Dnevna Arhiva: 5. decembra 2017.

Bor: ,,Prvih pet godina rada“

U petak, 15. decembra, Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor” u sali Muzičke škole organizuje promociju publikacije dramskog studija za decu ,,Prvih pet godina rada“.

Promocija knjige „Dragi Rajkoviću“ u Istorijskom arhivu

Istorijski arhiv „Timočka krajina“ Zaječar priređuje promociju knjige Ljubiše Rajkovića Koželjca „Dragi Rajkoviću “ u četvrtak, 7. decembra u galeriji Istorijskog arhiva. O knjizi će govoriti dr Dejan Krstić, dr Miodrag Velojić i Zoran Janković. Početak promocije zakazan je za 13 časova.

Knjaževac: Eparhija timočka darovala učenike paketima školskog i pribora za higijenu

Versko dobrotvorno starateljstvo Epahije timočke i Crkva Svetog Đorđa poklonili su učenicima u Knjaževcu školski i pribor za higijenu. Škole i domove obišli su đakon Vuk Jovanović, sekretar Verskog dobrotvornog starateljstva Eparhije timočke i protojerej Perica Božunović. Sveske i školski pribor našli su se u šarenim rancima, koje su učenicima  Muzičke škole “Predrag Milošević“ darivali sveštenstvo Crkve Svetog Đorđa i Eparhija Timočka u akciji koju organizuje humanitarna organizacija Versko dobrotvorno starateljstvo. Osim Muzičke škole, slične rance sa poklonima dobili su i đaci osnovnih škola “Kaplar“, “Dubrava“ i “Mladost“, kao i mladi stanovnici Doma učenika srednjih škola.

Prvi sastanak partnera projekta “Carpathian Connects”

Regionalna agencija za razvoj istoče Srbije – RARIS u saradnji sa Rumunskom asocijacijom za inovacije i transfer tehnologija Mehedinci realizuje projekat „Carpathians Connects”. Projekat se ralizuje u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Opšti cilj projekta je podrška razvoju lokalnom turističkom poslvanju i održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasleđa kroz pružanje okvira, smernica i edukacija  za novi turistički proizvod prekograničnog planinskog turizma.

Knjaževac: Zimska škola za poljoprivrednike

Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Knjaževac organizovaće u sredu, 6. decembra, Zimsku školu za poljoprivredne proizvođače. Škola će biti održana u Regionalnom centru za stručno usavršavanje. Biće reči o medonosnom bilju, kvalitetnoj stočnoj hrani, osnovima organske biljne proizvodnje, zaštiti voća, rezidbi dunja, đubrenju zemčjišta u voćarskoj proizvodnji, mehanizaciji i alatima, sušenju voća i drugim temama od značaja za postizanje boljih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji. Početak je u 10 sati.

Zaječar: Prijem za malu Mariju

Talentovana mlada Zaječarka, osmogodišnja Marija Savić, članica Karate kluba “Zatoiči” uspešno se bavi karateom dve godine. Iza Marije je 24 takmičenja i to za samo godinu i po dana. U Gradskoj upravi u Zaječaru danas je organizovan prijem za Mariju koja je na svetskom prvenstvu u Rumuniji osvojila bronzanu medalju u kategoriji 2008/2009 godište, kada je učestvovalo 63 devojčica iz 52 države sveta. Mladu talentovanu karatistkinju je primio Milan Stanković pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport, koji je ovom prilikom porazgovarao sa Marijom, poželeo joj puno sreće u daljim sportskim takmičenjima i rekao da će Grad Zaječar uvek podržati mlade talente i zdrave stilove života.

