Svečanom akademijom obeležen 6. oktobar „Dan grada Zaječara“

Svečanom akademijom u Zaječarskom pozorištu „Zoran Radmilović“ obeležen je 6. oktobar „Dan grada Zaječara“. Dan grada Zaječara obeležava se u sećanje na dan kada se u jednoj porodičnoj kući, u podrumu, pojavio lik Presvete Bogorodice. U tom podrumu ljudi su se skrivali od bombi za vreme Drugog svetskog rata prilikom vođenja borbe za oslobođenje grada, u ulici Svetozara Markovića, nedaleko od Saborne crkve, 1944. godine.

Prvo je održana liturgija, u Sabornoj crkvi i prerezan slavski kolač, a potom su vernici otišli do Bogorodičine kuće u Zaječaru.
U pozorištu „Zoran Radmilović” u Zaječaru, povodom Dana grada priređena je svečana akademija, a ovom prilikom uručena su i najviša godišnja priznanja grada Zaječara.

Prisutnima se najpre obratio prvi čovek grada Zaječara Boško Ničić.
„Mislim da smo pameću naših duhovnih vođa, Eparhije timočke i vladike Ilariona, izabrali pravi datum za Dan grada. Nadam se da u budućnosti ko god bio na mom mestu neće menjati Dan grada. Prošlo je 80 godina od dana kada se pojavio lik presvete Bogorodice u jednoj porodičnoj kući u Zaječaru i to je za nas velika stvar. Takođe je 190 godina Timočke eparhije i 100 godina od izgradnje zgrade lokalne samouprave, u čijem će holu nakon renoviranja biti izloženi portreti 41-og predsednika opštine. U ovaj grad uloženo je tri puta više novca nego što je budžet, zahvaljujući Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije. Zato mi sa ovim moramo da raspolažemo. Neračunajući stadion, renoviranje Dečjeg odeljenja, rekonstrukciju 16 ulica u Trećoj mesnoj zajednici, radićemo na tome da i naselje Kotlujevac dobije zdravstvenu stanicu i to će opet biti od pomoći Vlade Srbije, a nakon toga nam sledi kompletna rekonstrukcija Doma zdravlja, porodilišta i celog Zdravstvenog centra i da radimo na vraćanju kadrova. Došli smo na cifru nezaposlenosti koja uopšte nije zabrinjavajuća. Mogu da najavim da će u industrijskoj zoni konačno početi izgradnja jedne fabrike. Pozdravio bih ovom prilikom predstavnike kompanije ’Ziđin’ koji će doneti ekonomsku stabilnost. Još jednom čestitam svima Dan grada Zaječara”, istakao je gradonačelnik Ničić.

Predsednik Skupštine grada Zaječara uručio je Povelje Grada Zaječara za 2024. godinu, mladima sa područja Grada Zaječara, kao priznanje za postignute rezultate u radu i podstrek za još veća zalaganja: Teodori Ignjatović – učenici OŠ „Hajduk Veljko” Zaječar; učenicima Gimnazije Zaječar – Anastasiji Šoršokanović, Mariji Dimitrijević, Stevanu Cvetkoviću, Marku Miloviću i Sofiji Marinković; Dunji Marković i Mari Paunović – učenicama OŠ „Desanka Maksimović” Zaječar; Nikoli Spasiću i Mariji Rančić – učenicima OŠ „Ljuba Nešić” Zaječar.

Zamenik gradonačelnika Zaječara dr Vladimir Videnović uručio je nagrade „Nikola Pašić”, „Hajduk Veljko” i „Svetozar Marković”.
Nagrada Grada Zaječara „Hajduk Veljko” za 2024. godinu, za iskazanu hrabrost i učinjeni podvig prilikom spasavanja ljudskih života i imovine dodeljena je zaječarskim policajcima Milošu Mladenoviću i Vladimiru Uroševiću. Saobraćajni policajci iz Zaječara, Mladenović i Urošević, spasili su čoveka sa pruge, koji se našao na pružnom prelazu u trenutku kada je nailazio teretni voz.
Nagrada Grada Zaječara „Nikola Pašić” za 2024. godinu dodeljena je TOC – Asocijaciji za razvoj održivih zajednica iz Zaječara – za izuzetan doprinos u oblasti unapređenja i razvoja društveno-političkih odnosa i profesorki istorije u Gimnaziji Zaječar Suzani Tomić – za izuzetan doprinos u oblasti prosvete, obrazovanja, unapređenja i razvoja društveno-političkih odnosa.
Nagrada Grada Zaječara „Svetozar Marković” za 2024. godinu dodeljena je slikaru, ilustratoru i strip crtaču Draganu Stokiću Rajačkom – za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture i doktoru arheoloških nauka Kristofu Rumelu – za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture.

