L

LAZAREVA PEĆINA
Lazareva pećina ili Zlotska pećina je pećina u Srbiji. Nalazi se u istočnoj podgorini Kučaja. Od Zlota je udaljena 3 km, od Brestovačke banje 14 km i od Bora 21 km. Ulaz u pećinu je na nadmorskoj visini od 291 m i nalazi se na levoj strani Lazareve reke. U blizini se nalazi još par speleoloških objekata koji su zajedno sa ovom pećinom poznati i pod nazivom „Zlotske pećine“. Od ovih pećina Lazareva je najpoznatija i turistički najranije uređena. Turističko uređenje pećine otpočelo je 1953. godine, a turistička staza je duga 800 m. Prva ispitivanja Lazareve pećine je izvršio Feliks Hofman 1882. godine. Sedam godina posle Hofmana, speleološka istraživanja objavio je i Jovan Cvijić. Pećinu je izgradila podzemna reka koja i dalje prolazi kroz nju. Ukupna dužina ispitanih kanala Lazareve pećine je 9818 m, a procenjena dužina pećinskih kanala prelazi 10 km. Ukupna površina pećine je 9907 m². Lazareva pećina proglašena je prirodnom retkošću i zaštićena kao spomenik prirode od 1949. godine. Zavod za zaštitu prirode Srbije proglasio je 2005. godine Lazarevu pećinu objektom geonasleđa Srbije. Lazareva pećina nalazi se na teritoriji spomenika prirode Lazarev kanjon. U Lazarevoj pećini nalazi se i veoma značajan arheološki lokalitet. U njemu su otkrivena tri praistorijska kulturna horizonta, iz bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba.

Lazareva pećina

LIKOVNA KOLONIJA GAMZIGRAD
Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ osnovana je 1994. godine. Spada u kulturne manifestacije od posebnog značaja za grad Zaječar i održava se svake godine u Gamzigradskoj banji, nedaleko od kasnoantičkog lokaliteta Felix Romuliana. Otvorena je za umetnike različitih generacija i estetskih opredeljenja (akademski slikari, vajari, keramičari, umetnički fotografi… Novina je da će svi učesnici organizovati izložbu radova sa kolonije, u mestu odakle dolaze. Prva izložba je organizovana u Tršiću, s obzirom na to da se rodno mesto Vuka Karadžića nalazi u opštini Loznica, odakle dolazi selektor i učesnik jedne od likovnih  kolonija,  Mr Drago Simić. Uspešni organizatori desetodnevne likovne kolonije su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i Elektroprivreda Srbije, dok je  pokrovitelj  Grad Zaječar.

Likovna kolonija

LUIS
Ljubiša Stojanović Luis je bio srpski pevač, poznat po svom specifičnom imidžu i muzičkom stilu. I ako je rođen u Leskovcu 25. juna 1952. godine najlepše dane, detinjstvo i prvi deo školovanja proveo je u Negotinu, zbog čega je kasnije u brojnim intervjuima isticao da je negotinac. Luis se bavio muzikom još od 1970. godine. Nadimak „Luis“ je dobio u devetoj godini zbog svojih uspešnih imitacija Luisa Armstronga. Završio je srednju muzičku školu u Nišu i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Među prvima je kombinovao džez sa srpskim folklorom. U Negotinu je oformio i svoj prvi muzički sastav od kojih su neki od članova bili štićenici Doma za decu bez roditelja “Stanko Paunović”. Godine 1980. snimio je prvi album pod imenom „Ne kuni me, ne ruži me, majko“, koji je uspešno prodavan u Srbiji i Jugoslaviji. Zajedno sa srpskim bendom „Flamingosima“, pobedio je na Beoviziji 2006.godine pesmom Ludi letnji ples. Luis je osvojio  mnogobrojne muzičke nagrade. Često je isticao da je bio izuzetno ostvaren na profesionalnom planu i da mu je velika želja da snimi album koji bi bio spoj duhovne muzike i njegovog prepoznatljivog pevačkog izraza. Ali tu želju nije ispunio.Ljubiša Stojanović Luis bio je otac šestoro dece. Govorio je da su deca najveće bogatstvo i da planira proširenje porodice. Ljubiša Stojanović Luis je više od deceniju, u Negotinu, organizovao humanitarne koncerte i pomagao rad Doma za decu bez roditelja “Stanko Paunović”, zbog čega je poneo i titulu počasnog građanina Negotina. Luis je bio izuzetno cenjen i u inostranstvu, gde je nastupao na najprestižnijijim festivalima džez i etno muzike. Poslednjih meseci intenzivno je radio i na novom studijskom albumu za domaće tržište, čiji je izlazak Luis najavio za jesen. Nažalost, ni to nije dočekao.Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 31. jula 2011. godine koja se dogodila u Feketiću. Sahranjen je u četvrtak 4. avgusta 2011. na groblju Zbeg u Borči. Pod pokroviteljstvom Opštine Negotin i u organizaciji Turističke organizacije, Luisu u čast koncert se u opštini Negtin organizuje svake godine. Na jednom od panoa nalazi se i  reč Miodraga Stefanovića iz afiše programa za prvi koncert koji je održan 31. januara 1996. godine.“Najveća vrednost rada Ljubiše Stojanovića Luisa je u tome, što su neke od najboljih njegovih pesama i interpretacija, iako su rađene iz naše tradicije i u našoj tradiciji, dovoljno muzički univerzalne, pa mogu da se izvode u svetu, gde je on već ostvario zapažen prijem. Za integraciju sa tim stranim svetom, mora se i to istaći, Luis je uradio i vrlo dobre aranžmane popularnih zabavnih pesama, svetskih hitova, koji ubedljivo pokazuju da  govorimo o odškolovanom čoveku sa zavidnom muzičkom kulturom.“

Ljubiša Stojanović Luis

Ovaj projekat je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja
,,Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”