Jedinstvena manifestacija posvećena vinu, koja se organizuje povodom berbe grožđa, „Dan vina i lepog raspoloženja“ održan je u blizini Negotina, na Rajačkim pivnicama. Manifestacija koja spaja tradiciju sa modernim, već nekoliko godina u selu sa kamenim kućicama u kojima stanuju – samo vina- okuplja istinske ljubitelje odličnog vina i dobrog raspoloženja!
Organizator festivala je udruženje „Mladi sa Rajačkih pivnica“ uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i pod pokroviteljstvom Opštine Negotin. Udruženje su osnovali mladi iz Rajca sa namerom da sačuvaju tradiciju proizvodnje vina upravo u originalnim vinskim podrumima – pivnicama.
„Festival se održava četvrti put. Namera nam je da održimo kontinuitet i da pokažemo kako ovde ima mladih koji nastavljaju tradiciju svojih predaka u proizvodnji vina. Želimo da uradimo nešto važno na svojoj dedovini, da se naš glas čuje. Hoćemo da nastavimo ono što su naši preci započeli, jer imamo dugu tradiciju i naše porodice se već 7-8 generacija bave proizvodnjom vina„, kaže Jelena Zagorac iz udruženja „Mladi sa Rajačkih pivnica“.
Lokalni, kao i drugi proizvođači iz cele Negotinske krajine, nudili su na štandovima svoja vina, pripremljena od različitih vrsta grožđa, koje su gosti mogli da degustiraju. Posetioci su imali priliku i da pogledaju i kupe i ručne radove lokalnih proizvođača – nakit, suvenire i druge rukotvorine.
Za dobro raspoloženje bili su zaduženi muzički izvođači koji su doprineli da ovo nesvakidašnje mesto koje oživljava prošlost dobije i moderni zvuk praćen kvalitetnom muzikom. Na bini „Zagorac“ nastupili su Metric Lounge, Razvigor, Kalem i Taraalx, dok je na bini „Kod Sabora“ nastupila Amira Medunjanin.
Svake godine organizatori se trude da i muzičari koji nastupaju budu iz njihovog kraja, uz autentičnu glavnu zvezdu koja se uklapa u nesvakidašnji ambijent Rajačkih pivnica. „Namera nam je da promovišemo turizam na Rajačkim pivnicama, kao i da podržimo autore i lokalne muzičare iz cele Negotinske krajine“, kaže Jelena Zagorac.
Degoržiranje vina i ove godine privukao je veliki broj zainteresovanih posmatrača. Degoržiranje je postupak u proizvodnji penušavih vina kada se uklanja talog nakupljen u boci nakon procesa refermentacije. To je najvažniji korak u procesu proizvodnje penušavih vina, jer se uklanjanjem taloga dobija bistro vino, spremno za konzumaciju ili pakovanje.
Festival „Dan vina i lepog raspoloženja“ obično se održava tokom leta, a ove godine organizovan je u jesen, budući da se na Rajcu upravo završavaju infrastrukturni radovi. U okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ, urađeno je uvođenje struje, vode i kanalizacije, kao i obnova jednog dela pivnica, a biće uređene i staze kroz kompleks pivnica, kao i ambijentalno osvetljenje.