M

MILENKO BRKOVIĆ CRNI
Milenko Brković Crni rođen je 25. decembra 1912 u Kutini, Hrvatska. Bio je član Komunističke partije Jugoslavije od 1938. godine. Kao obućarski radnik u Beogradu u godinama pre Drugog svetskog rata, naročito od 1936 do 1941, isticao se u svim revolucionarnim akcijama radničke klase, posebno sindikata naprednih kožaraca. Neprekidno je radio u beogradskoj partiskoj organizaciji. Jula 1941 godine, po odluci Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju, otišao je na dužnost sekretara Okružnog komiteta Partije za Zaječar. Živeo je ilegalno u Zaječaru radeći neumorno na prikupljanju oružja i organizovanju narodnog ustanka u Istočnoj Srbiji, održavajući stalne veze sa partiskim rukovodstvom i partizanskim odredima na terenu. Beogradskoj policiji i Gestapou bio je poznat njegov rad. Zato nisu prestajali da tragaju za njim ni posle njegovog odlaska iz Beograda. Jednog septembarskog dana 1941 godine, kada je pokušao vozom da otputuje iz Zaječara, agenti su ga prepoznali i uhvatili. Bilo ih je mnogo ali Milenko je ipak pokušao da im se otme. Nije mu pošlo za rukom. Iskrvavljenog i izubijanog proveli su ga zaječarskim ulicama. On je pred narodom dovikivao fašistima: „Zar ne vidite kako vam se bliži kraj, fašisti?“. Herojski je izdržao sva mučenja koja je mogla izmisliti zločinačka mašta fašističkih agenata. Ostao je do poslednjeg časa neustrašiv i nepokolebljiv u svojoj borbi protiv okupatora i u svojoj veri u pravednu stvar za koju se bore narod i Komunistička partija. Obešen je polumrtav na Kraljevici kod Zaječara, septembra 1941 godine. Njegova junačka smrt još čvršće je zbila redove boraca za slobodu. Za narodnog heroja proglašen je 5. jula 1951. godine. Od 1953. do 1993. njegovo ime nosila je jedna osnovnih škola u Zaječaru.

Milenko Brković Crni

MOKRANJČEVI DANI
U Negotinu se od 1966. godine pa do dana današnjeg, svakog septembra organizuje manifestacija “Mokranjčevi dani”, praznik muzike posvećen Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. U prvo vreme je početni deo festivala bio pretežno obeležen folklornim manifestacijama, odnosno to je bio skup amaterskih folklornih grupa koje su prethodno kroz eliminatorna takmičenja po selima izborile čast da učestvuju u „Mokranjčevim danima“ i da svojom svečanom povorkom kroz grad uveličaju njihovo otvaranje. Na ovom festivalu godinama unazad učešće uzimaju najpoznatiji izvođači iz Srbije i sa prostora bivše SFRJ, ali i mnogi poznati svetski pijanisti i horovi. Natpevavanje horova je svojevrsna kruna „Mokranjčevih dana“. U okviru pratećeg programa festivala odvijaju se brojne izložbe slika, promocije knjiga, književne večeri i izleti do turističkih destinacija Negotinske krajine. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo za kulturu Republike Srbije. Kao i prethodnih, tako i ove  godine, Festival Mokranjčevi dani, okupio je vrsne muzičare u čast najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Mokranjčevi dani u Negotinu

MUZEJ RUDARSTVA I METALURGIJE BOR
Prva inicijativa za osnivanje muzeja u Boru pokrenuta je 15. decembra 1950. godine. Zapošljavanjem prvih stručnjaka 1961. godine, Muzej je počeo sa radom pod nazivom „Narodni muzej“, a početkom 1974. godine ovaj muzej menja ime u „Muzej rudarstva i metalurgije“. Prve inicijative za osnivanje Muzeja u Boru potekle su od Gradskog odbora Saveza boraca u Boru krajem 1950. godine, koji je formirao „Inicijativni odbor za otvaranje Muzeja“ od 8 članova društveno političkih, javnih i kulturnih radnika. Godine 1961. Skupština opštine Bor postavlja i prve stručnjake, kvalifikovane muzeologe, koji postavljaju teze za izradu osnovne koncepcije Muzeja. Na bazi bogatih iskustava u oblasti rudarstva i metalurgije, angažujući više naučnih disciplina, vršeći stalno prikupljanje građe i materijala iz oblasti istorijskog razvoja rudarstva i metalurgije od najranijih vremena do savremenih dostignuća, Muzej rudarstva i metalurgije u Boru sprovodi i razvija osnovnu koncepciju. U svom kontinuiranom radu na prikupljanju građe i materijala od interesa za deskripciju istorijskog razvoja rudarstva i metalurgije, ovaj Muzej u izvršavanju svojih planskih zadataka ima široki krug saradnika stručnjaka različitih profila i naučnih institucija, u obostranom angažovanju na zajedničkim projektima.

Muzej rudarstva i metalurgije Bor

Ovaj projekat je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja
,,Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”