Obaveštenje o radovima za postavljanje sirena u okviru sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji Opštine Negotin

U skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama, član 57. uzbunjivanje je obaveštavanje stanovništva o nastupajućoj ili nastaloj opasnosti radi hitnog postupanja u cilju zaštite života i zdravlja. Uzbunjivanje se vrši putem sistema za javno uzbunjivanje.

Sistem javnog uzbunjivanja se sastoji od odgovarajućih akustičkih izvora (sirena), uređaja za predaju i prijem signala za daljinsko upravljanje sirenama, prenosnih puteva i ostale opreme i specijalizovanih jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje.
Nabavku, postavljanje i održavanje sirena obezbeđuje jedinica lokalne samouprave, a vrši se u skladu sa procenom rizika, akustičkom studijom, tehničkim normativima i uputstvima za održavanje i drugim propisima i opštim aktima.
HE „Đerdap“ organizacioni deo „Đerdap 2“ u 2019.godini započeo je plansku izgradnju sistema za obaveštavanje i uzbunjivanje na teritoriji opštine Negotin izradom projektne dokumentacije i akustične studije za sistem obaveštavanja i uzbunjivanja stanovništva nizvodno od hidrosistema, brane, kao i na području grada i to u tri faze:

U 1. fazi su izgrađene sledeće stanice:
1.         MZ Slatina
2.         MZ Novi Mihajlovac
3.         MZ Prahovo
4.         Opština Negotin
5.         Đerdap 2

U 2. fazi, radovi su počeli 19.07.2024.godine, izgradiće se sledeće stanice:
6.         MZ Radujevac
7.         MZ Srbovo
8.         MZ Bukovče
9.         MZ Kobišnica
10.       Negotin 1 – OŠ „Vera Radosavljević“
11.       Negotin 3 – OŠ „Branko Radičević“

U 3. fazi biće izgrađene sledeće stanice:
12.       Prahovo – Eliksir
13.       Prahovo – Jugopetrol
14.       Negotin AS 29 – Tehnička škola
15.       Negotin 3 – Autobuska stanica
16.       Negotin –  naselje Miloševski put

Za postojeći planirani sistem OiU, ugrađene su i ugradiće se elektronske alarmne sirene, koje pored mogućnosti emitovanja alarmnih signala za uzbunjivanje, mogu da emituju i govorne poruke.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE ZA TERITORIJU OPŠTINE NEGOTIN

Prethodni članci