Timočani romi na internetu

Kultura i tradicija (na romskom jeziku)

 

Obrazovanje (na romskom jeziku)

 

Stanovanje (na romskom jeziku)

 

Zapošljavanje (na romskom jeziku)

 

Zdravstvo (na romskom jeziku)

 

„Timočani romi na internetu“ – video emisija 4

12. AUDIO EMISIJA (Kultura mladih Roma, edukacija mališana i njihovih roditelja, obeležavanje svetskog dana Roma…) govori Saša Vojnović, direktor OŠ Đura Jakšić u Zaječaru.

 

11. AUDIO EMISIJA (Kakvo je stanje romske zajednice u Negotinu, problemi, aktivnosti, planovi…) govori Dobrica Selimović, koordinator za romska pitanja pri mreži Chris.

 

10. AUDIO EMISIJA (Koliko ima roma na evidenciji i kakvo je stanje romske zajednice u Boru, problemi, aktivnosti, planovi…) govori Šašuvar Useinović, predsedik romske zajednice u Boru.

 

Društvo Roma Zaječar, mladi i stariji, svi na istom putu za neko bolje sutra Romske zajednice

Priprema za učlanjenje u najveću organizaciju mladih Srbije KOMS (krovna organizacija mladih Srbije)

Podela novogodišnjih paketića Romskoj deci

Klub Poslanika i razgovor povodom otvaranja poglavlja 23-24 strategije za uključivanje Roma i romkinja.

Proslava Romske Slave Bibijako Đive (Tetkin dan)

Saradnja sa ostalim Romskim organizacijama u okolini Timočke Krajine. Dobrica Selimović predstavnik Roma opštine Negotin

„Timočani romi na internetu“ – video emisija 3

09. AUDIO EMISIJA (Broj korisnika narodne kuhinje, način na koji se pomaže romskoj zajednici, planovi, akcije…) govori Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta u Zaječaru.

 

08. AUDIO EMISIJA (Obaveze medijatora, vakcinacija, najrasprostranjenije bolesti…) govori Boginja Salković zdravstveni medijator u zdravstvenom centru u Zaječaru.

 

07. AUDIO EMISIJA (romska muzika, veština sviranja, ples, tradicija…) govori David Georgiev, član Upravnog odbora i predsednik odbora za mlade pri Udruženju „Društvo Roma Zaječar“

 

Prioritet u Romskoj zajednici pored obrazovanja, stanovanja, upotrebe jezika i pisma jeste i zapošljavanje. Organizovana je obuka za radnu praksu mladih Roma i Romkinja. Tom prilikom zapošljeno je njih šezdesetoro na period od pet meseci u vidu radne prakse.

Kreativnost i posvećenost u radu Romskih pedagoskih asistenata u mnogome je promenilo svest i uključenost u sam obrazovni sistem kod Romske dece, sa poseban obuhvat na pripremne predškolske grupe.

Uz pomoć dobrih i humanih ljudi, uz pomoć državnih i lokalnih institucija obezbeđena su najosnovnija sredstva za socijalno ugrožene porodice.

Edukacija i usavršavanje romskih pedagoških asistenata, jeste prioritet ka poboljšanju obrazovnog sistema i položaja Romske zajednice.

U saradnji sa Asocijacijom za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije Društvo Roma Zaječar realizovalo je Parcipativnu predstavu na temu rodnih stereotipa.Prelep utisak sa predstave poneli su svi učesnici.

Humanost na delu, uvek je prioritet Udruženja “Društvo Roma Zaječar” akcijama dobrovoljnog davanja krvi u kojoj rado učestvuju.

 

„Timočani romi na internetu“ – video emisija 2

06. AUDIO EMISIJA (Broj korisnika socijalne pomoći, problemi, potrebe, zahtevi, proces prilikom ostvarivanja prava…) govori Mira Andrijašević, direktor Centra za socijalni rad u Zaječaru.

 

05. AUDIO EMISIJA (Obrazovanje romske dece, statistika, šta je neophodno uraditi na poboljšanju svesti…) govori Irena Rašić, pedagoški asistent u predškolskoj ustanovi „Đulići“ u Zaječaru.

 

04. AUDIO EMISIJA (Šta su romski asistenti, koji je njihov značaj, sa kojim se poteškoćama susreću…) govori Irena Rašić, pedagoški asistent u predškolskoj ustanovi „Đulići“ u Zaječaru.

 

Ulične akcije sa podelom flajera o akcijama i dešavanjima u okviru Romske zajednice, koje se ogledaju kroz razgovor sa lokalnim stanovništvom i njihovim interesovanjem o Romskoj zajednici.

Kud Roma Zaječar
Prvi sastanak naših mladih nakon osam godina mladi Romi ponovo će moći da vežbaju tradicionalne Romske igre.

 

Stalne edukacije i usavršavanje, razgovori i aktivnosti kao mera poboljšanja položaja Roma na lokalu jesu ključ jednog uspešnog Romskog Udruženja, koje u celosti može da odgovori na razne   izazove današnjice.

Deca Osnovene škole Đura Jakšić iz Zaječara koja su sa svojom učiteljicom pedagoškim asistentom Anđelikom Agušević priredila prelepu predstavu o kulturi i tradiciji Roma Timočke krajine.

Poseta osnovnoj školi Đura Jakšić razgovor sa decom na temu diskriminacija, odnos među učenicima, priprema pred upis u srednje škole, a kao dobar primer u obrazovanju iznele su učenice srednjih škola Romske nacionalnosti.

Akcija podela školskog pribora deci korisnika narodne kuhinje u saradnji sa Crvenim Krstom Zaječar, naši mladi su naša budućnost.

„Timočani romi na internetu“ – video emisija 1

03. AUDIO EMISIJA (Koliko ima roma na evidenciji NSZ i koliko je roma prošlo kroz neki od programa…) govori Svetlana Mihajlović NSZ

 

02. AUDIO EMISIJA (Ciljevi i zadaci kordinatora za romska pitanja…) govori Miljan Rašić, predsednik Udruženja „Društvo roma Zaječar i kordinator za romska pitanja

 

01. AUDIO EMISIJA (Položaj roma na lokalu, dosadašnje aktivnosti Udruženja, planovi…) govori Miljan Rašić, predsednik Udruženja „Društvo roma Zaječar i kordinator za romska pitanja

 

Humanitarna akcija sređivanje stana socijalno ugroženim porodicama.
Udruženje društva Roma Zaječar sprovodi aktivnost, pomoc socijalno ugrozenim porodicama na teritoriji grada Zaječara. Ova akcija se ogleda u sređivanju prostorije
za život kroz krečenje i promenu poda. Zahvaljujući dobrim i humanim ljudima ova i slična akcija uspešno je privedena kraju, uz osmeh i zadovoljsto porodica.

Drustvo Roma Zajecar je po prvu put od svog postojanja imalo priliku da pokaze siroj zajednici vaznost I potrebu jedne takve organizacije na sajmu koji je organizovala Regionalna Privredna Agencija  RARIS,Gradjanstvo je imalo priluku da postavi pitanje nasim aktivistima o znacenju Romskog postojanja,Romske kulture I tradicije,I radu samog udruzenja.

Podela paketa Socijalno ugroženim porodicama u organizaciji Društva Roma Zaječar. Paketi sadrže osnovne namirnice za život, odeću, obuću koju su donirali humani ljudi Grada Zaječara.