Nagrada školama iz Zaječara u okviru konkursa Ekoopština „Zelene škole“

Ambasada Francuske u Srbiji sa svojim partnerima organizuje svečanu dodelu nagrada, u četvrtak 19. septembra 2024. u 11h u rezidenciji ambasade Francuske, Gračanička 2, u okviru trećeg izdanja konkursa za održive gradove „Ekoopština”. Konkurs ima za cilj da stvori platformu za razmenu između lokalnih samouprava, preduzeća i ustanova na temu borbe protiv klimatskih promena.

U partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji i inicijativom „Zelena agenda za Srbiju“, Ekoopština nagrađuje po jedan grad i jednu opštinu kao primere dobre prakse u sledeće četiri kategorije: upravljanje otpadom, upravljanje vodama, energetska efikasnost zgrada, održiva mobilnost. Pobednici se biraju na osnovu popunjenih upitnika, koje je ocenjivao žiri sastavljen od srpskih stručnjaka sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu i organizacija civilnog društva (SKGO, NALED).

Od 18. aprila 2024. u Beogradu i Pirotu organizovana su četiri tematska seminara za predstavnike lokalnih vlasti, uz učešće srpskih i francuskih stručnjaka, sa ciljem promovisanja razmene dobrih praksi i unapređenja kapaciteta lokalne vlasti. Projekat Ekoopština je osmišljen sa željom da se gradovima i opštinama pruži podrška kako bi u potpunosti odigrali svoju ulogu u ekološkoj tranziciji u Francuskoj i Srbiji.

Događaj će u 11h otvoriti NJ.E. Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, u prisustvu gđe Sandre Dokić, državne sekretarke Ministarstva zaštite životne sredine i Nj.E. Emanuelea Žiofrea, šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Nagrade će biti uručene školama iz Zaječara i Padine (Kovačice) i gradovima i opštinama Bajina Bašta, Beograd, Leskovac, Majdanpek, Novi Sad, Osečina i Sokobanja.

Prethodni članci