Tekijanka otvara prvi market u Zaječaru

U četvrtak, 07. decembra 2017. godine Tekijanka otvara svoj prvi maloprodajni objekat u Zaječaru. Ovo je prva opština u kojoj Tekijanka ulazi na novi teren sa manjim objektom a kao razlog tome leži u molbama velikog broja Zaječaraca koji znaju kako Tekijanka posluje u drugim mestima, šta znači kupcima, deci, građanima, ustanovama i lokalnoj zajednici.
Evo prilike da Tekijanku i vi upoznate iz  drugog ugla.
Tekijanka je mala, domaća, porodična firma nastala daleke 1990. godine. Svih ovih 28 godina neguje porodične vrednosti i zalaže se za očuvanje tradicije. Poznata je po odgovornosti i dugoročnosti, upornosti i strpljenju.
Ova mala, domaća, porodična firma raste, razvija se i pripada Timočkoj Krajini. Ona je deo kupaca koji joj na dnevnom nivou poklanjaju nesebično poverenje i koji je sugestijama i kritikama čine još boljom. Tekijanka je ponosna na ogromno poverenje svojih kupaca koji joj omogućavaju da bude plemenita i humana.

Negotin: Poseta Branislava Nedimovića ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumаrstvа u Vlаdi Republike Srbije

Brаnislаv Nedimović, ministаr poljoprivrede, vodoprivrede i šumаrstvа u Vlаdi Republike Srbije, borаvio je u poseti Negotinu. U prаtnji Vlаdimirа Veličkovićа, predsednikа Privremenog orgаnа opštine Negotin, Miroslаvа Kneževićа, nаčelnikа Borskog uprаvnog okrugа i Merline Selenić, člаnа Privremenog orgаnа opštine Negotin, obišаo je mаnifestаciju “Dаni jаbuke” u Kаrbulovu, Udruženje pčelаrа u Negotinu, kao i plаntаžu lešnikа “Vlаdejić” i pivnice u Rogljevu.
Ministаr Nedimović je istаkаo dа pčelаrstvo u Srbiji vrlo često shvаtаju kаo hobi, kаo nešto usput ili slično, iаko je med jedаn od nаjprodаvаnijih srpskih proizvodа.
Slаvko Luković predsednik negotinskog Udruženjа pčelаrа Luković, nаglаsio je dа je Društvo pčelаrа „Hаjduk Veljko“ Negotin od 15 udruženjа u Borskom i Zаječаrskom okrugu kojа imаju 625 člаnovа. Ministаr Nedimović prisustvovаo je, osmoj po redu mаnifestаciji “Dаni jаbuke” u Kаrbulovu, gde je tаkođe bio u prilici dа rаzgovаrа sа člаnovimа Udruženjа “Voćаr” i poljoprivrednim proizvođаčimа iz ovog krаjinskog selа.

Zaječar: Akcija dobrovoljnog davanja krvi za punoletne srednjoškolce

Crveni krst Zaječar u saradnji sa transfuziološkom službom Zaječar u sredu i četvrtak, 6. i 7. decembra, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi za punoletne srednjoškolce. Sutra, 6. decembra, akcija će biti organizovana za učenike Gimnazije i  Tehničke škole, dok će u četvrtak, 7. decembra, akcija biti realizovana sa učenicima Medicinske i Ekonomsko – trgovinske škole. Obe akcije biće održane u periodu od 8 sati, do 12 časova u biblioteci Tehničke skole.

Knjaževac: „Znanje je važno, ali je najvažnije znanje o zavičaju“

U Narodnoj biblioteci „Njegoš“ tokom novembra okupili su se učenici šestog razreda tri knjaževačke osnovne škole, đaci koji su već na prvom susretu sa bibliotekarima pokazali da ponešto znaju o geografiji, istoriji, kulturi, školstvu, zdravstvu, putevima i prugama, privredi knjaževačke opštine. Naučili su i mnoštvo zanimljivosti o kulturnim i prirodnim dobrima kraja u kojem žive, svakodnevnom životu u prošlosti i sadašnjosti. U zajedničkoj subotnjoj šetnji, „zavičajci“ su saznali o čemu svedoči natpis nad glavnim portalom knjaževačke crkve, koji su istorijski podaci ispisani u lapidarijumu Spomen-parka, ko je autor skulpture najlepše gradske fontane, a ko graditelj najstarijeg knjaževačkog mosta.