Na 59. Festivalu „Joakim Vujić“ u Zaječaru za najbolju predstavu proglašen je komad „San o zavičaju“ niškog Narodnog pozorišta

Na 59. Festivalu „Joakim Vujić“ u Zaječaru za najbolju predstavu proglašen je komad „San o zavičaju“ niškog Narodnog pozorišta.

Stručni žiri 59. festivala „Joakim Vujić“ u Zaječaru, koji čine dr Milica Đurov – scenografkinja (članica); glumac Mladen Knežević (član) i profesor dr Milivoje Mlađenović – teatrolog (predsednik), nakon sedam odgledanih predstava u zvaničnom, takmičarskom programu, prema izboru Gorana Ibrajtera, sa neskrivenim zadovoljstvom ističu da ovogodišnje izdanje Festivala ima sve odlike uzorne teatarske manifestacije: inovativan preplet tradicionalnih formi i najnovijih pozorišnih težnji, dobru dozu kritičkog odnosa prema stvarnosti, uzbudljivost izleta u područje avangarde i smelost pozorišnog istraživanja.

Žiri takođe želi da pohvali besprekornu orgnizaciju i realizaciju programskih sadržaja Festivala i vrlodobar odziv publike.

Na osnovu viđenih pozorišnih predstava, u najvećoj meri visokog estetskog dometa, žiri jednoglasno doneo odluku da Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje Narodnom pozorištu iz Niša za predstavu „San o zavičaju“ (Neviđeno folk snoviđenje) prema tekstu Ivana Velisavljevića i u režiji Milana Neškovića.

„Glumački raskošno, rediteljski inventivno i precizno, vizuelno snažno i muzički zavodljivo, scensko delo „SAN O ZAVIČAJU“ je opera, ali ipak pastoralna komedija naših dana. koja gađa direktno u centar emocionalnog bića svakog gledaoca“, stoji u obrazloženju žirija.

NAGRADA ZA REŽIJU dodeljuje se Milanu Neškoviću za režiju predstave „SAN O ZAVIČAJU“ (NEVIĐENO FOLK SNOVIĐENjE) Narodnog pozorišta Niš.

„‘SAN O ZAVIČAJU’ je pozorišna, istinska, uzbudljiva i rediteljski raskošna studija i velika metafora o beskonačnoj potrazi za ljudskom srećom i spokojem.“

SPECIJALNA NAGRADA dodeljuje se glumačkom ansamblu i autorskom timu predstave „Čehovljeva soba“ sezona prva, u režiji Nikole Zavišića i izvođenju Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara za istraživački i posvećenički pristup postavci i realizaciji predstave.

Četiri ravopravne glumačke nagrade dodeljuju se:

  • VANjI KOVAČEVIĆ za ulogu VEROČKE VASPITAČICE u predstavi „MESEC (DANA) NA SELU“ Ivana Turgenjeva u režiji MILANA NEŠKOVIĆA i izvođenju NARODNOG POZORIŠTA iz Užica.
  • MILENI STOŠIĆ za ulogu u predstavi „4 ZIDA ILI TRAGIKOMEDIJA O KARANTINU“, BOJANA TASIĆA, ALEKSANDRE JOVANOVIĆ, NINE PLAVANjAC u režiji STEVANA BODROŽE i izvođenju pozorišta „BORA STANKOVIĆ“ iz Vranja.
  • MILOŠU CVETKOVIĆU za ulogu MALOG ŠAULISA u predstavi „SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLK SNOVIĐENjE)“ NARODNOG POZORIŠTA NIŠ.
  • MILOŠU TANASKOVIĆU za uloge u predstavi ČEHOVLjEVA SOBA sezona prva, NARODNOG POZORIŠTA TIMOČKE KRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“ , Zaječar.

Nagrada za scenografiju dodeljuje se MARIJI KALABIĆ za scenografiju u predstavi „SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLK SNOVIĐENjE)“ u izvođenju NARODNOG POZORIŠTA IZ NIŠA.

Nagrada za kostimografiju dodeljuje se TATJANI RADIŠIĆ za kreaciju kostima u predstavi „ONA KOJA RASPUŠTA VOJSKE“ po tekstu i režiji SLOBODANA BOBANA SKERLIĆA nastaloj prema Aristofanoj „Lisistrati“ u izvođenju NARODNOG POZORIŠTA PRIŠTINA.

Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu Festivala dodeljuje se MARIJI STANKOVIĆ za uloge u predstavi ČEHOVLjEVA SOBA, SEZONA PRVA, u izvođenju NARODNOG POZORIŠTA TIMOČKE KRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“ U ZAJEČARU.

„Marija Stanković je svojim ukupnim glumačkim angažmanom najistinskije demonstrirala misaoni i energetski, dinamički potencijal mladog, teatru posvećenog bića.“

Na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije dodeljuje se i nagrada okruglog stola kritike. Kako je saopšteno posle okruglog stola na kome je bilo reči o poslednjoj takmičarskoj predstavi „Terapija“ Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, žiri okruglog stola kritike koji je radio u sastavu Jelena Popović (predsednica), Nenad Novaković i Igor Burić, nakon što je odgledao sedam predstava u takmičarskoj selekciji na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ održanom u Zaječaru, odlučio je da nagradu okruglog stola kritike za najbolju predstavu u celini dodeli predstavi „MESEC (DANA) NA SELU“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Užice.

NAGRADU PUBLIKE, prosečnom ocenom 9,32 dobila je predstava „SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLK SNOVIĐENjE)“ NARODNOG POZORIŠTA NIŠ

Glasovi publike:

  • „San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)“ – Narodno pozorište Niš – 9,32
  • „Čehovljeva soba – Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar – 9,15
  • „Terapija“ – Regionalno pozorište Novi Pazar – 8,95
  • „Ona koja raspušta vojske“ – Narodno pozorište Priština – 7,96
  • „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića – Kruševačko pozorište – 7,83
  • „4 ZIDA ili tragikomedija o karantinu“ – Pozorište „Bora Stanković“ Vranje – 7,55
  • „Mesec (dana) na selu“ – Narodno pozorište Užice – 6,54

Svečano uručenje nagrada je večeras u 20.00 sati, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Molijerov „Uobraženi bolesnik“.

Prethodni članci