Neka se u Boru deca rađaju i lepe stvari događaju

„Moć roditeljstva“ – Grad Bor raznim merama podstiče natalitet

Treća po redu manifestacija u okviru Meseca roditeljstva, koja je ove godine organizovana pod sloganom “Moć roditeljstva” održana je u parku kod Gradske uprave Bor. Ovom prilikom organizovano je druženje kroz igranje za decu i njihove roditelje, dok su predškolci PU „Bambi“ igrali i pevali. Grad Bor će nastaviti sa da podržava ovakve događaje.

„Grad Bor ima cilj da unapredi uslove za porodice i pruži im podršku, jer grad ima svetlu budućnost zahvaljujući jakim i zdravim porodicama. Lokalna samouprava organizuje i finansira mnoge mere i programe usmerene ka napređenju uslova za roditelje i decu, kako bismo svi zajedno gradili bolje i sigurnije okruženje za buduće generacije. Svi roditelji i sva deca su položili ispit, pokazavši ljubav, brigu i podršku jedni drugima. Veoma sam srećan kada vidim ovoliki broj dece, snagu i osmehe koje dobijamo od njih, a ovaj grad ima budućnost zahvaljujući ovoj deci“, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Organizatori manifestacije su Grad Bor, Polivalentna patronažna služba, Predškolska ustanova za decu „Bambi“ i Centar za socijalni rad, uz tehničku podršku Ustanove “Centar za kulturu grada Bora”. Grad Bor nastoji da raznim podsticajnim merama poboljša demografsku sliku, što pokazuje da iz godine u godinu rađa se više dece.

„Uveli smo niz mera kao podrška roditeljima i deci. Deca u Boru imaju besplatne udžbenike od prvog do osmog razreda, stipendije za učenike, a tu su i jednokratne novčane pomoći od lokalne samouprave za prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno i svako naredno dete i to je samo jedan mali deo podrške grada. Srbija i Bor nastavljaju da idu napred, a lokalna samouprava se trudi da obezbedi sigurne poslove za svoje građane i veće plate, kako bi građani imali bolje standarde i bolje uslove za život. Sve to ide ka cilju da se odluče da upravo u Boru izgrade svoje porodice i da nam se rađa veći broj dece“ zaključio je Milikić.

Tokom 2023. godine, u Boru je zabeleženo 420 porođaja, a rođene su 424 bebe, što je za 15 porođaja više nego u 2022. godini.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Bora.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Centar za socijalni rad u Boru pruža sveobuhvatnu podršku i zaštitu porodica i mladih

Centri za socijalni rad pružaju niz usluga socijalne zaštite. Sistem socijalne zaštite predstavlja način da država ili lokalna samouprava pomogne ljudima da reše određene probleme. Socijalna zaštita ima materijalnu pomoć i usluge socijalne zaštite, kada je nekoj osobi potrebna pomoć stručnjaka ili pomoć za zadovoljavanje svakodnevnih potreba, smeštaj u specijalizovanu ustanovu ili zaštita od porodičnog nasilja. Centar za socijalni rad u Boru pruža podršku i porodicama, a i mladima kojima su vrata Centra uvek otvorena za bilo koji vid problema sa kojim se suočavaju.

„Centar za socijalni rad u Boru pruža sveobuhvatnu podršku, ali sa druge strane i zaštitu porodica. Materijalna davanja spadaju samo u jedan od oblika podrške porodicama u prevazilaženju problema. Sa druge strane, tu smo da pomognemo roditeljima da oni unaprede svoje postojeće kapacitete, da na bolji način znaju da čuju i da razumeju svoju decu, da ih saslušaju i da negde pomognu deci da se bolje razvijaju. Sa druge strane tu smo da pružimo podršku mladima, jer svedoci smo da je sve češća pojava vršnjačkog nasilja i da i nas i porodice mladi prihvate kao nekog ko ih podržava i da mi nismo restriktivna institucija, već da smo tu kako bismo im pomogli da unapreduju i da se razvijaju“ ističe Jelena Ristić, direktorka Centra za socijalni rad u Boru.

Gradski centar za socijalni rad je prva stanica za obraćanje onih kojima je pomoć potrebna. Centar za socijalni rad u Boru nastoji da raznim merama podrži razvoj porodica, kako u gradu Boru, tako i u borskim selima. U okviru Centra su i brojna savetovališta, koja i te kako mogu biti od velike podrške porodicama.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Bora.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Predškolska ustanova „Bambi“ Bor dobija još jedan vrtić kako bi se smanjile liste čekanja za borsku decu

Predškolska ustanova „Bambi“ Bor trenutno broji oko 1200 dece i bavi se neposrednim vaspitno-obrazovnim radom, negom, ishranom, preventivno-zdravstvenom i socijalnom zaštitom dece uzrasta od 6 meseci do polaska u školu. U okviru predškolskog programa ostvaruju se redovni programi vaspitno-obrazovnog rada, u celodnevnom i poludnevnom trajanju. Grad Bor nastojeći da pruži podršku porodicama sa decom, posle novootvorenog vrtića „Mali princ“, izgradiće još jedan – Evropski vrtić.

„Imamo pet vrtića većih i jedan manji koji je isto bio sponzorstvo UNICEF-a i Ministarstva, na periferiji u Brestovačkoj banji imamo jedan vrtić, u Brezoniku još jedan vrtić i u tri škole imamo decu smeštenu za pripremni predškolski program. Ustanova PU „Bambi“ ima 1200 dece, oko 300 na čekanju, ali potrudićemo se da ih smestimo. Dobićemo uskoro i Evropski vrtić, koji će znatno smanjiti listu čekanja i na taj način ćemo dobiti više mesta za smeštaj dece“, ističe Ljiljana Radičević, direktorka PU „Bambi“ Bor.

Nakon početka rada vrtića „Mali Princ“ u Novom gradskom centru u Boru, nadomak ovog naselja gradiće se novi vrtić, po evropskim standardima. Izgradnju novog Evropskog vrtića finansira lokalna samouprava. Ovaj objekat ukupne je građevinske površine oko tri i po hiljade kvadrata, a investicija je vredna 700 miliona dinara. Kada bude završen tu će biti mesta za 270 mališana raspoređenih u 14 vaspitnih grupa. Na ovoj način će se trajno rešiti višedecenijski problem liste čekanja za upis u borske vrtiće.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Bora.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Polivalentna patronažna služba u Boru – važna karika u podršci roditeljima