Ratomir Rale Damjanović posetio Zaječar

Ratomir Rale Damjanović, književnik, radio-novinar i jedan od naših najboljih recitatora, posle više od 30 godina ponovo je govorio stihove, i to danas u Zaječaru. U pozdravnoj reči direktor Ustanove “Zoran Radmillović” Vladimir Đuričić je naglasio veliko zadovoljstvo što Rale Damjanović, novinar, pesnik, legendarni recitator gostuje u Zaječaru i što će posle mnogo godina recital posvetiti Kosti Čaušu, našem sugrađaninu koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturi Zaječara.

Kao veliki prijatelj Koste Čauša, Damjanović je u ulici koja nosi ime našeg sugrađanina, održao recital posvećen Kosti. Govorio je pored ostalog stihove iz pesme „Dva prijatelja” Matije Bećkovića, zatim pesmu „Šekspir” rumunskog pisca Marina Soreskua, kao i ,,Rekvijem samom sebi” Bore Đorđevića. Događaju su pored ostalih prisustvovali Kostin sin Saša Kostadinović i učesnici zaječarske Ekonomsko-trgovinske škole.

Rale Damjanović je objavio dvadesetak knjiga. Proza mu je objavljivana na španskom, engleskom, kineskom, italijanskom, nemačkom, makedonskom i grčkom jeziku. Za svoj književni, kulturni i novinarski rad dobio je brojna priznanja.

Damjanović je 30 godina, poput grčkih rapsoda, profesionalno kazivao poeziju, negujući autorski pristup recitaciji.U Teatru poezije Beograda igrao je Edgara Alana Poa u predstavi „Nevermore, nevermore”. Кada su se u Jugoslaviji rasplamsali ratovi, prestao je sa kazivanjem stihova, održavši 2. aprila 1992. godine u Кući Đure Jakšića u Beogradu poslednji recital “Čovek peva posle rata – Dis i Po”.Damjanović proučava estetiku govornih oblika umetničkog teksta. Predaje na učiteljskom fakultetu u Beogradu, studentima druge godine, izborni predmet Кazivanje umetničkog teksta.

Večeras u 19.00h u Pozorišnom muzeju u Zaječaru biće predstavljena Damjanovićeva četvrta knjiga pripovedaka „Alchajmer kafe”, u izdanju novosadskog „Prometeja”. U prvom delu književne večeri biće reči o novim pripovetkama, a u drugom će nam Rale, kao nekad, govoriti stihove.

Prethodni članci