P

PIMNICE
Negotinske pimnice su kuće stare i po 200-300 godina, od kamena i blata, polu-ukopane, u kojima ljudi nikada nisu živeli. Negotinske pivnice predstavljaju komplekse vinskih podruma u Negotinskoj vinskoj regiji, u kojima su idealni uslovi za čuvanje i sazrevanje vina, koje se nalaze u blizini sela Rajac, Rogljevo, Štubik i Smedovac. Reč je o naseljima od kamenih kuća u kojima su se pravila i čuvala vina. Upravo, te kamene kuće nazivane su pivnice. Ipak, nema pouzdanih podataka o tome kada su prve pivnice izgrađene. Na nekima od njih je uklesana godina gradnje, dok se za druge pretpostavlja da su izgrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.
Treba istaći da je nekada postojao veliki broj ovakvih naselja sa vinskim podrumima, ali je danas sačuvano samo njih nekoliko, od kojih su najpoznatije Rajačke, Rogljevačke i Štubičke pivnice. Pored njih, delimično su sačuvane i Smedovačke, Trnjanske, Sikolske i Bratujevačke pivnice. U selu Tamnič se nekada nalazio najveći kompleks pivnica, ali su sve one porušene do 1955. Negotinske pivnice su građene od kamena, često tesanog, od brvana ili bondruka, debelih zidova, često i preko 60 cm. Svakako je važno reći, i da je gajenje vinove loze u Krajini u velikoj meri sačuvalo tradicionalni način podizanja vinograda, rezidbe, obrade i pravljenja vina.
Podsetimo i na činjenicu da se negotinske pivnice više ne grade i u mnogim selima su kompleksi pivnica nestali, ostale su sačuvane Rajačke, Rogljevske, Smedovačke, Štubičke i Bratujevačke pivnice. Domaćini su se potrudili da neke od njih preurede u savremeni funkcionalni prostor, zadržavajući specifičan ambijent. Taj prostor su ponudili turistima i u pivnicama se može degustirati i kupiti vino.

Pimnice

POTEKLA VODA STUDENA
Smotra narodnog stvaralaštva „Potekla voda studena“ održava se u Velikom Izvoru i ima za cilj da podstiče istraživanje, negovanje, unapređenje i promovisanje izvornog narodnog stvaralaštva i narodne umetnosti, domaće radinosti, starih zanata i tradicionalne kuhinje na području grada Zaječara. Ovo je jedinstvena manifestacija na kojoj se mogu čuti i videti najbolji narodni pevači, svirači i igrači iz okoline Zaječara uz prisustvo selektora koji vrše selekciju grupa za učešće na saborima, smotrama i festivalima izvornog narodnog stvaralaštva i narodne umetnosti u zemlji i inostranstvu. Izložbeni program obuhvata kolekcije proizvoda domaće radinosti, starih zanata i tradicionalne kuhinje.

Smotra narodnog stvaralaštva „Potekla voda studena“ u Velikom Izvoru

Ovaj projekat je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja
,,Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”