Zvanje „Počasni građanin” Zaječara i Oktobarske nagrade Grada Zaječara uručio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.
Oktobarska nagrada Grada Zaječara za 2024. godinu dodeljena je Srpskoj pravoslavnoj Eparhiji timočkoj, za realizaciju Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru.

Oktobarske nagrade grada Zaječara za 2024. godinu dodeljene su i Udruženju „Za Česme” – za postignute rezultate u oblasti društva i zaštite životne sredine koje predstavljaju značajan doprinos razvoju grada Zaječara, kao i Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Filijala Zaječar za značajan doprinos razvoju.

„Mi smo sa preko 100 miliona pomogli Zaječaru prošle godine i tu smo da svaki put pomognemo kome god je potrebna pomoć. Izuzetno moje poštovanje dirketoru NSZ – Filijale Zaječar Dušanu Mladenoviću. Vrata Nacionalne službe su uvek otvorena”, kazao je Dragan Jakovljević, Nacionalna služba za zapošljavanje.

„Posebna radost za sve nas jeste ova divna grupa mladih ljudi, posebno istaknutih i sa pravom nagrađenih, ali svakako svi oni zajedno sa svojim vršnjacima jesu perspektiva. Velika je radost da u ovako prepunoj sali i lično mogu da vas pozdravim i izrazim svoju zahvalnost upravi grada Zaječara i gradonačelniku i u ime svih ovde nagrađenih obratim se rečima da svako na svom mestu i u okviru svojih Bogom danim talentima daje veliki doprinos ovom društvu. Pozvao bih ovom prilikom i sve koji su u mogućnosti doniraju novac za obnovu sata na Sabornoj crkvi u Zaječaru”, poručio je Mitropolit timočki gospodin Ilarion.

Zvanje „Počasni građanin” Zaječara dodeljeno je Doc. doktorki spec. med. Mariji Zdravković iz Beograda, kardiologu, direktorki KBC „Bežanijska kosa”. Nagrada joj se dodeljuje za rad i dostignuća od posebnog značaja za grad Zaječar u oblasti zdravstva. Dr Marija Zdravković je eminentni kardiolog, direktor KBC „Bežanijska kosa” i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Rođena je 18. decembra 1973. godine u Beogradu, a poreklom je iz sela Petruša, što uvek ističe. Medicinski fakultet u Beogradu završila je 1998. godine kao student generacije.

„Grad Zaječar može da se ponosi lekarskom strukom koju ima, ali ja posebno želim da čestitam mom kolegi dr Vladi Mitovu i njegovim saradnicima. Grad Zaječar ima angio salu koja radi 24 sata i to je velika stvar. Gradonačelnika Boška Ničića upoznala sam onda kada sam u kovidu kao lekar odlazila u vizitu i razgovarala sa pacijentima koji su dolazili odavde i oni su mi govorili da ih je gradonačelnik lično obilazio i tada sam poželela da upoznam gradonačelnika Ničića. Grad je imao strategiju da obilazi stanovnike i to je mnogo značilo to ljudima. Zato imamo jedan cilj, a to je napredak ove sredine jer svaki grad je kao velika porodica, a mi moramo se pomagati u svemu”, poručila je dr Marija Zdravković.

U kulturnom delu programa nastupila je vokalna solistkinja Milica Dosković i glumac Radoš Bajić. Program svečane akademije vodili su mladi glumci Nina Nešković i Nikola Rakočević.

Prethodni članci