Održana 24. sednica Skupštine grada Zaječara

U Zaječaru je održana 24. sednica Skupštine grada, na kojoj su se odbornici izjašnjavali o 31 odluci dnevnog reda. Odbornik „Zaokreta“ Uglješa Đuričković podneo je četiri predloga odluka: đačka pomoć svim učenicima u iznosu od 10.000 dinara, zabrana pirotehničkih sredstava na teritoriji grada Zaječara, subvencionisanje građana prilikom kupovine ogreva i direktni prenosi sednica lokalnog parlamenta, ali većinom glasaova ovi predlozi nisu uvršteni u dnevni red 24. sednice Skupštine grada Zaječara.

Odbornici lokalnog parlamenta većinom glasova usvojili su Odluku o trećoj izmeni i dopuni budžeta grada Zaječara za ovu godinu. Prema rečima načelnice Odeljenja za budžet i finasije Valentine Đuričić, Odlukom o trećoj izmeni i dopuni budžeta grada za 2024. godinu, ukupan budžet uvećava se za 244.000.030 dinara, a nakon ovog uvećanja lokalni budžet iznosi 2.625.493.000 dinara.

„Razlog za donošenje odluke o trećoj izmeni i dopuni budžeta grada Zaječara za ovu godinu je usklađivanje planiranih aproprijacija, kao i obezbeđivanje sredstava za sopstveno učešće u projektima kako bi se realizacija ciljeva, programskih aktivnosti i projekata izvršila u premerenim rokovima. Potrebno je uvođenje aproprijacije za realizaciju projekta koji je odobren na konkursu Ministarstva rudarstava i energetike za rekonstrukciju krova i sanaciju fasade, adaptaciju unutrašnjih prostorija Osnovne škole ‘Jeremija Ilić Jegor’ u Rgotini, a tu imamo i značajno učešće grada. Biće obezbeđene i aproprijacije za učešće grada u realizaciji projekta ‘Magija istočne Srbije’, gde je grad Zaječar nosilac ovog projekta za ceo region, i za opštine Sokobanja, Knjaževac, Boljevac. Na osnovu grant ugovora koji je 20. juna ove godine zaključen sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS Euro PRO Plus, Grad Zaječar će realizovati projekat ‘Magija istočne Srbije’. Grad Zaječar će dobiti oko 124 miliona dinara, a to su sredstva koja dolaze od Ujedinjenih nacija i donator je već 30. jula 2024, godine uplatio prvu tranšu u iznosu od 6.824.000 dinara, a nakon utrošenih 70 odsto od ovih sredtsva, Grad će aplicirati za drugu tranšu koja će iznositi 109.193.000. dinara. Sprovedene su dve javne nabavke po osnovu kojih će se utrošiti navedena sredstva, povlačenje druge tranše biće u oktobru. Opštine Knjaževac, Sokobanja i Boljevac uplatiće u budžet Grada sredstva koja su njihovo učešće, a trošiće se kao učešće opština i gradova na istom novou. Grad je dobio saglasnost od Ministarstva finansija 6. septembra ove godine, za uvećanje mase sredstava za isplatu plata u iznosu od 15.562.000 dinara, a reč je o razlici koja nije bila obuhvaćena i nije se mogla obuhvatiti uputstvom za pripremu budžeta za ovu godinu“, istakla je Đuričić.

Na ovoj sednici razmatran je i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zaječara za 2024. godinu, za prvih šest meseci ove godine. Na sednici su izglasane i odluke: Razmatranje Izveštaja o izvršenju Odluke o budžetu grada Zaječara za 2024. godinu u periodu januar – jun 2024. godine; Pretres Predloga Odluke o otuđenju nepokretnosti u KO Mali Izvor iz javne svojine Grada Zaječara, javnim nadmetanjem; Pretres Predloga Odluke o otuđenju nepokretnosti – objekta br.1 – nadzemne zajedničke garaže za putnička vozila , na kp.br. 9318/1 KO Zaječar u ul. Nikole Pašića u Zaječaru, iz javne svojine grada Zaječara, javnim nadmetanjem; Pretres Predloga Rešenja o povećanju koncesione naknade.

