Rad bunara IEB-6K iz kojeg Zaječarska pivara crpi vodu za proizvodnju piva nema uticaja na druge potrošače vode u Zaječaru, zaključak je studije pod nazivom Ekspertska analiza uticaja eksploatacije podzemnih voda putem bunara IEB-6K na ostala izvorišta podzemnih voda u Zaječaru, rečeno je juče na konferencije za novinare održanoj u prostorijama pivare.
Docent sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Vladimir Živanović konstatovao je da se količina vode koju Zaječarska pivara eksploatiše putem bunara IEB-6K kontinualno prati putem vodomera i očitava jednom nedeljno.
„Prema rezultatima studije srednja godišnja i maksimalna potrošnja vode znatno je niža od utvrđenih rezervi ovog vodoizvorišta, a testovi maksimalnog kapaciteta u okviru ove studije dokazali su da bunar IEB-6K može dugotrajno da radi. Takođe, analiza pokazuje da se postojeće javne česme u Zaječaru nalaze van radijusa uticaja bunara iz kojeg se Zaječarska pivara snabdeva“, rekao je Živanović.
Dejan Vatović, direktor Zaječarske pivare, podsetio je da kompanija HEINEKEN Srbijaima sve neophodne dozvole i saglasnosti za rad bunara IEB-6K, iz kojeg se pivara snabdeva vodom neophodnom za proizvodnju. Vatović jerekao da će Kompanija, u skladu sa zakonskim propisima, organizovati istraživanja vezana za rezerve podzemnih voda svakih 5 godina u cilju potvrde stabilnosti i kontinuiteta ovog izvorišta.
- Studija inače, prema rečima stručnjaka iz ove oblasti traje i do godinu dana, a da su ispitivanja za 2017. u toku.
Ekspertsku studiju je za potrebe kompanije HEINEKEN Srbija pripremilo konsultantsko preduzeće Civitta Consulting iz Beograda u saradnji sa ekspertima Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda i inženjerskom kompanijom Delta inženjering.
Civitta Consulting iz Beograda je partnersko društvo koje je osnovala grupa profesionalaca sa različitim iskustvima iz međunarodnih konsultantskih kompanija, preduzetničkog okruženja, vodećih kompanija u privatnom i državnom sektoru.
Studije i ispitivanja su u vlasništvu kompanije HEINEKEN, isto tako kompletna studija dostupna je na uvid u prostorijama Zaječarske pivare novinarima, a koji žele da je u potpunosti prezentuju javnosti.