Škola roditeljstva i Razvojno savetovalište u Domu zdravlja u Boru od velikog su značaja za roditelje

Patronažne službe su temelj u jačanju podrške roditeljima u domenu zdravstvene zaštite. Patronažne sestre su jedini zdravstveni radnici koji obavljaju posete porodicama odmah nakon izlaska beba iz porodilišta, a to daje ogromnu dimenziju samom radu sestara. Iz projekta “Podsticajno roditeljstvo u Boru” u okviru Službe polivalentne patronaže kao potreba trudnica i njihovih partnera oformila se i Škola Roditeljstva koja je multisektorska, tj. umrežava zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

“Na osnovu anketiranja trudnica dobijamo teme koje su neophodne odnosno za koje su zainteresovani budući roditelji, a istovremeno iz istog proizilaze i predavači koji su profesionalci iz svoje oblasti rada. Cilj Škole Roditeljstva jeste razvoj responzivnosti tj.sticanje veština budućih roditelja u praćenju I odgovaranju na potrebe deteta. Istovremeno praćenjem emoconalnog stanja i interakcije među partnerima pokušavamo da sagledamo sve njihove potrebe i pomognemo odnosno usmerimo ih ka rešenju. Samo roditelj koji se dobro oseća može biti kvalitetan roditelj, a mi smo tu da kroz različite teme poput značaja pravilne ishrane u toku trudnoće, psihofizičke pripreme trudnica za porodjaj, izazovi očinstva, briga o roditeljima, budemo tu kao ogrtač podrške i budemo prijatelj porodice”, rekla je Snežana Milutinović, spec javnog zdravlja sms glavnasestra Polivalentne patronaže Bor.

Povećanjem broja korisnika Škole roditeljstva u Boru, dolazi se do zaključka o zadovoljstvu trudnica i njihovih partnera pruženim uslugama.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Bora.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Prethodni članci