Takođe, usvojena su i Rešenja o usvajanju izveštaja o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za period od 01.01.2024. do 30.06.2024. godine Javnog komunalnog preduzeća „Timok – održavanje“ Zaječar; Rešenja o davanju saglasnosti na prvu izmenu programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Timok-održavanje“ Zaječar za 2024. godinu; Rešenja o davanju saglasnosti na poseban program korišćenja subvencija Javnog komunalnog preduzeća „Timok-održavanje“ Zaječar za 2024. godinu; Rešenja o usvajanju Izveštaja o radu i poslovanju sa Izveštajem o izvršenoj reviziji finansijskih izveštaja Javnog komunalnog preduzeća “Parkiranje, projektovanje i nadzor“ Zaječar za 2023. godinu; Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli dobiti Javnog komunalnog preduzeća“ Parkiranje, projektovanje i nadzor“ Zaječar za 2023. godinu; Rešenja o usvajanju izveštaja o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za period od 01.01.2024. do 30.06.2024. godine Javnog komunalnog preduzeća „Parkiranje, projektovanje i nadzor“ Zaječar; Rešenja o usvajanju Godišnjeg izveštaja o poslovanju za 2023. godinu, Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar; Rešenja o usvajanju Godišnjeg finansijskog izveštaja i izveštaja sa mišljenjem nezavisnog revizora na finansijski izveštaj za 2023. godinu, Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar; Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o načinu pokrića gubitka Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar za 2023. godinu; Rešenja o usvajanju izveštaja o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za period od 01.01.2024. do 30.06.2024. godine Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar; Pretres Predloga Rešenja o izmeni Rešenja o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar.

Odbornici lokalnog parlameta izglasali su i Rešenja o usvajanju Izveštaja o poslovanju Javnog komunalno-stambenog preduzeća „Zaječar“ Zaječar za 2023. godinu; Rešenja o usvajanju redovnog godišnjeg Finansijskog izveštaja Javnog komunalno-stambenog preduzeća „Zaječar“ Zaječar za 2023. godinu; Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o načinu pokrića gubitka Javnog komunalno-stambenog preduzeća „Zaječar“ Zaječar za 2023. godinu; Rešenja o usvajanju izveštaja o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za period od 01.01.2024. do 30.06.2024. godine Javnog komunalno-stambenog preduzeća „Zaječar“ Zaječar; Rešenja o usvajanju Izveštaja o poslovanju Javnog komunalnog preduzeća „Higijena Zaječar“ Zaječar za period 01.01.2023.-31.12.2023. godine; Rešenja o usvajanju korigovanog Finansijskog izveštaja Javnog komunalnog preduzeća „Higijena Zaječar“ Zaječar za 2023. godinu; Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli dobiti Javnog komunalnog preduzeća „Higijena Zaječar“ Zaječar za 2023. godinu; Rešenja o usvajanju izveštaja o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za period od 01.01.2024. do 30.06.2024. godine Javnog komunalnog preduzeća „Higijena Zaječar“ Zaječar; Rešenja o davanju saglasnosti na drugi rebalans programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Higijena Zaječar“ Zaječar za 2024. godinu; Rešenja o usvajanju izveštaja o ostvarivanju godišnjeg plana rada Predškolske ustanove „Đulići“ Zaječar za septembar 2023. – avgust 2024. godine; Rešenja o davanju saglasnosti na Godišnji plan rada Predškolske ustanove „Đulići“ Zaječar za radnu 2024/2025. godinu; Odluke o utvrđivanju većeg broja dece u vaspitnim grupama u Predškolskoj ustanovi „Đulići“ Zaječar u radnoj 2024/2025. godini; Rešenje o razrešenju članova Upravnog odbora Predškolske ustanove „Đulići“ Zaječar; Rešenje o imenovanju članova Upravnog odbora Predškolske ustanove „Đulići“ Zaječar; Pretres Predloga Rešenja o prenosu prava korišćenja na nepokretnosti u javnoj svojini grada Zaječara.

Na ovoj sednici usvojena su i rešenja o dodeli zvanja „Počasni građanin“, o dodeli Oktobarske nagrade, nagrade „Svetozar Marković“, nagrade „Hajduk Veljko“ i nagrade „Nikola Pašić“, kao rešenje o dodeli Povelje za ovu godinu. Lokalni parlament izabrao je i novog člana u Gradskom veću. Umesto Vesne Stanković, za novog člana Gradskog veća u Zaječaru, na predlog gradonačelnika Boška Ničića, izabran je Branislav Matić.

Na dnevnom redu našla su se i odbornička pitanja.

Prethodni članci