plus pomoć svim građanima, dakle, 60 evra za sve punoletne građane i dodatnih 50 evra za naše penzionere. U narednih par dana izaći ćemo i sa novim modelom kako da pomognemo i svim nezaposlenim licima na teritoriji Republike Srbije. Dakle, imamo najsveobuhvatniji program mera i, uprkos tome, uspevamo da držimo naše javne finansije zdravim, naš budžet u potpunosti pod kontrolom i da nam je javni dug u odnosu na BDP ispod 60%.“ – izjavio je Ministar finansija.

Mnogo toga je urađeno u prethodnom periodu u Zaječaru. Predsednik Vučić je u decembru ovde postavio kamen temeljac za izgradnju novog stadiona koji će biti vrlo brzo gotov. Imaće 8.500 sedišta, kao i malu salu za borilačke sportove. Izdvojili smo novac i Zaječar je na spisku projekta „Srbija 20-25″, koji radimo sa kineskom kompanijom „SiErBiSi“, za izgradnju 50 kilometara nove kanalizacione mreže ovde u gradu i taj ugovor je već potpisan sa Kinezima. Izdvojili smo 2.000.000 evra za rekonstrukciju fabrike za pijaću vodu ovde u Zaječaru. Zdravstvena ustanova Zaječar je projekat od 35.000.000 evra koji je završen i samo čekamo dan da se krene u rekonstrukciju. Po meni, najvažnija je ova Industrijska zona „Zapad“, dakle, dolazi nam „Aptiv“. To je 2.500 novih radnih mesta. Radimo sve da nove fabrike dolaze da se otvaraju ovde u Zaječaru. Takođe, putevi u svim selima biće rekonstruisani u narednih par godina. Dakle, Zaječar se razvija, Zaječar ide napred, cela Srbija ide napred.“ – dodao je Mali.

Država je gradu Zaječaru pružila 200.000.000 dinara iz republičkog budžeta za izgradnju infrastrukture, i kako Ministar finansija ističe, Zaječar će uvek imati podršku Vlade Republike Srbije.

Prethodni članci