Sabor frulaša za vikend u Grljanu

U Grljanu će 3. i 4. avgusta biti održan 40. Sabor instrumentalnih solista na izvornim duvačkim instrumentima „Sabor frulaša“, jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji, na kojoj učestvuju takmičari na tradicionalnim duvačkim instrumentima : frula, okarina, duduk, dvojnice i gajde u dve kategorije: do 16 godina i od 16 godina. Ove godine učestvovaće blizu 50 izvođača. U svakoj od kategorija biraće se najbolji na pojedinačnom tradicionalnom duvačkom instrument, kao i najbolje odsvirano kolo i pesma. Biraće se i sveukupni pobednik festivala između solista koji prijave učešće na više od 3 instrumenta.

Odluke će donositi tročlani žiri u sastavu: Svetlana Azanjac, etnomuzikolog, I muzički urednik RTS-a u penziji, Aleksandra Todorović, magistar etnomuzikolog I teoretičar umetnosti i Maja Milenković, diplomirani muzičar pedagog, umetnički rukovodilac Gradskog pevačkog društva ,,Stevan Mokranjac”.

Polufinalno veče počeće u subotu 3. avgusta u 20.30h, a finale u nedelju 4. avgusta u 20.00h. Obe večeri predviđen je i revijalni nastup folklornih grupa. U okviru Sabora biće održano i takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela, narodni višeboj i dečji maskenbal.

Organizator i pokrovitelj manifestacije je Grad Zaječar, a pored Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u realizaciji učestvuju Turistička organizacija grada Zaječara i Mesna zajednica Grljan.

Prethodni članci